Így sportoljunk télen! A téli edzések 7 szabálya

Így sportoljunk télen! A téli edzések 7 szabálya

Kapcsolódó tünetek:

Amíg nem süllyed a hőmérséklet fagypont alá, nyugodtan folytathatjuk edzéseinket a szabadban. Ilyenkor ugyanis a szervezetünk nagyszerűen alkalmazkodik a fokozatosan egyre hidegebbé váló körülményekhez.

1. szabály

Hidegben főként a közepes vagy intenzív terhelést jelentő mozgásformák: a futás, foci, korcsolyázás vagy síelés ajánlottak, mert ezek segítenek fenntartani a szervezet egészséges hőmérsékletét. Fontos, hogy ne álljunk meg hosszabb időre, mert úgy könnyebben megfázunk!

2. szabály

Minél többet sétálunk, kirándulunk télen is a friss levegőn, annál inkább erősödik az immunrendszer, fokozódik a tüdő légcseréje és felgyorsul a vérkeringés is. Nem a hidegtől lesz náthás valaki, hanem attól, ha nem megfelelően öltözködik.

3. szabály

Ha nem intenzív mozgást végzünk, fordítsunk még nagyobb figyelmet az öltözködésünkre! Viseljünk az intenzív mozgásformáknál megszokott, a verejtéket a testtől elvezető, szintetikus anyagból készült alsóruházatot, felette pedig vastagabb, jó hőszigetelő képességű anyagból készült ruhadarabot! Legfelülre pedig könnyen szellőző, de víztaszító öltözet kerüljön! Kerüljük a pamutot, mert az átnedvesedve elveszíti hőszigetelő tulajdonságát.

4. szabály

Téli sportoláskor a sapka is fontos, a testmeleg 40 százaléka ugyanis a fej bőrén át párolog el. Ugyancsak kiemelt védelmet igényelnek az ujjak és a lábujjak, a véráram ugyanis főleg a törzsre koncentrálódik, így a végtagok sokkal inkább kiszolgáltatottak a hidegnek. Mindig viseljünk kesztyűt, és válasszunk nagyobb méretű, tágasabb cipőt, hogy vastag zokninak is legyen benne hely. A túlzottan meleg öltözék azonban nem jó, mert fokozza az izzadást, a nedves test pedig gyorsan veszít a hőmérsékletéből.

5. szabály

Fokozottan figyeljünk orrunkra és arcbőrünkre is! Használjunk a téli sportoláshoz kifejlesztett arckrémeket, fényvédő pasztákat! Ha jóval fagypont alá esik a hőmérséklet, ne riadjunk vissza a símaszk vagy arcvédő maszk használatától sem!

6. szabály

A legegyszerűbb és legolcsóbb lehetőség a futás, amit bármikor, bárhol tudunk űzni. Ezen kívül kerékpározhatunk is a kevésbé zord, napsütéses téli napokon. Amint leesik az első nagyobb és tartósabb hó, érdemes síelni, túrázni, szánkózni, snowboardozni. Befagyott állóvizeinken pedig lehet korcsolyázni, ám nagyon fontos, hogy mindig csak az arra kijelölt területen.

7. szabály

Bár a hidegben való sportolás nem ártalmas, ha túl hidegnek vagy kellemetlennek érezzük az időjárási viszonyokat, válasszuk inkább a meleg edzőtermet, a lényeg, hogy mozogjunk!

2016. november 27.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek