Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

2018. november 15.

Kapcsolódó tünetek:

légzési panaszok

Egy közelmúltban készült, átfogó tanulmány szerint a dohányosok számára nincs értelme ’csak’ visszavenni a napi cigaretták számából, mivel az egyetlen megoldás az egészségügyi kockázatok megszüntetésére az, ha teljesen abbahagyjuk a füstölést.

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Ezt okozza ’csak’ napi 1 szál cigaretta

Brit tudósok 141, dohányzással foglalkozó tanulmány elemzése közben jutottak arra az eredményre, hogy a naponta 20 szál cigarettát elszívó, középkorú felnőttek körében 100 emberből 7 szenved el szívrohamot vagy agyvérzést. A kutatás szerint összességében is a szív és érrendszeri megbetegedések jelentik a legnagyobb egészségügyi kockázatot a dohányosokra a dohányzással összefüggő elhalálozások 48 százalékát okozva.

Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban sok helyen csökkent a dohányzók száma, a napi 1-5 szálat elfüstölőké arányaiban növekedett, tehát a teljes leállás helyett egyre többen azt választják, hogy nagymértékben visszavesznek a napi cigarettamennyiségükből. Azonban a tanulmányok elemzése közben kiderült: a csökkentett mértékű dohányzás még mindig egészségtelen, és egyáltalán nem jelent biztonságot a cigaretta által kiváltott egészségügyi kockázatoktól. Az adatok szerint a napi ’csupán’ 1 szálra rágyujtók között ugyanis 100 felnőttre még mindig 3 szívinfarktus vagy agyvérzés jut. A kutatás további eredményei szerint a napi 1 szálat elfüstölő férfiak között 48 százalékkal növekszik a szívbetegségek, 25 százalékkal pedig az agyvérzés kialakulásának kockázata. Nők esetében pedig a számok még jelentősebbek: 57 és 31 százalékra rúgnak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Nicorette patch áttetsző 25 mg/16 óra transzdermális tapasz 7x

    Nicorette patch áttetsző 25 mg/16 óra transzder...

    <p>A Nicorette patch áttetsző transzdermális tapaszt helyileg kell alkalmazni és arra szolgál, hogy elősegítse a dohányzásról való leszokást, a nikotin utáni sóvárgás és a megvonási tünetek csillapításával, valamint megkönnyítse a dohányzás abbahagyását az olyan dohányosok esetében, akikben van motiváció a leszokásra.</p>

    4 679 Ft

Az említett adatok miatt szakértők egyértelműen a teljes dohányzásról való lemondást javasolják az egyszerű mértékletesség helyett. Allan Hackshaw, a London College Egyetem professzora és az átfogó kutatás vezetője így nyilatkozott: „Jelentős trend figyelhető meg igen sok országban, ahogy a nehéz dohányosok közül sokan drasztikusan visszavesznek az elszívott cigaretták számából, azt gondolva, ennyi belefér, és ezzel sokban csökkentik az egészségügyi veszélyek mértékét.  Noha a rákos megbetegedések szempontjából még félig-meddig igaz is lehet, az annál sokkal gyakrabban előforduló szív- és érrendszeri betegségekről egyáltalán nem elmondható. Az ilyen betegségek veszélyének csökkentésében csak a cigaretta teljes mértékű letétele segíthet.”

Mindazonáltal a kevesebb dohányzás sem nevezhető haszontalannak. Akik drasztikus mértékben csökkentik a szálak számát, vagy más módon – például e-cigarettával – visznek be nikotint a szervezetükbe, sokkal nagyobb valószínűséggel hagyják végül abba a dohányzást, ezzel pedig gyorsan, nagy mértékben csökkentik a betegségek kockázatát.

Egészséges élettel csökkenthetők az asztma tünetei

Egészséges étellel csökkenthetők az asztma tünetei

Az egészséges életmód és a megfelelő étrend több mindenre válasz lehet, mint gondolnánk. A legújabb eredmények szerint az asztma elleni harcban is sokat segíthet.

takarítani veszélyes

A kutatók is megerősíthetik: takarítani veszélyes

Úgy tűnik, hogy azok a nők, akik takarítóként dolgoznak, vagy rendszeresen tisztító spray-ket, tisztítószereket használnak otthon, nagyobb mértékű romlást tapasztalnak tüdőfunkcióik terén, mint azok, akik ezt nem teszik gyakran.

szmogriadó

Így vigyázzunk szmogriadó idején egészségünkre és bőrünkre

Az egészségünk is romlik, ha a levegő minősége gyengül, vagy szmogriadó van érvényben. A légszennyezés hatásai személy szerinti érzékenységi szintünktől függően változnak. Van, akire gyengébben és van, akire erősebben hatnak.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában