Puffasztó élelmiszerek

2018. június 25.

A rendszeres puffadás sokakat érintő probléma, az emberek körülbelül harmadánál fordul elő. Mindenkinél más-más ételek okozzák a legnagyobb gondot, azonban vannak bizonyos élelmiszerek, amelyek újra és újra előkerülnek, ha puffadásról esik szó.

Puffasztó élelmiszerek

Puffasztó élelmiszerek

Tejtermékek

A laktózra érzékenyeknél főleg az érlelt sajtok okozhatnak puffadást. A probléma hátterében a tej összetevőjét, a laktózt – vagy tejcukrot – feldolgozni képes enzim hiánya áll. Ez az oka annak, hogy a tejtermékek további erjedésnek indulnak a gyomorban és a bélrendszerben, a folyamat alatt keletkező gázok pedig felfúvódást, bélgörcsöket eredményeznek. Szerencsére ma már nem kell minden földi jóról lemondanunk laktózérzékenyként sem, mivel számos termék laktózmentes változatát is megtalálhatjuk az üzletek polcain.

Szénsavas üdítők

Egy igen gyakori okozója a puffadásnak a szénsavas italok csoportja. A széndioxiddal dúsított folyadékok fogyasztása közben nagy mennyiségben nyeljük le a bennük lévő gázt is, amely az emésztőrendszerünkben kvázi ’csapdába esve’ kellemetlen, felfúvódott érzetet és görcsöket okozhat. Ha tehetjük, kerüljük az ilyen innivalókat, és maradjunk inkább a szénsavmentes lehetőségeknél: igyunk teát, kávét, vagy ha valami édesebbre vágyunk, az ízesített szénsavmentes ásványvizek is jó választásnak bizonyulhatnak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Hüvelyesek

A különböző babfajták és a lencse ugyanúgy ide tartozik, mint a szója, illetve a belőlük készült ételek. A hüvelyesekben található szénhidrátok és rostok lebontása nem könnyű a szervezetünk számára, így a folyamat a vastagbélben letelepedett baktériumokra marad. A folyamat melléktermékei lehetnek a különböző gázok, amelyek végül kényelmetlen puffadást és szélgörcsöket okoznak. Jó hír azonban, hogy szervezetünk képes alkalmazkodni: aki gyakrabban fogyaszt ilyen ételeket, kevésbé tapasztalja a kellemetlen következményeket.

Gyümölcsök

Az alma, a szilva, az őszibarack és a körte is okozhat puffadást főleg magas rostmennyiségük, valamint a bennük található gyümölcscukor (fruktóz) és szorbitol miatt, amelyeket nem mindenki szervezete tolerál megfelelően. Természetesen nem kell lemondanunk minden finomságról, de a puffasztó gyümölcsökből fogyasszunk kevesebbet, és keressünk helyettük olyan kedvenceket, amelyek nem idézik elő a nem kívánt hatásokat.

Káposztafélék, keresztesvirágúak

Az egyik leggyakrabban puffadást okozó zöldségcsoport a keresztesvirágúak családja. Ide tartozik a fejes-, lila- és kelkáposzta, brokkoli, a karfiol és a kelbimbó is. A növényekben található raffinóz nevű cukor lebontása szintén legnagyobb részt a vastagbélben történik, így ezek az élelmiszerek igencsak gázképző hatásúak. Bár nyersen fogyasztva a legegészségesebbek, főve, gőzölve vagy párolva kevésbé okoznak felfúvódást, illetve ha hozzászoktatjuk szervezetünk rendszeres fogyasztásukhoz, hosszútávon megemésztésük is könnyebbé válik.

Kulcsszavak: ,