Egészséges karácsonyi menü - 2. rész: Főételek és italok

Egészséges karácsonyi menü - 2. rész: Főételek és italok

Kapcsolódó tünetek:

Finom és egészséges húsok

Bármilyen húst is válasszunk az ünnepi asztalra, elkészítése módjával rengeteg kalóriát faraghatunk le. A jól zárható, rozsdamentes edényekben, fólia alatt, sütőfóliában vagy cserépedényben alig kell zsiradékot használni. A só mellett bátran használjunk más fűszereket, például rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót, bazsalikomot! Sokkal teljesebb ízélményt kapunk, ha a húsokat legalább 24 órára bepácoljuk mézes-mustáros vagy chilis-mustáros pácba, a pulyka- vagy csirkehúst pedig egy napra fokhagymás tejbe áztatjuk. A húsokat inkább süssük, ne panírozzuk! Egy szelet rántott sertéskarajban ugyanis kétszer annyi kalória van, mint natúr változatában. Ha mégis rántott ételekre vágyunk, panírként használjunk darált zabpelyhet, pirított mandulát, tökmagot vagy napraforgómagot! Még az olyan hagyományos ételeket, mint a töltött káposzta is el lehet készíteni alakbarát verzióban, ha soványabb húsból készítjük. A halak nem csak karácsonykor, hanem egész évben többször szerepelhetnének az étrendünkben, mert elsősorban a tengeri halak fogyasztásával értékes esszenciális zsírsavakat juttatunk be a szervezetünkbe. Az édesvízi halak közül a busa, a ponty, a harcsa, a pisztráng tartalmaz jelentősebb mennyiségben esszenciális zsírsavakat.

Alkoholt csak mértékkel!

Sokan nem tudják, hogy az alkohol bizony hizlal, ugyanis nagy az energiasűrűsége: 1 grammja 7,1 kcal energiát ad a szervezetnek. (Csak összehasonlításként a fő tápanyagok jellemzői: 1 g fehérjéből és 1 g szénhidrátból 4,1 kcal, 1 g zsiradékból 9,3 kcal energia szabadul fel a szervezetben.) Ha egyszerre nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztunk, a máj nem képes rögtön az egészet lebontani, bizonyos százaléka a vérben marad: kitágulnak a bőrben lévő hajszálerek, csökken a testhőmérséklet, fokozódik az étvágy, romlik a mozgáskoordináció, növekszik a reakcióidő.

Mégsem kell teljesen lemondani ünnepek alatt az alkoholról. A jó bor, esetenként a pezsgő, az ünnepi asztalra való, az ételek íze, zamata jobban érvényesül, ha a megfelelő ételhez a hozzá illő italt kínáljuk. Az előételekhez a száraz, világos borok illenek jobban, a vadhúsokhoz a vörösborok, a halételekhez a száraz fehérborok. A mérsékelt bor-, elsősorban vörösborfogyasztás csökkenti az érelmeszesedés kialakulásának a kockázatát. A vörösbor összetevői közül a flavonoidokat tartják a jótékony hatás hordozóinak. Természetesen más forrásból is hozzájuthatunk flavonoid típusú antioxidánsokhoz, de úgy tartják, hogy a borral felvett flavonoidok emészthetősége és felszívódása nagyságrendekkel jobb. Az aperitifeket, gyomorkeserűt ne evés előtt, inkább, ahogy a franciák is teszik, utána fogyasszuk el, mert míg étkezést megelőzően nagyobb étvágyat csinál, addig utána segíti az emésztést. Ha nem szeretnénk, hogy gondunk legyen az ünnepek alatt emésztésünkkel, igyunk zöld teát! Segíti az emésztést és kitűnő flavonoidforrás, a szellemi képességekre kifejtett kedvező hatása a vörösboréval vetekszik. Ha az ünnepi fogások között elfogyasztunk 1-1 dl szegfűszeggel, fahéjjal ízesített zöldteát, nem fogják megülni a gyomrunkat még a nehezebb ételek sem.
2016. december 14.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek