Babák bőrvédelme

2014. január 21.

Kapcsolódó tünetek:

száraz bőr

Az újszülöttek, csecsemők bőre a felnőttekéhez képest jóval hidratáltabb, ugyanakkor érzékeny.

A csecsemők bőrének védelme már az anyaméhben elkezdődik: ahhoz ugyanis, hogy a hosszú hónapok alatt az őt körülvevő magzatvíz ne károsítsa érzékeny külső rétegüket, a természetnek megfelelően ellenálló „borításról” kellett gondoskodnia. Ez a magzatmáz. Idő előtt született (vagy sokszor a császármetszéssel világra jött) kisbabáknál sokszor még az egész testfelületen, terminusban érkezőknél inkább csak a hajlatokban látható kenőcsös állagú, tapadós, nehezen lemosható sárgás-fehér máz.

bborv301A magzatmázat nem érdemes eltávolítani az újszülött bőréről; sokkal inkább helyesebb finoman eloszlatni rajta, és hagyni, hogy ez a vitaminokban, védőanyagokban igen gazdag természetes „testápoló” amíg csak tudja, kifejthesse jótékony hatását.

Az újszülöttek, csecsemők bőre jó turgorú, a felnőttekéhez képest jóval hidratáltabb, ugyanakkor igencsak érzékeny. Elég egy rosszul eligazított kising, és máris pici piros foltok jelenhetnek meg a kicsi nyakán, hátán.

Bőrük védelme érdekében speciális, színező- és illatanyag-mentes fürdetők (nem biztos, hogy a legjobban reklámozott, vagy legdrágább készítmény a legmegfelelőbb), és testápoló olajok állnak rendelkezésre. Nagyon sok ezek közül vény nélkül elérhető nem csak a drogériákban, de a patikák polcain is, alkalmazhatóságukkal kapcsolatban pedig a gyógyszerészek naprakész tanácsait is meghallgathatjuk.

Vannak kisbabák, akiknek kifejezetten száraz a bőre, másoknál a seborrhea, az atópiás dermatitis korai jeleként értékelhető bőrelváltozásokat észleli az anyuka. Ilyenkor még nagyobb gondot kell fordítani a bőrápolásra, és természetesen, érdemes a tüneteknek megfelelő, speciális készítményeket megvásárolni. Ezekből szerencsére szintén igen nagy választék érhető el, alkalmazásuk előtt azonban mindig kérjük ki szakorvos, vagy gyógyszerész tanácsát.

Kell-e mosni a csecsemők haját?

Külön sampont még sokáig nem igényelnek, pláne azok a kicsik, akiknek a szó szoros értelmében csak pár szál hajacskájuk van. Körülbelül egy – másfél éves koruk körül a legtöbb babának már igazán dúsuló „lobonca” kezd lenni, ilyenkor választhatunk valamilyen, nekik készült, „könnymentes” babasampont.

Nagy melegben a bőrön apró, piros pöttyök, izzadságfoltok jelenhetnek meg: ilyenkor a ruházaton kell lazítani, esetleg többször fürdetni a kicsit. Ezeket külön kenegetni nem érdemes, mert könnyen felülfertőződhetnek, és akár komoly problémát is okozhatnak.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Bepanthen Plus krém 30g

    Bepanthen Plus krém 30g

    <p>A Bepanthen Plus krém segíti a szebb és gyorsabb sebgyógyulást, antiszeptikus hatóanyaga pedig fertőtleníti a sebet. A Bepanthen Plus krém vény nélkül kapható gyógyszer.</p>

    1 999 Ft helyett:1 699 Ft

Kipirosodás ellen

A vizelet, széklet bőrirritáló hatását kivédendő, minden pelenkázás alkalmával használjunk jó minőségű popsi-törlőt, majd kenjük be a baba bőrét krémmel. Ezen nem érdemes spórolni, ugyanis a kicsípett, kivörösödött popsi nem csak hogy fájdalmat, kényelmetlenséget okoz gyermekünknek, de későbbi gombás, vagy akár bakteriális fertőzések melegágya is lehet. A kicsinek legjobb szer kiválasztásában a tapasztalt gyógyszerészek minden esetben segítségünkre lesznek.

Bármilyen, a szülőket nyugtalanító bőrjelenség észlelése esetén érdemes gyermekorvoshoz fordulni, mert sajnos előfordul, hogy ezek a tünetek akár nagyobb betegség előfutárai is lehetnek.

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Nem terjesztenek fertőzést a nedves törlőkendők?

Sokakban felmerül a kérdés, vajon a baba törlőkendők nem veszélyesek? Naponta többször is érintkeznek az érzékeny bababőrrel és vegyszerekkel vannak átitatva. Mégis használatuk szinte nélkülözhetetlen a csecsemők gondozása során.

Hogyan maradjon bőrünk feszes a terhesség után?

Cikkünkben a terhesség alatti súlygyarapodásról és a bőr feszességének megőrzéséről, a bőrápolásról olvashat.

Piros a baba popsija? Így kezelje!

Piros a baba popsija? Így kezelje!

A „piros-popsi-jelenség” okai, tünetei és kezelése.

Terhességi csíkok

A várandósság alatt a női test átalakuláson megy keresztül.