Gyógyszerallergia

2013. november 6.

Nincs olyan ember, aki néha ne szorulna rá a gyógyszeripari termékekre.

A modern orvostudománnyal egy időben, azzal szinte párhuzamosan robbanásszerűen fejlődött a gyógyászati készítmények előállításának technológiája is. Ma már szinte minden tünetre, és jobb esetben magára a betegségre is elérhető különböző szerek garmada. Sokan vannak, akik bármilyen testi panaszukra önmaguk orvosává válva marékszámra kapkodnak be ilyen-olyan, sokszor vény nélkül is elérhető tablettákat.

gyaller301

Azt azonban nem árt tudni, hogy mint minden testidegen anyagnak, úgy a különböző formában (szájon át, injekció formájában, vagy netán kúpként) a szervezetbe bejuttatott vegyületek is olyan hatásokat válthatnak ki, amelyek esetenként igen kellemetlen tünetekkel járhatnak. Ezeket nevezzük gyógyszer-mellékhatásoknak. Ezek egy része magának a szernek köszönhető (ez az ún. méregtani-hatás), míg más része immunrendszerünkön keresztül okoz tüneteket. Ez utóbbi a gyógyszerallergia: a bejutott vegyület hatására különböző utakon keresztül aktiválódó immunrendszer különböző, esetenként súlyos, akár életveszélyes tüneteket produkálhat. Lényeges különbség, hogy a míg a méregtani hatás dózisfüggő, addig a gyógyszerallergiát akár igen minimális mennyiség is kiválthatja.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Bár a gyógyszer által okozott allergiás reakciók legtöbb esetben a szer ismételt adásakor lépnek fel, néha ez bekövetkezik a szerrel való legelső „találkozás” során is. Ennek hátterében az úgynevezett „kereszt-allergia” jelenség lapul: egy másik, korábban a szervezetbe bejutó idegen anyag már érzékenyítette az immunrendszert, kiváltotta az ellenanyag képződést, melyek így rendelkezésre állva szinte azonnal támadásba léphetnek.

A gyógyszer- és orvostan négy nagy csoportba sorolja az allergiás reakciókat, elsősorban azok kialakulási mechanizmusa, és az okozott tünetek által.

Az I-es típus (anaphylaxiás reakció) rettentően gyorsan jön létre, és sokszor életveszélyes tünetekkel jár. Szájon át bevett, vagy intravénásan beadott gyógyszer is kiválthatják, gyakorlatilag percek alatt, a tünetek egyaránt érintik az emésztőrendszert (hasfájás, hasmenés, hasi görcsök), a bőrt (testszerte viszkető csalánkiütések), a légző-rendszert (nehézlégzés, köhögés) és az ereket (értágulat, emiatt vérnyomásesés, szapora szívdobogás, ájulás). Kezelése gyorsan beadott allergiaellenes szerekkel, esetleg a szívműködésre, vérnyomásra ható gyógyszerekkel együtt történik.

A II-es típusú reakció lassabban alakul ki, ilyenkor az immunrendszer aktiválódása a saját sejtek molekulái ellen fordulhatnak: pl. gyógyszer okozta vérsejtszétesés, vagy gyógyszer okozta fehérvérsejtszám-csökkenés. Sokszor az adott szer kiürülése után még hónapokig fennállnak a tünetek.

A III-as típusú allergiás reakciók során ún. immunkomplexek képződnek, melyek a szervezeten belül lerakódva kellemetlen tünetekhez (ízületi gyulladás, szérumbetegség – láz, bőrpír, kiütések, duzzanatok, vizenyő, stb.) vezethetnek.

Végül, a IV-es típusú forma (szokták krónikus formának is nevezni) elsősorban bőrtünetekkel jár: bőrgyulladás, a bőr kipirulása, viszketése a vezető tünetek.

Allergiát leggyakrabban antibiotikumok, gyulladáscsökkentők okoznak, de célszerű észben tartani, hogy bármely kémiai szer képes erre. Éppen ezért, minden egyes készítmény alkalmazása előtt érdemes szakorvos, vagy gyógyszerész tanácsát kérni.

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Ezekre készüljön, ha allergia vizsgálat előtt áll

Az allergia az immunrendszerünk védekezése különböző anyagokkal szemben. Annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan mi okozza váltja ki ezt a reakciót, allergiavizsgálatot kell elvégeztetnünk.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.