Az ételmérgezés tünetei

Az ételmérgezés tünetei

Kapcsolódó tünetek:

Igazi ételmérgezést a baktériummal, penészgombával, vírusokkal vagy parazitákkal fertőzött ételek okozhatnak, illetve az, ha kifejezett mérgező anyag kerül az ételbe (mérges gomba, mérgező növény, vegyszer, stb.).

Tünetek

Az ételmérgezés leggyakoribb tünetei a hányinger, hányás, hasmenés, hasfájás, gyakori a gyengeség, a remegés és a verejtékezés is. Előfordulhat még a láz és a szédülés is. Ha valódi méreganyag kerül az ételbe, a tünetek általában súlyosabbak, az adott méregfajtára jellemzőek, bár gyakran kezdődnek a gyomorrontásra jellemző panaszokkal.

Mi okozhatja?

A baktériumok, paraziták, vírusok és gombák által okozott ételmérgezés esetében főleg tejes, tojásos ételek, állott húsételek, konzervek, fekálialével öntözött zöldségfélék, saláták elfogyasztásával kerül a szervezetbe a kórokozó. Előfordulhat az is, hogy az ételeket készítő személyzet keze fertőzött. Ez a fajta megbetegedés leggyakrabban nyáron fordul elő, általában nagyobb számú embert megbetegítve.

Teendők a mérgezés után

Fontos, hogy az ételmérgezéses betegek sok sópótlást és vizet kapjanak, hogy a hányás vagy hasmenés során távozó anyagok pótolva legyenek a szervezetükben. Javasolt a szén tabletta szedése is néhány napig, emellett pedig szükséges diéta is, ami először csak néhány korty hideg vizet jelent, majd jöhet a ropi, az üres pirítós, a főtt sárgarépa, a főtt rizs, a főtt burgonya - ebben a sorrendben, lassan felépítve, kis mennyiségekben. A folyadékpótlás nagyon fontos, de egyszerre csak kis mennyiség fogyasztandó ebből is, nehogy ismét megjelenjenek a tünetek.

A diéta és pihenés mellett nagyjából egy nap alatt elmúlnak a túlevésből fakadó tünetek, viszont a fertőzések, igazi mérgezések szakember segítségét igénylik.

Mikor hívjunk mentőt?

  • ha csecsemőről vagy gyerekről van szó,
  • ha gomba, mérgező növény vagy tengeri élőlény okozta mérgezésre gyanakszunk,
  • ha erős, folyamatos a hányás,
  • ha véres a hányadék vagy szurokszerű fekete a széklet,
  • ha fokozódó láz, szédülés erős fejfájás jelentkezik.
Mindenképpen forduljunk orvoshoz akkor is, ha az egyébként gyengébb  tünetek 24 órán túl nem enyhülnek.  
2017. szeptember 4.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek