Ekcéma tünetei és kezelése

Ekcéma tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Az ekcéma bőrpírrel, hólyagokkal, nedvedzéssel, viszketéssel együtt járó bőrgyulladás. Megkülönböztetünk allergiás és atópiás ekcémát. Értelemszerűen az elsőnél a kiütéseket valamilyen allergén okozza, míg az atópiás ekcéma öröklött genetikai hajlamon alapuló betegség.

Az ekcéma fajtái és tünetei

Az ekcéma azaz dermatitis egy gyulladásos bőrbetegség, állapot, mely számos embert érint világszerte, de az okai gyakran tisztázatlanok, ezért akár ki is újulhat, rengeteg kellemetlenséget okozva az érintettnek.

Első tünetekként a bőr kipirosodik, viszket, majd apró hólyagok is megjelenhetnek. A vakarózás nem tesz jót a jelenségnek, felerősödik a gyulladás, sebek, hámlások jönnek létre. Ez az úgynevezett akut ekcéma. Ha az ok nem feltárható és nem reagál jól a kezelésekre az ekcéma, akkor válik szubakuttá, majd krónikussá. Ilyen formában már nagyon kellemetlen vele együtt élni, állandó gyulladásokat okoz, erős viszketést, hámlást, megvastagodásokat.

De mi válthatja ki az ekcémásodást?

Allergiás ekcéma

Az allergiás eredetű kontakt ekcéma úgynevezett exogén fajta, vagyis valamilyen külső allergén váltja ki, amelyre a személy immunrendszere nem megfelelően reagál. Allergén lehet fém (ékszer), pollen, illatanyag, állatszőr, latex, vegyi anyagok. A vegyi anyagok, vegyszerek azoknál is válthatnak ki irritáló ekcémát, akik egyébként nem allergiásak, csak az adott anyag túl magas koncentrációban érintkezett a bőrrel. Az allergiás ekcémáknál fontos az allergén megállapítása/azonosítása allergia teszttel, majd az elkerülése.

Atópiás ekcéma

Az endogén ekcémánál a test belsejéből indul ki a probléma, genetikai meghatározottságú vagy fertőzés okozza (gomba, baktérium), esetleg tejfehérje allergia (gyerekeknél már korán). Ilyenkor a bőr kevesebb verejtéket és faggyút termel, ezáltal kiszárad, viszket. Ehhez társul még a pszichés érzékenység is. Rendszerint csecsemőkorban jelentkeznek először az atópiás ekcéma tünetei és gyermekkorban folytatódik. Néhányaknak megmarad a betegsége, de többnyire kinőhető. Az "atópiás" kifejezés tulajdonképpen bizonyos alkatot jelöl, melyhez társulhatnak az immunrendszert érintő betegségek, úgymint az atópiás dermatitis, az asztma és az allergiára való hajlam. ("Dermatitis": a bőr gyulladása.)

Egyéb ekcéma típusok

A két alap típuson túl létezik még csecsemőknél a szeborreás ekcéma, ami gyakran az atópiás típus velejárója. Ilyenkor a babák bőrén vastagabb, zsíros felrakódások jelennek meg, és alattuk gyulladt a bőr. Ez általában magától gyógyul, kinövik.

Idősebb korban jelentkezik a kiszáradásos ekcéma, amit a dehidratáltásg okoz, és a szervezet nem megfelelő vízháztartása. A bőr viszket, nagyobb felületeken hámlik, kipirosodik. Ha az érintett vakarja, létrejöhetnek bakteriális felülfertőzések. Nagyon fontos a hidratálás, mind belsőleg, mind külsőleg, zsíros krémek és dermokozmetikumok formájában.

A vénás eredetű ekcéma keletkezése érproblémákra vezethető vissza. A vénák elégtelen keringése miatt a végtagokon vörös, gyulladt megvastagodások, nagy hámlások és fekélyes sebek keletkezhetnek. Fontos a felülfertőződés elkerülése, a fekélyek fertőtlenítése és a vénás keringés javítása pl. Kompressziós harisnyával, tornával.

Mik az ekcéma tünetei?

Az atópiás dermatitisben szenvedők bőre testszerte igen száraz. A kiütések leggyakrabban a dörzsölésnek kitett helyeken jelennek meg először, úgymint könyök-és térdhajlat, nyak, csecsemőknél a pelenka alatti terület. Gyakran érintett a száj és a szem körüli bőr is. Az érintett terület általában lilásvörös, hámlik, gyakran vakarásnyomokkal, esetleg apró élénkvörös kiütésekkel tarkított. A legtöbb embernél a dermatitisz kialakul 5 éves kor előtt. A gyermekként ekcémás személyek fele felnőttként is produkál tüneteket, bár ezek a tünetek gyakran eltérnek a gyermekkorban tapasztalt tünetektől.

Az ekcémában szenvedők gyakran tapasztalják a tünetek súlyosbodását megfázás, pszichés stressz esetén.

A csecsemők tünetei

A csecsemőknél megjelenő  bőrkiütés hátterében gyakran tapasztalható az anya pszichés labilitása, illetve a megfelelő bőrápolás hiánya. A babák bőrtünetei az arcon és a hajlatokban, a pelenka alatt jelentkeznek először, de sajnos az egész testen is megjelenhetnek, főleg, ha emésztési probléma vagy légúti fertőzés megjelenik. A kiütések rendkívüli viszketést okozhatnak, ami zavarhatja az alvást. A folyamatos dörzsölés és vakarás pedig fertőzéshez vezethet.

Az ekcéma tünetei 2 éves kortól a felnőttkorig

A tünetek, illetve a bőrkiütések megjelenési helye hasonló minden életkorban, de a pubertás hormonális változásai, illetve a később kialakuló allergiák, fertőzések, krónikus betegségek nagymértékben befolyásolhatják az elváltozások kiterjedését, megjelenési módját. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy az atópiás alkatúak pszichésen érzékenyebbek, bőrük alapvetően száraz, folyamatos ápolás nélkül önmagában is viszket, és a kiütéseket a száraz, viszkető bőr folyamatos dörzsölése, vakarása hozza elő.

Az ekcéma diagnosztizálása

Ahhoz, hogy az ekcémát kezelni, megelőzni, enyhíteni lehessen, elengedhetetlen a megfelelő kivizsgálás. A diagnosztika során a bőrgyógyász az ekcéma tünetei, a páciens beszámolója és néhány vizsgálat elvégzésével igyekszik megállapítani az ekcéma hátterét, típusát, hogy utána kezelést tudjon javasolni.

A kontakt ekcéma kivizsgálása és kezelése egyszerűbb feladat, mivel bőrpróbával, allergia tesztekkel a kiváltó allergén meghatározható, és így ki lehet iktatni, el lehet kerülni azt, illetve az allergiás reakciók csökkenthetők gyógyszerekkel is.

Az atópiás ekcéma okainak felderítése sajnos nehéz, mivel az orvostudomány mai állása szerint nincs egyértelműen meghatározható eredete. Az atópiás ekcéma kezeléséhez javasolt a rendszeres táplálékallergia vizsgálat (endogén allergének). Atópiás dermatitisz esetén tehát a kiváltó ok nem szüntethető meg, csak a tüneteket lehet enyhíteni, kezelni, és csak egy bizonyos százaléka növi ki a gyerekeknek, másokat végig kíséri a probléma egész életében. Fontos a stressz csökkentése, és a megfelelő életmód kialakítása, aminek szerves része az önmegfigyelés.

Hogyan kezeljük az ekcémát?

Otthoni ápolás

Számos olyan dolog van, amellyel az ekcémás emberek képesek az otthonukban, helyes életvitelükkel hozzájárulni a bőr egészségi állapotának javulásához és a tüneteik enyhüléséhez.

  • Nem ajánlott hosszú fürdőket venni! A klóros víz tovább szárít, bár a magasabb hőfokú víz javíthat a panaszokon. Ne tartózkodjunk 10-15 percnél többet a vízben, illetve ne is fürödjünk minden nap, ha nem vagyunk valóban koszosak munkánkból adódóan!
  • Használjunk szappan és tusfürdő helyett irritált bőrre fejlesztett dermokozmetikumokat, illetve csak ott vigyük fel a bőrre a kemikáliát, ahol tényleg muszáj, mert izzadt, szennyezett!
  • Fontos a bőr rendszeres hidratálása, valamint a zsír pótlása. Leghatékonyabban az atópiás bőrre kifejlesztett, patikákban kapható termékek ajánlottak.
  • Kontakt ekcémánál fontos, hogy kerüljük az allergént, illetve a fentebb említett hidratálás és krémek enyhíthetik a találkozás okozta irritációt.
  • Ha megjelennek a kiütések, és a rendszeres atópiás bőrápoló krémek nem segítenek, mindenképpen bőrgyógyász felkeresése ajánlott a személyre szabott terápia kialakítása végett!
  • Öltözködésünket tekintve: pamut és lágy szövet viselése ajánlott, a durva anyagok és a szoros ruhák kerülését javasoljuk!
  • Mosásnál érdemes szappanmentes, bio/natúr/természetes alapanyagú mosószert használni.
  • Törölközni is meg kell tanulni! Nem szabad dörzsölni a bőrt a törölközővel, amennyire lehet, a levegőn kell megszárítkozni!
  • Kerülje el a gyors hőmérséklet-változásokkal járó tevékenységeket, amelyek izzadással is járhatnak.
  • Hasznos lehet párásító készülék használata száraz vagy hideg időben.
  • Tartsa a körmeit röviden, így megakadályozza a karmolással járó sérülések súlyosságát!

Gyógyszeres terápia

Számos olyan gyógyszer létezik, amelyet az orvosok az ekcéma tüneteinek kezelésére előírhatnak: Kortikoszteroid krémek és kenőcsök – ezek egyfajta gyulladáscsökkentő gyógyszerek, melyek enyhítik az ekcéma fő tüneteit, mint például a bőr gyulladását és viszketését. Hátrányuk, hogy hosszan tartó használatuk elsorvasztja a bőrt, felszívódva a szervezetben máshol is problémát okozhatnak.

Ha nem hatékonyak, akkor szisztémás kortikoszteroidok írhatók fel. Ezeket vagy injektálják, vagy szájon át szedik, de csak rövid ideig használhatók.

Antibiotikumok, adhatók ha bakteriális bőrfertőzés áll fenn. Ugyan az atópiás alkat „nem gyógyítható”, a bőrelváltozások megelőzhetők a megfelelő bőrápolással és a testi, lelki egészség megőrzésével.

A helyi gyulladás csökkentésére és a felülfertőzés elkerülésére a nedvedző, gyulladt területeket érdemes fertőtlenítő - hűtő borogatással kezelni. Ezt követően gyulladáscsökkentő, szükség esetén fertőtlenítő ecsetelőkkel, kenőcsökkel kenjük be a bőrt!

2017. október 26.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek