Anafilaxia

2014. október 28.

Az anafilaxia akut, súlyos, életveszélyes allergiás reakció.

 

anafilaxia301Olyan személyekben jelentkezik, akik előzőleg már érzékennyé váltak (szenzibilizálódtak) egy allergénre, és ugyanazzal az allergénnel újra találkoznak. Anafilaxia az allergénnel való első találkozáskor nem jelentkezhet.

Az anafilaxia lehet allergiás, nem allargiás és úgynevezett idiopátiás típusú. Allergiás anafilaxiát az arra érzékenyekben leggyakrabban bizonyos ételek (földimogyoró, dió, tengeri hal és kagylófélék, tej, tojás) vagy gyógyszerek (penicillin, nem-szteroid gyulladásgátlók) okozhatnak. Emellett gyakoriak a rovar (méh,darázs) csípése okozta anafilaxiás reakciók is.

A nem-allergiás anafilaxia kiváltó okai lehetnek: hidegexpozíció, kontrasztanyagok (radiológiai vizsgálatok során alkalmazzák) és az opiát típusú gyógyszerek. A pontos kiváltó ok azonban sokszor ismeretlen marad: ez az idiopátiás anafilaxia, mely kb 30%-ban fordul elő.

Az anafilaxiás reakció során a tünetek általában rövid időn belül (néhány perc) jelentkeznek és gyorsan súlyosbodnak. Az anafilaxia néha két fázisban zajlik. Ilyenkor a tünetek elmúlását követően 8-12 óra múlva kiújulás lehetséges. Ezért is indokolt a legalább 24 órás intézeti megfigyelés anafilaxiát elszenvedett betegeknél. Anafilaxiás reakció során a leggyakrabban érintett területek a bőr és a nyálkahártya, a szív és a légzőrendszer, a gyomor és a bélrendszer, valamint a központi idegrendszer. Tünetként jelentkezhet nagy kiterjedésű csalánkiütés, viszketés, ajak és nyelv duzzanat, szívritmus-zavar, szívmegállás, vérnyomásesés, ájulás, nehézlégzés, gégeduzzanat, köhögés, sípoló légzés, hasi görcs, hányás, hasmenés, eszméletvesztés, zavartság, fejfájás, a húgyhólyag feletti kontroll elvesztése. Beavatkozás nélkül az állapot végzetes lehet. Ismert allergia esetén a következő óvintézkedések betartása javasolt.

Kerülni kell azt a élelmiszert, gyógyszert vagy egyéb dolgot (rovar), amiről tudja az illető, hogy allergiás reakciót okozhat. Tartson magánál mindig egy automata adrenalininjekciót, illetve más az orvos által javasolt allergia elleni gyógyszereket! Fontos a környezet megfelelő tájékoztatása: tartson magánál emlékeztetőt arról, hogy allergiás! Ha a jelenlétünkben alakul ki valakinél anafilaxiás roham azonnal értesítsük a mentőket! A mentők érkeztéig a következőket tehetjük az életveszély elhárítása céljából. Ha a beteg vérnyomása leesett, akkor fektessük le és lábait emeljük fel/támasszuk alá. Eszméletlen betegnél ellenőrizzük a légutakat és fektessük stabil oldalfekvő helyzetbe. Szükség esetén segítsünk az illetőnek beadni az adrenalininjekcióját, egyéb rendelkezésre álló gyógyszereit.

Az esetek nagy részében az adrenalin leállítja az anafilaxiás reakciót. Azonban a lehető leghamarabb kórházba kell jutnia a betegnek, mert szükség lehet a légző- és a szív-érrendszer folyamatos ellenőrzésére, valamint összetett gyógyszeres kezelésre.

A rovarcsípés allergia – 7 dolog, amit tudni kell róla!

Rovarcsípés allergiát hazánkban leginkább a méhek és a darazsak csípése válthat ki.

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

Macskaallergia – Minden, amit tudnunk kell róla

A macskaallergiáról még mindig sok féligazság és tévhit kering, pedig a betegség a legtöbbször előforduló állatallergiák közé tartozik. Összeszedtük, kik az allergia érintettjei, hogy alakul ki a betegség, melyek a tünetei, és azok kezelhetők-e.

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Pollenallergia – Tünetek és kezelés

Bedugult, kipirosodott orr, viszkető szemek – ezek a pollenallergia leggyakoribb tünetei, melyeken gyógyszerekkel vagy egy speciális immunterápiával lehet enyhíteni.

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

A legfontosabb kérdések és válaszok az allergiáról

Évről évre egyre több az allergiás, ennek ellenére a legtöbben csak keveset tudunk immunrendszerünk ezen reakciójáról. Ebből adódóan összegyűjtöttük a legalapvetőbb kérdéseket és válaszokat.

Krónikus csalánkiütés és kezelése

Krónikus csalánkiütés és kezelése

A csalánkiütés, vagy más néven urticaria jelenleg a lakosság közel 20 százalékát érintő allergiás bőrbetegség. A csalánkiütés oka a hisztamin felszabadulása a bőrben.