Anafilaxia

2014. október 28.

Az anafilaxia akut, súlyos, életveszélyes allergiás reakció.

 

anafilaxia301Olyan személyekben jelentkezik, akik előzőleg már érzékennyé váltak (szenzibilizálódtak) egy allergénre, és ugyanazzal az allergénnel újra találkoznak. Anafilaxia az allergénnel való első találkozáskor nem jelentkezhet.

Az anafilaxia lehet allergiás, nem allargiás és úgynevezett idiopátiás típusú. Allergiás anafilaxiát az arra érzékenyekben leggyakrabban bizonyos ételek (földimogyoró, dió, tengeri hal és kagylófélék, tej, tojás) vagy gyógyszerek (penicillin, nem-szteroid gyulladásgátlók) okozhatnak. Emellett gyakoriak a rovar (méh,darázs) csípése okozta anafilaxiás reakciók is.

A nem-allergiás anafilaxia kiváltó okai lehetnek: hidegexpozíció, kontrasztanyagok (radiológiai vizsgálatok során alkalmazzák) és az opiát típusú gyógyszerek. A pontos kiváltó ok azonban sokszor ismeretlen marad: ez az idiopátiás anafilaxia, mely kb 30%-ban fordul elő.

Az anafilaxiás reakció során a tünetek általában rövid időn belül (néhány perc) jelentkeznek és gyorsan súlyosbodnak. Az anafilaxia néha két fázisban zajlik. Ilyenkor a tünetek elmúlását követően 8-12 óra múlva kiújulás lehetséges. Ezért is indokolt a legalább 24 órás intézeti megfigyelés anafilaxiát elszenvedett betegeknél. Anafilaxiás reakció során a leggyakrabban érintett területek a bőr és a nyálkahártya, a szív és a légzőrendszer, a gyomor és a bélrendszer, valamint a központi idegrendszer. Tünetként jelentkezhet nagy kiterjedésű csalánkiütés, viszketés, ajak és nyelv duzzanat, szívritmus-zavar, szívmegállás, vérnyomásesés, ájulás, nehézlégzés, gégeduzzanat, köhögés, sípoló légzés, hasi görcs, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, zavartság, fejfájás, a húgyhólyag feletti kontroll elvesztése. Beavatkozás nélkül az állapot végzetes lehet. Ismert allergia esetén a következő óvintézkedések betartása javasolt.

Kerülni kell azt a élelmiszert, gyógyszert vagy egyéb dolgot (rovar), amiről tudja az illető, hogy allergiás reakciót okozhat. Tartson magánál mindig egy automata adrenalininjekciót, illetve más az orvos által javasolt allergia elleni gyógyszereket! Fontos a környezet megfelelő tájékoztatása: tartson magánál emlékeztetőt arról, hogy allergiás! Ha a jelenlétünkben alakul ki valakinél anafilaxiás roham azonnal értesítsük a mentőket! A mentők érkeztéig a következőket tehetjük az életveszély elhárítása céljából. Ha a beteg vérnyomása leesett, akkor fektessük le és lábait emeljük fel/támasszuk alá. Eszméletlen betegnél ellenőrizzük a légutakat és fektessük stabil oldalfekvő helyzetbe. Szükség esetén segítsünk az illetőnek beadni az adrenalininjekcióját, egyéb rendelkezésre álló gyógyszereit.

Az esetek nagy részében az adrenalin leállítja az anafilaxiás reakciót. Azonban a lehető leghamarabb kórházba kell jutnia a betegnek, mert szükség lehet a légző- és a szív-érrendszer folyamatos ellenőrzésére, valamint összetett gyógyszeres kezelésre.

Életmódtippek asztmásoknak a könnyebb mindennapokért

Az asztma Magyarországon nagyon sok embert érint, legyen szó enyhébb vagy súlyosabb változatáról. Ez a betegség, vagy inkább tünetegyüttes elhanyagolva megnehezíthet az életünket, ám ha néhány dologra odafigyelünk, sokkal könnyebbé tehetjük a mindennapokat!

Allergiája van? Szénanáthától szenved tavasszal és egész nyáron?

5 természetes módszer, amely segít a szénanátha és az allergiás tünetek enyhítésében.

Csökkenthetők a pollenallergia tünetei

Az allergia mára népbetegséggé vált, több millió ember életét keseríti meg csak Magyarországon.

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Legyen óvatos! 4 dolog, ami allergiát okozhat karácsonykor

Allergiás? Ezekre nagyon figyeljen oda az ünnepek alatt!

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Az asztma oka, tünetei és kezelése

Ezért nagyon fontos, hogy időben felismerje az asztmát!