Az orvosi zsálya gyógyhatásai

Az orvosi zsálya gyógyhatásai

Kapcsolódó tünetek:

Legyen szó köhögésről vagy túlzott verejtékezésről, a zsálya számos kellemetlen panasszal szemben hatékonyan lép fel. Cikkünkben bemutatjuk jótékony hatásait.

Milyen gyógyító ereje van?

Az orvosi zsályát nagyra becsülik számos gyógyhatása miatt. A levelei olyan illóolajokat tartalmaznak, melyeknek antibakteriális és fertőtlenítő hatásuk van, továbbá meg tudják gátolni a gombák, vírusok és baktériumok elszaporodását. Ezeken kívül a levelekben található különféle flavonoidoknak, keserűanyagoknak és tanninoknak is fontos szerepük van, ugyanis hála ezeknek, könnyebben oldódik fel a váladék, az erek pedig összeszűkülnek, így előbb áll el egy esetleges vérzés. Ezeknek köszönhetően az alábbi panaszok esetén bátran alkalmazható az orvosi zsálya, hiszen képes enyhíteni azok súlyosságát.

Légutak gyulladása esetén

A zsályatea egy közkedvelt házi csodaszer, amit számos légúti megbetegedés esetén (például nátha vagy influenzaszerű fertőzések alkalmával) szokták alkalmazni. Antibakteriális tulajdonságának hála képes enyhíteni a torokfájáson, továbbá a garat vagy a mandulák gyulladásán. Mivel a kórokozókkal szemben is hatékonyan fellép, továbbá a váladékot is feloldja, a köhögés és a rekedtség is előbb elmúlik.

Enyhe emésztési problémák

Az orvosi zsálya az egyik legjobb gyógynövény a gyomor- és bélrendszer számára, így bátran alkalmazzuk, ha emésztési zavarokkal küzdünk. Hatékonyan fellép a gyomorgörcsökkel, a gyomorégéssel, a teltségérzettel és a puffadással szemben. Ez leginkább a benne megtalálható keserűanyagok számlájára írható, melyek a testünkben különféle enzimeket és folyadékokat termelnek. Ezek segítik az ételek megemésztését.

Túlzott verejtékezés és női egészség

A zsályatea szabályozni tudja testünk hőmérsékletét, így még a verejtékezést is jelentősen tudja csökkenti. Ennek köszönhetően képes enyhíteni a túlzott izzadáson. Ennek pedig leginkább a változókorban lévő nők örülnek, hiszen az ő esetükben ez egy nagyon gyakori probléma. A zsálya nyugtató és görcsoldó hatásának hála a menstruációs görcsökön is képes enyhíteni.

A zsálya egyéb felhasználási területei

Az orvosi zsályát külsőleg is alkalmazhatjuk, így segítségünkre lehet könnyebb bőrgyulladások és rovarcsípések esetén. Nyugtató hatásának köszönhetően stressz és mentális feszültségek során is bátran használhatjuk, míg a koncentráción és az emlékezőképességen is képes javítani.

Mire figyeljünk az orvosi zsálya alkalmazása során?

Soha ne használjunk túl sokat a zsályából: a napi mennyiség ne legyen több 15 grammnál, efölött már túladagolásról beszélünk. Természetesen arra is figyeljünk, hogy néha tartsunk egy hosszabb szünetet, amikor bizonyos ideig nem viszünk be a szervezetünkben zsályát. A zsályatea fogyasztása során is legyünk óvatosak, és egy hétnél tovább ne fogyasszunk folyamatában.

A gyógynövény hatásai a zsályát miatt ne fogyasszák gyerekek, várandósok és szoptató anyukák. Amennyiben a panaszok a zsálya fogyasztása mellett tovább erősödnek, vagy nem vagyunk biztosak a gyógynövény helyes alkalmazásában, mindenféleképpen kérjünk orvosi segítséget!

2021. augusztus 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek