A szalmonellafertőzés jellemzői

2021. június 13.

Kapcsolódó tünetek:

gyomorégés

A szalmonellafertőzés egy olyan, főleg ételek után terjedő kórkép, amit a szalmonella nevű baktériumok okoznak. A velejáró panaszok rendkívül kellemetlenek. Cikkünkben bemutatjuk ennek a betegségnek a tüneteit.

Ezek a szalmonellafertőzés egyértelmű tünetei

Ezek a szalmonellafertőzés egyértelmű tünetei

Mi a szalmonellafertőzés?

A szalmonella egy olyan baktérium, aminek több mint 2000 alfaja létezik, melyek mindegyike embert és állatot egyaránt meg tud betegíteni. Megfertőződés esetén eltérő súlyosságú kórképek alakulnak ki, de mindegyikben közös a hirtelen jelentkező hányás és hasmenés.

Ezek a baktériumok már 7 Celsius-fokon képesek elszaporodni, a nedvesség pedig előnyös hatással van erre a folyamatra. Annak ellenére, hogy a hideg hűtőszekrényben nem tudnak elszaporodni, nem válnak életképtelenné, ugyanis még a mínusz 20 Celsius-fokot is jól bírják. Csak mínusz 75 Celsius-fokban pusztulnak el.

Mi okozza a szalmonellafertőzést?

A legtöbb esetben szalmonellával szennyezett élelmiszer fogyasztásával fertőződünk meg. A kórokozók bejutnak a gyomorba, ahol a gyomorsav a nagyrészüket elpusztítja. Csak abban az esetben betegszünk meg, ha olyan nagy mennyiségű baktérium jut be a szervezetünkbe, hogy gyomorsav nem tudja mindegyiket kiiktatni.

A szalmonellafertőzés tünetei

A szalmonellafertőzés inkubációs ideje 6-tól 72 óra közötti, de rendkívül ritka esetben akár 7 nap is lehet. Ez az időtartam nagyban függ azon kórokozók mennyiségétől, melyek bejutnak a szervezetünkbe. Amennyiben ezek sikeresen leküzdik a gyomorsavat, akkor a belekbe kerülve károsítják a vékony- és vastagbél-nyálkahártyát.

A tünetek, melyek közé a hányást, émelygést, fejfájást és híg hasmenést soroljuk, nagyon hirtelen jelentkeznek. Jellemző a magas, 39 fok körüli láz, a fájdalmas székelés és a hasi görcsös fájdalom. Ritkán még súlyosabb tünetekkel is járhat a fertőzés, ilyenkor jelentős mértékű folyadék- és elektrolitveszteség jelentkezik. A tünetek tartama nagymértékben függ a fertőzés intenzitásától és a beteg ellenállóképességétől, legtöbb esetben akár pár óra vagy néhány nap alatt enyhülés következik be. Egyes esetekben a fertőzöttek tünetmentesek is lehetnek.

Az érintettek kb. öt százalékánál rendkívül súlyos a betegség lefolyása. Ebben az esetben a baktériumok bejutnak a véráramba, aminek következtében a bélrendszeren kívül okoznak komplikációkat. Ilyen esetben tüdő-, vese-, ízületi-, agyhártya- és csontgyulladás alakulhat ki, de akár májtályogokat, húgyúti fertőzéseket és szívbelhártya gyulladást is okozhatnak. A hidegrázás, rendkívül magas láz, a vérkeringés összeomlása és különböző szervek leállása egy szalmonella szepszisre utal, ami leginkább a csecsemőkben, kisdedekben és az immunhiányos betegekben jelentkezik. Ezekben az esetekben ritkán elveszíthetjük a beteget.

Gyomorégés – Ezek az ételek váltják ki a leggyakrabban

Gyomorégés – Ezek az ételek váltják ki a leggyakrabban

A helytelen étkezés gyakran okoz gyomorégést. Természetesen mindenki másképp reagál különböző élelmiszerekre, ettől függetlenül számos olyan létezik, melyeket nem ajánlott fogyasztani.

A reflux diéta aranyszabályai

A reflux diéta aranyszabályai

A reflux kezelésére a gyógyszerektől a diétán át a műtétig számos módszer létezik. Jelen esetben a reflux diéta szabályait ismerjük meg közelebbről.

Házi segítség gyomorrontás esetén

Házi segítség gyomorrontás esetén

A gyomorrontás a legtöbb esetben hasfájással, émelygéssel, emésztési zavarokkal és lázzal jelentkezik. Annak érdekében, hogy minél előbb lépjünk a gyógyulás útjára, az alábbi házi praktikákat érdemes kipróbálnunk.

Így enyhíthető gyorsan a gyomorégés

Így enyhíthető gyorsan a gyomorégés

Az egészségtelen életmód és a helytelen étkezés következtében egyre többen szenvednek gyomorégéstől. A legtöbben ilyenkor gyógyszerekkel próbálnak enyhíteni a panaszokon, pedig számos más praktika van, mely gyorsan és hatékonyan segít.

Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

Minden, amit a reflux diétáról tudni érdemes

A reflux diéta fontos kiegészítője az életmódváltásnak, ha valaki ezzel a betegséggel küzd. Cikkünkben hasznos tippek és tanácsok olvashatók.

Összes cikk Emésztőrendszer témában