Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Előzzük meg az alhasi fájdalmat

Kapcsolódó tünetek:

Ahogy a korábbi cikkünkben már bemutattuk, számos oka lehet az alhasi fájdalomnak, és akár kifejezetten súlyos betegség is állhat a háttérben. Épp ezért fontos megjegyezni, hogy csak abban az esetben kezeljük mi magunk a fájdalmat, ha az nem társul lázzal, kemény és feszes hasfallal, esetleg véres széklettel vagy vizelettel. Ha az előbb felsoroltak akár egyikét is tapasztaljuk, akkor azonnal keressünk fel egy orvost, aki pontosan meg tudja állapítani ezen panaszok kiváltó okát. Amennyiben azonban nagy valószínűséggel egy viszonylag ártalmatlan dolog áll az egésznek a hátterében, például menstruációs görcsök, székrekedés vagy puffadás, akkor az alábbi tippek enyhíthetnek a panaszainkon.

Menstruációs görcsök esetén

Vitaminok és tápanyagok A vitaminok és tápanyagok megfelelő mennyiségű bevitele nagyon fontos. Ezt természetesen ne akkor kezdjük el, amikor már fájdalmaink vannak, hanem hosszú távon kell gondolkozzunk, ugyanis ezek a megelőzésben segíthetnek, hiszen jótékony hatással vannak a menstruációs görcsök enyhítésére. Leginkább a B6- és B12-vitaminok, a magnézium és a vas bevitelére figyeljünk, de természetesen a többi vitaminról se feledkezzünk meg! Ezeken kívül kiemelten figyeljünk a folyadékpótlásra, minél kevesebb koffeint és alkoholt fogyasszunk, továbbá kerüljük a stresszt. Magnézium A vitaminokkal ellentétben a magnézium nem csupán a megelőzésben tud segíteni, hanem a fájdalomcsillapításban is, amit görcsoldó tulajdonságának köszönhetünk. A magnéziumot alkalmazhatjuk tabletta formájában, de porállagban is kapható, illetve az is nagyon jó és hatásos megoldás, ha fokozottan figyelünk a magnéziumban gazdag táplálkozásra, azaz sok diófélét és szárított hüvelyest eszünk. Meleg Ez is egy nagyon jó gyógymód, hiszen a melege hatására ellazulnak az izmok, épp ezért ajánlott ilyenkor egy melegítőpárna használata. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, akkor remek melegítő tapaszokat is lehet már kapni, melyek szintén enyhíthetnek a fájdalmunkon. Természetesen egy meleg fürdő is csodákra képes, főleg akkor, ha még magnéziumot is szórunk a vízbe.

Emésztési problémák esetén

Rostban gazdag étkezés Székrekedés, de sok más emésztőrendszeri probléma esetén is ajánlott fokozottan figyelni a rostban gazdag étkezésre. Ez azt jelenti, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült terméket együnk. Kifejezetten ajánlott a búzacsíra fogyasztása, ugyanis az tele van rosttal, így bátran együnk ebből akár mindennap, hiszen így segít rendbe hozni az emésztőrendszeri problémáinkat. A búzakorpának szintén magas a rosttartalma, így érdemes egy-egy kanállal a kefirbe vagy a joghurtba keverni. Ezeken kívül a zabpehely, a lenmag, a szilva, a füge és az útifűmaghéj fogyasztása is ajánlott. Elegendő folyadék A rostban gazdag étkezésen kívül arra is kell figyeljünk, hogy elegendő folyadékot igyunk, azaz minimum 2-2,5 liter vizet vagy édesítetlen teát. Számos olyan gyógytea létezik, mely jótékony hatással van az emésztőrendszerünkre, így ilyen problémák esetén bátran válasszunk ezek közül. A borsmentalevélből készült teáknak például görcsoldó, epe- és szélhajtó hatásuk van, így emésztési problémák, gyomor- és bélgörcsök, továbbá krónikus epehólyag-bántalmak esetén is alkalmazható. Székrekedés esetén a kamilla-, a gyermekláncfű- és a köménytea rendkívül hatásos. Testmozgás A rendszeres sportolás serkentőleg hat az emésztésünkre, így abban az esetben, ha nem mozgunk eleget, akkor a beleink is ellustulnak. Ennek elkerülésére naponta legalább 30 percet sétáljunk, kocogjunk vagy biciklizzünk, de valójában bármilyen más sport megfelelő, a lényeg, hogy alaposan átmozgassuk magunkat. Már az is sokat számít, ha lift helyett a lépcsőzést választjuk, és néha a garázsban hagyjuk az autót.
2020. április 5.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek