Rendszeres probiotikumok
Egy 2017-es kutatás szerint a gyenge és közepesen erős allergiával rendelkezők kevésbé tapasztalták az orrdugulással kapcsolatos allergiás tüneteket, amikor egy lactobacillust és bifidobaktériumot tartalmazó étrendkiegészítőt fogyasztottak. A joghurtokban található jótékony baktériumoknak pedig az omega-3 zsírsavakhoz hasonló gyulladáscsökkentő hatásuk van, emellett emésztésünket is segítenek megfelelően karban tartani.
Napi 0 pohár
Az alkoholban található hisztaminok beindíthatják a szervezetben az olyan allergiás reakciókat, mint a tüsszögés vagy az orrfolyás, így az allergia szezonban jobban tesszük, ha kihagyjuk a napi pohár borocskánkat.
Mediterrán ízek
Egy 2007-ben, Kréta szigetén, végzett kutatás azt mutatta ki, hogy a mediterrán étrendet követő gyermekek 66 százalékkal kevésbé hajlamosak a szénanátha tüneteire. Persze az eredmény nem olyan meglepő, hiszen a dél-európai konyha alapkövei között rengeteg gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező élelmiszert találunk: a halak, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az olajos magvak mind ilyenek. Az nyugat-európai étrendekhez viszonyítva pedig a mediterrán ételek sokkal kevesebb omega-6 zsírsavat tartalmaznak – ez a vörös húsokban, a margarinban és a növényi olajokban található –, mely a gyulladást okozó anyagok előállításáért felelős a szervezetben.
2018. augusztus 29.