Endometriózis okai, tünetei és kezelése

2017. december 17.

Kapcsolódó tünetek:

menstruáció

Az endometriózis a mai nőgyógyászat egyik legkülönösebb betegsége és sajnos gyakorinak is mondható: statisztikák szerint, a 20-50 éves korú nők 5–20%-a szenved benne. Endometriózis kialakulásakor a méh belső felületén megtalálható nyálkahártya a méh üregén kívül is képződésnek indul és burjánzik, ami menstruációs fájdalmak formájában okoz először tüneteket. Hosszú távon akár a női meddőség okozója is lehet, ezért kezelni kell, főleg, ha valaki gyermeket szeretne a jövőben.

endometriózis

endometriózis

A nem rosszindulatú sejtszaporulat kezelése történhet endometriózis diétával, vagyis a vöröshúsok és az alkohol kiiktatásával, gyümölcsök és zöldségek célzott fogyasztással.

Mi az endometriózis?

Az endometriosis egy nem rosszindulatú megbetegedés, amely egészséges szövetnek nem szokványos helyen való előfordulását jelenti. Elnevezése az “endometrium” szóból származik, amely a méh belső felszínét borító nyálkahártya neve.

Az endometriózistól szenvedő nők testében az endometriumhoz hasonló szövet található a méh üregén kívül. A méh üregén kívül elhelyezkedő endometrium szövet előfordulását nevezzük endometriózisnak.

Az endometriózisos szövetek leggyakoribb elhelyezkedése a hasüregben van. Megjelenhet a petefészkekben és a petevezetőkben, a méhet függesztő szalagokon, a méh külső felszínén vagy vastag izomrétegén, a hüvely és végbél közötti rétegen. Ezen csomók ritkábban ugyan, de előfordulhatnak hasi sebészeti beavatkozások hegében, a gátmetszés hegében, a húgyhólyagban, a hüvelyfalban, a méhnyakban vagy a szeméremtesteken.

A menstruációhoz hasonlóan kellene kiürülnie a szervezetből, mivel a női hormonok ezeket a csomókat is reagáltatják, de nincs lehetőségük a méhnyálkahártyához hasonlóan kiürülni a szervezetből a menstruációs ciklus során. Ennek eredménye kis belső vérzés, mely gyulladással és hegképződéssel jár. A csomók megrepedése esetén további szövődmények alakulhatnak ki, mint például összenövések képződése, bélvérzés, bélelzáródás, vagy különböző hólyag működési zavarok.

 

Mik az endometriózis tünetei?

Az endometriózis leggyakoribb tünete a menstruáció előtti illetve közbeni fájdalom. Hogy ez hol jelentkezik , attól függ , hogy hol vannak az endometriózisos sejtek. A fájdalom igen erős lehet, de vannak nők, akiknél az endometriózis egyáltalán nem okoz fájdalmat. A fájdalmas menstruáció a vérzés első napján a legjellemzőbb. A kismedencei fájdalom a ciklussal időben összefüggő intenzitással jelentkezik. Nehezített és/vagy fájdalmas vizelet és székletürítés a hólyag és végbél érintettségét jelzi. Jellemző még a szabálytalan havi vérzés, gyakori az emésztőtraktus vérzése, emésztési problémák, a petefészek fájdalom, nagyon ritkán tünete lehet orrvérzés, vérköpés is.

 

Mik az endometriózis okai?

Az orvostudomány mai állása szerint az endometriózis okát nem ismerjük, de számos okát tételezik fel:

Az endometriózis legvalószínűbb oka a retrográd menstruáció. Ebben az esetben az endometriális sejteket tartalmazó menstruációs vér nem távozik a szervezetből, hanem visszafelé áramlik a petevezetékeken keresztül, és kijut a hasüregbe. Ezek a nem megfelelő helyen található endometriális sejtek megtapadnak a medencefalon és a kismedencei szervek felszínén, ahol elszaporodnak, és minden egyes menstruációs ciklus alatt megvastagodnak és véreznek.

Műtétek, például méheltávolítás vagy császármetszés után, az endometriális sejtek a műtéti bemetszéshez tapadhatnak. A problémát okozhatja az is, hogy a szervezet szállítja az endometriális sejteket a vérereken.  Embrionális sejtek is okozhatják az endometriózist.

 

Kezelés endometriózis diétával

Meddőségről akkor beszélhetünk a szakdefiníció alapján, ha rendszeres (fogamzásgátlás-mentes) szexuális együttlét után egy éven belül nem alakul ki várandósság. A meddőségnek számtalan oka lehet, vannak fizikális, és lelki problémák, akadályok is, amelyek meggátolják a fogantatást.

Bizonyos genetikai meghatározottságú betegségek, mint a cukorbetegség, inzulinrezisztencia, mellékvese- vagy pajzsmirigy elégtelenség is okozhat meddőséget.

Fertőzések mindkét nemnél, a túlzott dohányzás és alkoholizmus következtében is jelentkezhet fogantatási probléma.

Hosszabb ideje fennálló lelki problémák, poszttraumás stressz, depresszió, letargia is szerepelhet a kiváltó okok között.

A nők szervi problémái közül pedig a méh megbetegedései, a policisztás petefészek szindróma (PCO), a miómák, ovulációs problémák, és az itt tárgyalt endometriózis járnak az élen.

Több mint egy diéta

Az endometriózis nagyságrendileg tíz nőből egyet érint, de sokszor ki sem derül a probléma, így nehéz pontosan meghatározni, valójában hány embert érint. Ha a fent leírt jellegzetes tünetek nem is jelentkeznek valakinél, érdemes endometriózis diétát folytatnii ha gyermeket tervezünk. Az endometriózis diéta nem hasonlít a tipikus “gyors fogyást” elősegítő megvonásos diétákhoz, inkább egy étrend, életmód, amit célszerű beépíteni az életünkbe. Természetesen ez is jár sok lemondással, mert bizonyos ételeket kerülni kell a siker érdekében.

Az endometriózis étrend titka az ösztrogén szint csökkentése, vagyis  olyan ételek és összetevők fogyasztása, amelyek segítik a szervezetet a gyulladáscsökkentésben. Ki kell iktatni a vörös húsokat, sok tejterméket, a glutént, cukrot, rossz szénhidrátokat, tartósítószert tartalmazó ételeket.

Mit fogyaszthatunk?

Zöldségeket (fitohormonok, vitaminok, ásványi anyagok), halakat, tengeri herkentyűket (magas Omega-3 zsírsav tartalom), háztáji szárnyasokat, hüvelyeseket, lenmagot, vizet (fontos a méregtelenítés), koffeinmentes teákat.

Az étrendre való áttérés puffadást okozhat, ezért törekedjünk a fokozatosságra. Illetve kiemelten kerülni kell a cukrokat, mind a mono-, di- és poliszacharidokat, mert ezek nehezen szívódnak fel a vékonybélben és elősegítik a puffadást.

 

Tehetünk a meddőség kialakulása ellen

A meddőség Magyarországon 50-50 százalékban érinti a férfiakat és a nőket. A problémával küzdő pároknak 2020-tól a meddőség kivizsgálása és a gyógyszeres kezelése hazánkban ingyenessé vált.

Bár a meddőség okai és kezelésük sokfélék lehetnek, érdemes megelőző lépéseket tenni, ha valaki családalapításban gondolkodik.

Az egyik legfontosabb a hozzáállás, a türelem, a remény, akkor is, ha a várt terhesség kialakulásának elmaradása frusztráló és stresszes, mert a stressz kedvezőtlen biokémiai folyamatokat okoz a szervezetben. A férfiaknál a szorongás merevedési zavart és csökkenő spermiumszámot is eredményezhet. Mindkét félnek tudatosan kell készülni az élet megváltozására, és ezért az életmódjukon változtatni kell.

A dohányzást érdemes elhagyni, az alkoholfogyasztást mérsékelni, és persze a rendszeres, akár közös testmozgás is segít.

Az étrend legyen egészséges, törekedjünk a káros alapanyagok kiküszöbölésére, ne fogyasszunk “mű” ételeket, és a szervezetet elnehezítő fogásokat.

Figyeljünk a szexuális higiéniánkra, a családtervezési időszak előtt akár óvszerhasználat is javasolt, mert a fertőzéses megbetegedések mindkét nemnél hosszútávra bekavarhatnak a szülővé válásba.

Az egyéb betegségek kiküszöbölése érdekében pedig járjunk el szűrővizsgálatokra, akkor is ha kényelmetlenek, illetve ne ezek árán spóroljunk.

Mikor veszélyes a mióma?

Mikor veszélyes a mióma?

A mióma egy izomsejtekből kialakuló jóindulatú daganat. Lassan nő, nem hatol be a környező szövetekbe és nem képez áttéteket. Néha azonban szükségessé válik az eltávolítása, hiszen kellemetlen panaszokat okozhat, továbbá komplikációkhoz vezethet.

Mi történik, miután távozott a nyákdugó?

Mi történik, miután távozott a nyákdugó?

A várandósság során a nyákdugó elzárja a méhszájat, majd a szülés előtt távozik a szervezetből, ezt pedig enyhe vérzés követi. De vajon mi történik ez után?

A menopauza első tünetei2

A menopauza első tünetei

A menopauza egy teljesen természetes és elkerülhetetlen folyamat a nők életében. Közeledésének vannak jellegzetes tünetek formájában érkező előhírnökei. A premenopauza jeleit szedtük most csokorba.

Hogyan működik a candida diéta?2

Hogyan működik a candida diéta?

Bármilyen furcsán is hangzik, a candida diéta nem egy önsanyargató étrend, hanem akár mindenki számára előírható lenne, akinek fontos egészsége megőrzése. Nézzük, mit szabad enni, és mi áll a tiltólistán, ha valakinek pozitív candida teszt van a kezében.

Tippek a menstruációs görcsök enyhítésére

Tippek a menstruációs görcsök enyhítésére

Minden hónapban van egy hét, ami megkeseríti a nők életét. A menstruációs görcsök néha olyan intenzívek, hogy még az ágyból sem tudunk kimászni. Ilyenkor sok esetben fájdalomcsillapító gyógyszerekhez nyúlunk, közben rengeteg más módszer is van.

Összes cikk Egészség A-Z témában