Jégfüggőség és tanorexia – Ezek a legfurább függőségek!

2017. augusztus 24.

Kapcsolódó tünetek:

Függőség

Ha a különböző függőségekről beszélünk, egyből olyan általánosságok jutnak eszünkbe, mint az alkohol- vagy drogfüggőség, esetleg még a túlzott szenvedély a szerencsejátékok iránt. Pedig függeni elképesztően sok dologtól lehet akár olyan kórosan, hogy az már az ember mindennapjait is befolyásolja. Olyan furcsa és sokszor már bizarr függőségeket mutatunk be, amelyekről talán még nem is hallottatok!

bizarr fura függőségek

bizarr fura függőségek

A függőségek sokfélék lehetnek, egységes terápia nem is létezik, amivel mindegyiket ugyanúgy kezelni lehetne. Ráadásul nem is elég kifejezetten a tünetekre koncentrálni, hanem fel kell deríteni a függőség pontos okát, kialakulásának hátterét is. Csak így lehet ugyanis megküzdeni vele és a betegeket kizárólag ennek ismeretében tudjuk támogatni a leszokásban, legyen szó bármiről. Nézzünk is egy párat!

Jégfüggőség

Jégfüggőségnek vagy pagofágiának nevezzük azt az állapotot, amikor valaki kényszeresen akar jeget enni, rágcsálni. Akkor és ott, amikor és ahol csak tud, hiszen csak ettől érzi jól magát. Sok esetben ennek egyébként drámaian egyszerű oka van: a súlyos vashiány miatt alakulhat ki. A vas pótlása sokat segíthet az ilyen betegeken, illetve az is, ha a vas felszívódását is megkönnyítjük például vitaminokkal.

Pica

A Pica nem más, mint a különösen furcsa táplálkozási zavarok összefoglaló neve. Olyan állapotot jelöl, amikor valaki általában étkezésre egyáltalán nem való dolgok után sóvárog és azokat utána tényleg fogyasztja is. Nagyon sok változata létezik, de egyik fajtáját a geofágiát, vagyis földevést például a csecsemők is gyakran művelik. A babák ugyan idővel kinövik ezt a késztetést, mégis vannak, akik felnőttként is esznek földet, hamut, szenet, koszt, csikket, papírt, gombot, ragasztót vagy bármi mást. Ha ezt a függőséget nem kezelik, súlyos testi problémákhoz is vezethet, ráadásul gyakran személyiségzavar is társul mellé.

Tanorexia

A tanorexia nem más, mint a lebarnulás függősége. Akik ebben szenvednek olyan szinten hajszolják a napozás kellemes élményét és annak áldásos hatásait, hogy már túl sokat fekszenek ki napozni, túl hosszú ideig. Ezzel pedig az egészségüket is károsítják. Viszonylag újabban felismert betegség, ami megvonáskor rosszkedvvel, levertséggel társul.

Egészségesétel-függőség

Az orthodexia nervosa olyan függőség, amikor valaki megszállottan figyel arra, hogy egészségesen étkezzen és ettől ez az étkezés már egyáltalán nem lesz egészséges. Kórosan ügyel az ételek minőségére, összetevőire és legtöbbször egy nagyon szigorú diétát követ, amivel általában kizár egy csomó hasznos tápanyagot, ami idővel testi problémákhoz vezet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Fogfehérítés függőség

Szintén egy újkeletű függőség az, amikor az ember képtelen elégedett lenni a fogai fehérségével, ezért újabb és újabb fehérítésre nevez be, amivel már árt a fogainak. És nem is csak azoknak, hanem az ínyének is, hogy az állandó irritációról már ne is beszéljünk.

Játékfüggőség – A 21. század új betegsége

Játékfüggőség – A 21. század új betegsége

Hosszú idő és vizsgálatok sora után hivatalosan is betegséggé nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet a játékfüggőséget. Bár játékszenvedélyről évszázadok óta beszélünk, a gyors technológiai fejlődés miatt egyre szélesebb közönséget érint.

4 tanács a függőségek leküzdésére az újévben

4 tanács a függőségek leküzdésére az újévben

Kinek a dohányzás, kinek a kávé vagy az alkohol. A függőségek bizonyos anyagok, szerek, de egyes viselkedési formák iránt is kialakulhatnak. Bármivel is próbálunk megküzdeni az újévben, összeszedtünk 4 tanácsot, amelyek már sokaknak segítettek.

Nikotinfüggőség

Nikotinfüggőség

A világ népességének egyharmada dohányzik, annak pedig, hogy nehezen tesszük le a cigit, a nikotinfüggőség az oka. A nikotin élénkít, és boldogságérzetet ad, idővel viszont egyre több kell belőle. De hogyan kezelhető ez a függőség és mik a jelei?

párkapcsolati függőség

Ez is egy betegség: párkapcsolati függőség

Sajnos egyre többen szenvednek függőségekben, amelyek közé nem csak az alkohol-, cigaretta- vagy kábítószer függőség tartozik, de a párkapcsolati is.

Ezek a leggyakoribb függőségek

Szinte bármi képes függőséget okozni, legyen az étel, ital, tevékenység, vagy bármi más. Léteznek fizikai és szellemi függőségek, és sajnos mindkét kategória nagyon veszélyes lehet.

Összes cikk Életmód témában