Hogyan előzhető meg a napallergia?

Hogyan előzhető meg a napallergia?

Kapcsolódó tünetek:

  1. Fényvédelem
Az egyik legfontosabb lépése a megelőzésnek, hogy az érintettek magas faktorszámú fényvédőkrémet használnak. A krém összetétele során arra érdemes figyelni, hogy ne tartalmazzon se emulgátorokat, se zsírokat. Ezen kívül nagyon fontos, hogy kb. 30 perccel a szabadba menetel előtt bekenjük magunkat, majd ezt a nap folyamán többször ismételjük meg, főleg fürdés után.
  1. Extra UV-védelem
Napallergia esetén ne csak napozókrémekkel óvjuk a bőrünket, hanem a ruhánkkal is takarjuk el azt, illetve egy kalappal vagy napernyővel erősítsünk rá az UV-sugarak elleni védelemre.
  1. Kritikus időszak
Köztudott, hogy 11 és 15 óra között kerülni kell a napot, hiszen ekkor a legerősebb az UV-sugárzás, így pillanatokon belül leéghetünk. Napallergia esetén ez fokozottan igaz, így ebben az időszakban mindig legyünk árnyékban vagy lehetőleg bent a lakásban.
  1. Szoktassuk a bőrünket a napsugarakhoz
Alapvetően beigazolódott, hogy a napallergiában szenvedők esetén nagyon jól bevált módszer a bőr óvatos hozzászoktatása a napsugárzáshoz. Ennek lényege, hogy a bőrt már kora tavasszal és sűrűn kitesszük közvetlen napsugaraknak, azonban csak rövid időszakokra, így kárt nem okozunk benne, viszont fel tudjuk készíteni.
  1. Szolárium
A szolárium szintén jót tehet a napallergiára hajlamos személyek esetén. Ennél a módszernél azonban szintén figyelni kell a fokozatosságra, azaz eleinte csak nagyon rövid időre feküdjünk be. Ez lehet akár 3-5 perc, majd ezt az időt szépen lassan lehet növelni, azonban 15 percnél tovább soha ne szoláriumozzunk. Amennyiben világos a bőrünk, akkor mindenképp egyeztessünk erről a bőrgyógyászunkkal.
  1. Adalékanyagok kerülése
Próbáljuk meg kerülni az olyan készítményeket, melyek mesterséges illatanyagokat, színezékeket és tartósítószereket tartalmaznak, ugyanis a napsugarakkal együtt ezek elősegíthetik az allergiás reakciók megjelenését.
  1. Kalcium, béta-karotin, vitaminok
Gyakran javasolják a napallergia megelőzéséhez kalcium, béta-karotin és bizonyos vitaminok szedését. Azonban ezek hatása még nem bizonyított, így ezek alkalmazása előtt kérjük ki az orvosunk véleményét.
2020. június 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek