Az 5 legjobb gyógynövény puffadásra

2019. november 3.

Kapcsolódó tünetek:

hasfájás, akut has

Ki ne ismerné azt a kellemetlen érzést, amikor a puffadástól rettenetesen feszül a hasunk? Ilyenkor a legtöbben rögtön a gyógyszeres szekrénybe nyúlnak, pedig számos olyan gyógynövény létezik, ami enyhülést hozhat. Lássuk, hogy melyek ezek.

Az 5 legjobb gyógynövény puffadásra

Az 5 legjobb gyógynövény puffadásra

1. Kömény

A köményt gyakran alkalmazzák nehezen emészthető, vagy puffadást okozó ételek elkészítésekor, ugyanis a benne található karvon javít ezen ételek emészthetőségén. A kömény jótékony hatását már a kőkorszakban ismerték, ezáltal Európa legrégebbi fűszer- és gyógynövényei közé tartozik.

2. Ánizs

Az ánizs szintén fűszer- és gyógynövény. A legtöbben alkohollal hozzák összefüggésbe, hiszen a törököknél az úgy nevezett Rakit, a görögöknél pedig az Ouzot is ánizzsal fűszerezik. Az ánizsolajban található nagy mennyiségű anetolnak köszönhetően hozhat enyhülést puffadáskor.

3. Édeskömény

Az édeskömény – az ánizshoz és a köményhez hasonlóan – a benne található illóolajnak köszönhetően rendkívül hatásos a puffadás megelőzésében és megszüntetésében, ugyanis görcsoldó hatása van. Többféle módon is lehet használni, hiszen teaként és olajként is kifejti gyógyító hatását.

Az édesköményt gyakran használjuk főzésnél, hiszen gyökerét meg lehet enni akár nyersen, akár főzve, a magokat pedig fűszerként is használhatjuk. A benne rejlő illóolajnak hála, gyakran alkalmazzák gyomor- és bélpanaszok kezelésére. Gyereknek is nyugodtan adhatjuk, leginkább tea formájában. Íze az ánizséra hasonlít.

4. Citromfű

A citromfű kinézete nagyon hasonlít a csalánéra, ennek ellenére nyugodtan megfoghatjuk, ugyanis nem csíp. A citromfűben is rengeteg illóolaj található, többek között a citrál. Utóbbinak köszönheti például citromos aromáját. Leggyakrabban nyugtató hatása miatt alkalmazzák, de emellett görcsoldó és az emésztést is segíti. Ezzel a szuper növénnyel nem csupán az ételeinket ízesíthetjük, de nyáron akár a hideg italokat is.

5. Borsmenta

A borsmenta az egyik legismertebb gyógynövény, hiszen mindenki ismeri jellegzetes ízét, továbbá nagyon sok különböző területen alkalmazzák. Legnagyobb részben mentolt és linaloolt tartalmaz, melyek antibakteriális hatásuk miatt a borsmenta számos megfázás elleni készítményben is megtalálható. Ezen kívül segíti az emésztést, továbbá görcsoldó hatása is van. Alkalmazhatjuk ételek ízesítésére, főzhetünk belőle teát, de akár olajként is használhatjuk.

5 tipp puffadás ellen

5 tipp puffadás ellen

Fiatal vagy idős, férfi vagy nő, a puffadás kellemetlen érzését mindannyian tapasztaltuk már életünk során. A fokozott gázképződés számos tényező miatt kialakulhat. Mutatunk 5 tippet, amelyekkel elkerülhetjük a kényelmetlenségeket.

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

8 étel, ami székrekedést okoz

8 étel, ami székrekedést okoz

A székrekedés és a lassú anyagcsere napjaink egyik nagy problémája. A fennálló problémát néha már csak súlyos betegségek okán vesszük észre, amikor már késő! Változtasson étrendjén, hogy elkerülje a bélrendszert érintő betegségek kialakulását!

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség

A Crohn-betegség a bélrendszer gyulladásos betegsége, a szájtól a végbélig terjedhet, de leggyakrabban a vékony – és vastagbelet érinti. A kór a bélfal egész vastagságára kiterjedhet, fekélyeket, súlyosabb esetben komoly vérzést vagy a bélszakasz átlukadását okozva. Lefolyása hullámzó.

Mi az a bélpolip?

A polipnak nevezett furcsa kis képződmények szervezetünkben jellemzően nyálkahártyán alakulnak ki, azon belül is gyakran fordulnak elő a bélrendszerben. Megjelenésük okairól túl sokat nem tudni, de azért segítünk megfejteni azt, mik is ezek és miért érdemes odafigyelni rájuk.

Összes cikk Emésztőrendszer témában