Az ájulás 4 előjele

2018. szeptember 13.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

Szakemberek szerint az emberek 35 százaléka ájul el életében legalább egyszer. Hogy fel tudjunk készülni rá, és egy rövid eszméletvesztés ne forduljon át vészhelyzetbe – például egy rossz esés miatt–, hasznos, ha fel tudjuk ismerni az előjeleit.

Szédülés, egyensúlyprobléma

Az ájulást legtöbbször a vérnyomás hirtelen esése által kiváltott, a szervezetben történő változások okozzák. Ha már tapasztaltuk, hogy egy gyors felállás következtében megszédültünk, meginogtunk egy pillanatra, akkor az ájulás egy nagyon enyhe verzióját már átéltük. Mikor fekszünk, a vér egyenletesen oszlik el szervezetünkben, azonban amikor felállunk, a gravitáció hirtelen lehúzza azt, lecsökkentve vérnyomásunkat, és elvonva az addigi vérmennyiséget agyunktól. Ha sokszor tapasztaljuk ezt, felállás előtt inkább próbálkozzunk megfeszíteni izmainkat a test alsó részén. Ehhez húzzuk össze a vádlikat, combizmokat, farizmokat.

Pontok mindenhol

Az ájulás első jeleit sokszor szemeink produkálják. Általában itt érzékelhető legelőször a vérnyomás csökkenése. Ha kis pontokat vagy nagyobb fényes foltokat kezdünk látni, feküdjünk le, ha erre nincs lehetőségünk, üljünk vissza és tegyük fejünket térdeink közé. Így gyorsabban visszatér a vér agyunkba. Ha a világ teljesen kezd elsötétedni, azonnal feküdjünk le, akár a földre is, hogy elkerüljük az eséssel járó sérüléseket.

Heves lélegzetvételek

Sokszor az okoz szédülést, ájulásérzést, illetve fokozza a már meglévő panaszokat,  ha hevesen, gyorsan vesszük a levegőt. Ha hiperventillációt tapasztalunk, üljünk vagy feküdjünk le, csukjuk be szemeinket, és helyezzük kezünket a hasunkra. Kissé tartsuk vissza a lélegzetünket, majd koncentráljunk légzésünkre: a levegőt orrunkon beszívva, szánkon kifújva, hasunkba vegyük. Lassan lélegezzünk! Szervezetünk így megnyugszik, és elkerülhetjük az ájulást.

Hőhullám

Mielőtt elájulnánk, nagy esély van rá, hogy hirtelen melegünk lesz. Ahogy szívünk kompenzálni próbálja a leesett vérnyomást és oxigénhiányt, nagy mennyiségű vért kezd el pumpálni, amitől kimelegszik szervezetünk, mivel végtagjainkba is bőven jut belőle. Ha hirtelen leverne a víz, üljünk le, lehetőleg egy hűvös, levegős helyre, és igyunk egy kevés hideg vizet. Addig ne álljunk fel, míg nem érezzük, hogy pulzusunk és szívverésünk visszatért a normális tempóra.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Napszúrás vagy hőguta? – Mi a különbség?

Napszúrás vagy hőguta? – Mi a különbség?

Nyár, napsütés, napszúrás. Míg az első két szónál örömujjongásba törünk ki, addig a harmadiknál már a fejünket fogjuk. Annak ellenére, hogy a legtöbben már tapasztaltuk a napszúrás tüneteit, nem vagyunk teljesen tisztában a napszúrás és a hőguta közötti különbségekkel.

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Kiszáradás esetén a szervezetünkben folyadékhiány lép fel, ami enyhe, közepes, de akár súlyos következményekhez is vezethet.

10 furcsa gyakorlat, ami fejleszti az agyunkat

10 furcsa gyakorlat, ami fejleszti az agyunkat

Agyunk rendszeres „tornáztatása” nem csak azért fontos, hogy elüssük időt, de hozzájárulhatunk vele mentális képességeink fenntartásához, elkerülhetjük az emlékezetvesztést, illetve élesíthetjük is eszünket.

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A Reading Egyetem legújabb kutatása arra az eredményre jutott, hogy a heti három pohár pezsgő fogyasztása megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását.

7 érdekesség a kómáról

7 érdekesség a kómáról

Valószínűleg nem sokan ismerünk olyan személyt, aki már volt kómában, így a legtöbben a filmekben látott főbb jellemzők alapján szereztük meg ismereteinket az állapottal kapcsolatban. De vajon helyesek ezek a szedett-vedett információk?

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában