A terhességi cukorbetegség - Tünetek és okok

A terhességi cukorbetegség - Tünetek és okok

Kapcsolódó tünetek:

Mit nevezünk terhességi cukorbetegségnek és hogyan szűrhető?

Terhességi cukorbetegségnek (gestatios diabetes mellitus, GDM) a várandósság során felismert szénhidrát anyagcserezavart nevezzük. A rutin szűrés a terhesség 24-28. hete között történik kötelezően. Abban az esetben, ha előző terhesség során már ismert volt GDM, akkor már a következő várandósság tervezésekor javasolt a szűrést elvégezni, illetve az újabb terhesség felismerésekor.

Megelőzhető-e a GDM, illetve a későbbiekben a cukorbetegség kialakulása?

A 2-es típusú cukorbetegség több gén által meghatározott betegség. Akinek a felmenői között sok 2-es típusú cukorbeteg ismert, azoknál nagyobb valószínűséggel alakul ki szénhidrátanyagcsere-zavar. A betegség alapja, hogy csökken bizonyos szövetek inzulin érzékenysége (inzulinrezisztencia alakul ki), és egy idő után a hasnyálmirigy által termelt inzulin nem elég a vércukor háztartás egyensúlyban tartásához. A betegség kialakulásának kockázatát növeli a túlsúly és a mozgásszegény életmód.

Miért veszélyes a terhességi cukorbetegség?

Terhességben a rossz vércukor háztartás a magzatra és az anyára is veszélyes. Az anyáknál nagyobb a spontán abortusz, a császármetszés, illetve a problémás szülés kockázata. A magzatban nagyobb eséllyel alakul ki fejlődési rendellenesség és gyakoribb a magzati megbetegedés és halálozás is. A rossz vércukor háztartás károsan befolyásolja a magzat fejlődését, későbbi élete során hajlamossá teheti őt krónikus betegségek kialakulására (pl. elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás).

Hogyan zajlik egy terhességi cukorbetegséget szűrő vizsgálat?

A szénhidrát háztartás ellenőrzése már a kora terhességben megtörténik, miután a rutin laboratóriumi vérvétel során az éhgyomori vércukrot is ellenőrzik.  A diagnózist vércukor terhelés eredménye alapján lehet kimondani. Egészséges esetben  az éhgyomri vércukor érték 5,6 mmol / liter alatt van, a 120 perces érték pedig alacsonyabb mint 7,8 mmol/liter.

2016. szeptember 1.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek