Hányás, hasmenés: okok és kezelés

Hányás, hasmenés: okok és kezelés

Kapcsolódó tünetek:

Az émelygés és a hányás gyakran emésztőrendszeri- vagy agyat érintő betegség, illetve anyagcserezavar velejárója, de számos egyéb kiváltó oka is lehet.

Gyakran magától elmúlik

Hányingert okozhat a gyomornyálkahártya gyulladása, amely lehet romlott vagy fertőzött étel vagy túl sok alkohol fogyasztásának következménye, de okozhatja vírus- vagy bakteriális fertőzés is. Enyhe esetekben segíthet a diéta, illetve az alkohol mellőzése. Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő folyadékpótlásra! Ha felmerül az alkohol-, a gomba- vagy egyéb ételmérgezés (pl. mérgező állat vagy növény fogyasztásának) gyanúja, azonnal hívjon mentőt!

A mértéktelen étkezés okozta puffadás, gyomorégés, hányinger megszüntetését számos recept nélkül kapható készítmény segítheti.

A hasmenéssel és hányással járó nyári vírusfertőzés többsége által okozott panaszok általában néhány nap alatt megszűnnek. Ezzel szemben vannak olyan fertőzések is, amelyek súlyos szövődményekkel járhatnak, és orvosi, esetenként kórházi ellátást igényelnek. Ilyenek pl. a fejfájással, hányingerrel, hasmenéssel és lázzal járó Salmonella baktériumok által terjesztett fertőzések.

Betegség tünete is lehet

Hányás és hasmenés lehet irritábilis bél szindróma tünete is. Tanácsos a panaszokat kiváltó stressz és bizonyos élelmiszerek kerülése. A betegség orvosi kivizsgálást igényel és gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Külföldi tartózkodás alkalmával, különösen a fejlődő országokban, könnyen megfertőződhetnek az utazók.

A kórokozókkal (vírus, baktérium, egysejtű) fertőzött ételek fogyasztása okozta panaszok közül a legáltalánosabb a hasmenés, ezért nevezik e betegségeket összefoglaló néven utazók hasmenésének. Gyakori tünetük még a hányinger, a hányás és a puffadás. A fertőzések elkerülhetők az alapvető higiéniás szabályok betartásával. Kézmosáshoz, valamint az élelmiszerek, az ivóvíz és az eszközök fertőtlenítéséhez szükséges szerek kaphatók a patikákban.

Pótoljuk a folyadékot!

Hasmenéssel, hányással járó betegségek esetén fontos a folyadékpótlás a kiszáradás megelőzése érdekében. Szintén a kiszáradás megelőzését szolgáló vízben feloldható, sókat és szőlőcukrot tartalmazó rehidratációs granulátumok beszerezhetők gyógyszertárakban is. Súlyos esetben infúzióra lehet szükség. Megelőző céllal csak legyengült immunrendszer esetén javasolt gyógyszerszedés.

Az utazással járó enyhe hányinger csillapításában, megelőzésében segíthet a B6-vitamin.

Mi okozhat hányást, hasmenést?

Émelygést, hányást okozhatnak krónikus betegségek (pl. mellékvesekéreg-alulműködés, mellékpajzsmirigy-túlműködés), bizonyos gyógyszerek (fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok), nehézfémmérgezés, agyi betegségek (pl. tumor), sérülések (pl. vérzések, agyrázkódás). Ha ütés vagy esés után szédül, hányingere van, fáj a feje, azonnal forduljon orvoshoz!

 

2016. november 2.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek