Gyakori székrekedés egészségügyi okai

2021. április 7.

Kapcsolódó tünetek:

székrekedés

A székrekedést kiváltó okok nagyon sokrétűek. Többek közt a modern életvitelünknek is nagy szerepe van a kialakulásában.

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

Gyakori székrekedés egészségügyi okai

Kiváltó okok

Az egészségtelen étkezés és a kevés mozgás megnöveli a székrekedés kialakulásának esélyét. De ezeken kívül, számos további, többnyire a modern életvitellel összefüggő tényező van, ami befolyásolhatja emésztésünket. A főbb okok a következők lehetnek:

  • egészségtelen étkezés
  • kevés folyadékbevitel
  • mozgáshiány
  • stressz
  • székletvisszatartás
  • gyógyszerek (pl.: altatók, vaskészítmények, vérnyomáscsökkentők)
  • betegség
  • várandósság
  • a hashajtókhoz való hozzászokás

Egészségtelen étkezés: túl kevés rost és folyadék

Manapság egyre ritkábban eszünk rostban gazdag ételeket – mint például teljes kiőrlésű termékek, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök –, pedig ezek nagyon fontos részei az egészséges étkezésnek, továbbá az emésztésünk szempontjából is jelentős szerepük van. A rostok megkötik a bélben a vizet, felduzzadnak, ezáltal teljesen megtöltik a vastagbelet, aminek hatására a béltartalom sokkal könnyebben jut tovább. Ahhoz, hogy a rostok minél jobban fel tudjanak duzzadni, fontos, hogy elegendő vizet igyunk. Felnőttek esetében ez minimum 1,5 liter folyadékot jelent naponta. Ezen kívül a rostoknak számos további pozitív hatásuk van. Így például táplálják a jó bélbaktériumokat, ezáltal pedig támogatják az egészséges bélflórát.

Kevés mozgás

Az ernyedt has- és medenceizom is negatív hatással lehet az emésztésünkre, épp ezért nagyon lényeges, hogy sokat mozogjunk és sportoljunk a mindennapokban. Ha ezt nem tesszük meg, akkor lehet, hogy egy idő után székrekedésünk lesz. A hasizom gyakorlatok és a tudatos hasi légzés úgy hatnak beleinkre, mint egy gyengéd masszázs, ami felturbózza az emésztést.

Gyógyszerek és betegségek

Sokan nem is sejtik, de gyógyszerek is okozhatnak székrekedést. Az altatókon és nyugtatókon kívül a vastartalmú készítmények, a vérnyomáscsökkentők és a vízhajtók is rossz hatással lehetnek a belekre. Olyan betegségek is ronthatnak az emésztésen, mint a diabetes, az agyvérzés vagy a szklerózis multiplex.

Székrekedés további okai

A várandósok is gyakran szenvednek székrekedéstől, ami a hormonális változásokra vezethető vissza. Ezen kívül természetesen más tényezők is negatívan hathatnak az emésztésünkre – így például a stressz, a székletvisszatartás a vagy zsír felhalmozódása a hasüregben.

Székrekedés gyerekkorban – Így segíthetünk rajta

Székrekedés gyerekkorban – Így segíthetünk rajta

A székrekedés minden életkorban kellemetlen, és tartóssága esetén szövődményekkel járó jelenség. A legkisebbek számára pedig különösen veszélyes lehet.

A székrekedés lelki okai

A székrekedés lelki okai

A székrekedés kellemetlen probléma, és igencsak gyakori is. Egyes felmérések szerint az emberek körülbelül negyede szenved tőle rendszeresen. Hátterében ugyanakkor nem csak fizikai tényezők állhatnak, kiváltói sokszor lelki és mentális gondok.

Kemény a széklete vagy rendszertelenül tud WC-re menni? (x)

Ürítési nehézséggel küzd? A DulcoSoft kíméletesen lágyítja a kemény székletet és akár hosszú távon is használható

8 étel, ami székrekedést okoz

8 étel, ami székrekedést okoz

A székrekedés és a lassú anyagcsere napjaink egyik nagy problémája. A fennálló problémát néha már csak súlyos betegségek okán vesszük észre, amikor már késő! Változtasson étrendjén, hogy elkerülje a bélrendszert érintő betegségek kialakulását!

legjobb ételek székrekedés ellen

A legjobb ételek székrekedés ellen

Székrekedéssel küzd? Először keresse a megoldást a székrekedést megszüntető ételekben!

Összes cikk Emésztőrendszer témában