Fémallergia – Árulkodó jelek és tünetek

2020. július 1.

Kapcsolódó tünetek:

bőrkiütés

Szervezetünk számos fémet használ különböző funkcióihoz, ennek ellenére ezek az anyagok kóros immunválaszt, allergiát is képesek kiváltani. Idehaza gyakori a fémallergia, a tünetek pedig hirtelen megjelenhetnek, és egy életen át elkísérhetnek.

Fémallergia – Árulkodó jelek és tünetek

Fémallergia – Árulkodó jelek és tünetek

Egyéntől függően bizonyos fémek nagy mennyiségű belélegzése vagy bőrünkhöz érése irritálhatja a szervezetet és gyulladásos folyamatokat indíthat el. Azonban már kisebb mértékben is gondot okozhatnak. Az fémallergia folyamatainak beindításához sokszor már pár mikrogramm mennyiség is elegendő. A tünetek háttérben legtöbbször kialakulási mechanizmus szerint I-es vagy IV-es típusú allergiás reakció, illetve autoimmun válasz állhat.

Leggyakrabban a nikkel vált ki erős immunválaszt és fémallergiát. Ez elsősorban amiatt lehetséges, mert a fém a legtöbb bizsuban és más „testbevalókban” jelen van, ahogyan cipzárokban, kisollókban vagy karórák csatjában is. A króm szintén gyakori allergén, ami porszerű állapotában a medencékben és vegyszerekben egyaránt megtalálható. Érdemes odafigyelnünk fogászati kezelés után az amalgámra is, ami higanyból készül, és kiválthat fémallergiát. Kevesen tudják, de az arany és az ezüst is okozhat allergiás reakciót.

A fémallergia leggyakrabban bőrtünetekkel jelentkezik vörösség, viszketés, duzzanat, esetleg hámló és kiszáradt bőr formájában. Hosszabb irritáció esetén a bőr megvastagodhat, berepedezhet. Bizonyos esetekben a bőrtünet lehet urticária-, azaz csalán-szerű is. Műhelyek, gyárak, fémszerkezetgyártó üzemek környékén belégzés útján is nagyobb mennyiségű fém kerülhet a szervezetünkbe, ilyenkor a légutak gyulladása, garatgyulladás és asztma megjelenése jellemző. Fogtömés, implantálás vagy egyéb fogpótlás során előfordulhatnak elváltozások a nyálkahártyán, ilyenkor is érdemes megfontolni a fémallergia lehetőségét. Ritkábban a fémek – függetlenül az érintkezés formájától – egész testre kiterjedő, általános tüneteket produkálhatnak, mint például a gyengeség, hasmenés, hányinger vagy a szédülés.

A fémallergia egyetlen kezelési lehetősége a fém tartós elkerülése. Akinél egyszer már kialakult egy fémmel szembeni allergia, az egész életében megmarad. Jelenleg nincs olyan módszer, ami a fémallergiát véglegesen megszüntetné. Fontos, hogy az első jeleknél forduljunk szakorvoshoz, hogy pontosan megállapíthassuk, milyen fémre is vagyunk allergiások, mit kell kerülnünk a jövőben. A diagnózis után az érintett fémet tartalmazó vegyszerekkel kerüljük az érintkezést, cseréljük ki fogászati implantátumainkat és ajándékozzuk el ékszereinket.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.

Tojásfehérje-allergia – Tünetek és tanácsok

Tojásfehérje-allergia – Tünetek és tanácsok

Ennél az allergiánál az érintettek szervezete olyan fehérjetípusokra reagál érzékenyen, melyek a tojásfehérjében és nagyon ritkán a sárgájában is megtalálhatóak. Több különböző tünete lehet, melyekről az alábbiakban írunk.

szúnyogcsípés

Hogyan előzhető meg a napallergia?

A napallergia évről évre egyre több embert érint. Ráadásul, ha nincs megfelelően kezelv, akár súlyos szövődményei is lehetnek. Cikkünkben összegyűjtöttünk 7 tippet, melyekkel megelőzhetjük a napallergiát.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Idejében kezdjük az allergia elleni védekezést!

Minden évben készülök az allergiás időszakra. Jó előre beszerzem a szükséges készítményeket, de nem tudom pontosan mikor és mivel érdemes megkezdeni az allergia elleni védekezést, megelőzést. Tudna ebben tanácsot adni?

Összes cikk Allergia, asztma témában