Így ne zavarjuk meg emésztésünket karácsonykor!

2018. december 6.

Kapcsolódó tünetek:

felfúvódás, hasmenés

Egész évben odafigyelünk az étkezésre, a mozgásra, a helyes emésztésre aztán jönnek az ünnepek, és képesek vagyunk 3 nap alatt tönkre tenni mindezt. De hogyan ne borítsuk fel a jól működő rendszert? Mit tegyünk, illetve mit NE, hogy az emésztésünk karácsonykor is rendben legyen? Erre adunk most hasznos tanácsokat!

emésztés karácsonykor

emésztés karácsonykor

Mértékletesség

A karácsony valahogy a legtöbb ember fejében egyenlő a kidurranásig tartó nagy lakomákkal. Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie. Ha egész évben tudott mértéket tartani, tegyen most is így. Pláne, ha olyan dolgokat eszik, amiket hetek, hónapok óta nem. Bőven elég 3 helyett egy szelet rántott hús, és fél tálca sütemény helyett 1-2 darab is.

Sok folyadék

Most se felejtsen el kellő mennyiségű buborékmentes vizet inni. Reggel, ébredés után is ez legyen az első, óránként igyon meg 2 decit és mindig, amikor étkezésre kerül a sor, kezdje azt is egy nagy pohár vízzel. Hamarabb jön a teltségérzet, így nem tudja – vagy legalábbis nehezebb lesz – túlenni magát, ráadásul a víz segít, hogy ne lassuljon le az emésztés.

Rostok

Most is nagyon fontosak a rostban gazdag ételek, egyen minél több nyers gyümölcsöt – akár édesség helyett is – és teljes kiőrlésű pékárukat. Köretnek pedig a megszokott sültkrumpli helyett válasszon inkább friss zöldségekből készült salátát.

Buborékmentesség

Szinte már alap, hogy vízből a szénsavmenteset fogyasztjuk, viszont érdemes a szénsavas üdítőket is inkább rostos gyümölcslevekre cserélni, és sör vagy pezsgő helyett is inkább valami buborékmentes italt inni.

Puffasztót ne!

Ha szeretné magát néhány kellemetlen pillanattól megóvni, akkor kerülje az olyan puffasztó élelmiszereket, mint a kukorica, a bab és így tovább. Ha viszont tudja, hogy nem fogja tudni megállni ezeknek a fogyasztását, mindenképp készüljön fel valamilyen puffadás elleni készítménnyel.

Ne kísérletezzünk

Ne most próbáljon ki olyan új dolgokat, amelyeket korábban nem fogyasztott. Nem tudhatja, mire, hogyan hat a szervezete. Ha mégis megteszi, ne felejtse az első pontot és egy-két kóstoló falat (korty) után álljon meg.

Mozogjunk

Nyilván ne szenteste akarjon maratont futni. Persze, ha jól esne, akkor megteheti, de a lényeg, hogy olyankor, amikor többet és esetlegesen hizlalóbbakat eszik, semmiképp ne tetézze még azzal, hogy a mozgással is leáll. Ha kevésbé intenzíven is, de ilyenkor is sportoljon, ha tud, legalább napi 20-30 percet.

Irány a levegő

És ha sportra nem is jut ideje, akkor délelőttönként vagy az ebéd utáni szieszta helyett inkább sétáljon egy nagyot a friss levegőn. Bár ilyenkor úgy érzi, hogy a nagy evés után nem vágyik másra, mint egy nagy alvásra, valójában magának is és emésztésének is jót fog tenni egy kiadós séta.

Székrekedés idegen helyen – Mit tehetünk ellene?

Székrekedés idegen helyen – Mit tehetünk ellene?

A probléma nem csak kellemetlen és frusztráló, de igen gyakori is: felmérések szerint az emberek közel 40 százaléka szenved székrekedéstől kisebb-nagyobb utazásai alatt. De mivel küzdhetünk ellene, és hogy tehetjük gördülékenyebbé legközelebbi utunkat?

Tippek hasmenés ellen

Tippek hasmenés ellen

Nincs jó időpont a hasmenésre. Az általában fájdalmakkal és kínos pillanatokkal járó probléma esetében az általános tanács: ’várjuk ki, míg vége lesz’. Azonban ez sokszor nem segít. Cikkünkben összeszedtünk pár hatékony tippet, ami viszont igen.

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Emésztést segítő vagy méregtelenítő? Van különbség

Az emésztést segítő készítményeket és a méregtelenítés fogalmát sokszor kötjük össze. Nem teljesen hibás az asszociáció, hiszen a jó emésztésnek és a méregtelenítés folyamatának van köze egymáshoz. De van köztük különbség.

5 emésztést segítő olaj

5 emésztést segítő olaj

Azt mindenki tudja, hogy az emésztés komoly szerepet játszik szervezetünk működésében, de sokan nem értik pontosan annak működését. Pedig emésztőrendszerünk karbantartása fontosabb, mint gondolnánk.

Hasfogók használata – tippek és tudnivalók

Hasfogók használata – tippek és tudnivalók

A hasmenés általában mindenkit a legrosszabb pillanatban kap el, emiatt sokan rögtön hasfogó gyógyszerekért nyúlnak. Ez azonban nem mindig jó megoldás, hiszen például stressz vagy izgalom okozta problémánál nem feltétlen kell beavatkoznunk.

Összes cikk Egészség A-Z témában