Fejfájás ellen ezek a leghatásosabb módszerek

Fejfájás ellen ezek a leghatásosabb módszerek

Kapcsolódó tünetek:

Hideg borogatás

Egyik legrégebbi módszer a hasogató fejfájás enyhítésére a hideg borogatás, amely leginkább a homlok tájékáról kiinduló, általában lüktető fájdalom ellen hatásos. A hideg ezekben az esetekben igen kellemes, szűkíti a tágult ereket, csökkenti a lüktetést.

Együnk rendesen!

Sokunkkal megesik, hogy napközben elfelejtkezünk az evésről és csak azt vesszük észre, hogy kimerültek vagyunk és fáj a fejünk. Agyunknak két dologra van igazán szüksége: glükózra és oxigénre. A fejfájás akkor jelentkezik, ha a kettő valamelyikéből nem kap eleget. Mindegy, milyen elfoglaltak vagyunk, ne engedjük, hogy ingadozzon a vércukor-szintünk! Mindig legyen nálunk egészséges nasi: banán, alma, mazsola, kétszersült, egy müzliszelet vagy kifli, amelyekkel akkor is biztosíthatjuk a kiegyensúlyozott vércukorszintet, ha nem sok időnk van enni. Persze az a legjobb, ha naponta legalább egyszer tartalmasabb, meleg ételt is fogyasztunk!

Hidratáljunk belülről!

A rendszeres evés és a tudatos táplálkozás mellett nagyon fontos az is, hogy szervezetünket ellássuk megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékkal. Víz nélkül a vér besűrűsödik, a véredények beszűkülnek, csökken az agy oxigénellátása. A szervezet dehidratáltságának egyik jele a fejfájás, melyet óránként egy nagy pohár víz elfogyasztásával megelőzhetünk.

Tiltólistás ételek

Bizonyos érlelt sajtokban – pl. Cheddar, Brie-, kék sajtok – olyan aminosav van, a tyramine, mely leszűkíti a véredényeket, így migrént válthat ki. De némelyik készétel – többnyire a vagdalt húsok és a bolognai szószok – a bennük található élelmiszer adalékoknak köszönhetően szintén tartalmazza ezt az aminosavat. Ha fejfájósak vagyunk, inkább kerüljük ezeket az ételeket!

Mozogjunk!

A rendszeresen jelentkező fejfájás egyik kiváltó oka lehet a mozgáshiány is. Mozogjunk sokat a friss levegőn! Már napi 30 perc sétával biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges oxigén-mennyiséget, a mozgás hatására pedig endorfin szabadul fel a testünkben, ami hatékonyan csillapítja a fájdalmat.

Fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket!

Tudományos tény, hogy a migrénben szenvedők nagy hányadának alacsony a magnéziumszintje. A magnézium a fejfájás ellenszere, oldja a görcsöket. Fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket: spenótot, teljes kiőrlésű magokat, tofut, halat és avokádót.

Aludjunk napi 8 órát!

Bizonyított tény, hogy aki legalább napi nyolc órát alszik, azt ritkábban keríti hatalmába a fejfájás, az alvás ugyanis segíti a szervezet, így az agy regenerálódását, a napközben felhalmozódott feszültség oldását.

Fürdőzés, váltózuhany, szaunázás

A meleg enyhíti a tenziós, a feszült, merev izmok okozta fejfájást. Engedjük tele a kádat forró vízzel, csepegtessünk a fürdővízbe rozmaring- vagy levendula olajat! A váltott hideg-meleg lábfürdő enyhíti a migrénes panaszokat és érdemes kipróbálni a váltózuhanyt is. A szaunázásnak nyugtató és immunrendszer-erősítő hatása van. Egy egyszerű fejfájás esetén igazi segítség lehet, a migrénesek azonban lehetőleg kerüljék, ugyanis kiváltó ok lehet.
2017. május 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek