A terhességi cukorbetegség – Tünetek és okok

2016. szeptember 1.

Minden, amit a terhességi cukorbetegségről tudni kell!

A terhességi cukorbetegség - Tünetek és okok

Mit nevezünk terhességi cukorbetegségnek és hogyan szűrhető?

Terhességi cukorbetegségnek (gestatios diabetes mellitus, GDM) a várandósság során felismert szénhidrát anyagcserezavart nevezzük. A rutin szűrés a terhesség 24-28. hete között történik kötelezően. Abban az esetben, ha előző terhesség során már ismert volt GDM, akkor már a következő várandósság tervezésekor javasolt a szűrést elvégezni, illetve az újabb terhesség felismerésekor.

Megelőzhető-e a GDM, illetve a későbbiekben a cukorbetegség kialakulása?

A 2-es típusú cukorbetegség több gén által meghatározott betegség. Akinek a felmenői között sok 2-es típusú cukorbeteg ismert, azoknál nagyobb valószínűséggel alakul ki szénhidrátanyagcsere-zavar. A betegség alapja, hogy csökken bizonyos szövetek inzulin érzékenysége (inzulinrezisztencia alakul ki), és egy idő után a hasnyálmirigy által termelt inzulin nem elég a vércukor háztartás egyensúlyban tartásához. A betegség kialakulásának kockázatát növeli a túlsúly és a mozgásszegény életmód.

A terhességi cukorbetegség - Tünetek és okok

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Miért veszélyes a terhességi cukorbetegség?

Terhességben a rossz vércukor háztartás a magzatra és az anyára is veszélyes. Az anyáknál nagyobb a spontán abortusz, a császármetszés, illetve a problémás szülés kockázata. A magzatban nagyobb eséllyel alakul ki fejlődési rendellenesség és gyakoribb a magzati megbetegedés és halálozás is. A rossz vércukor háztartás károsan befolyásolja a magzat fejlődését, későbbi élete során hajlamossá teheti őt krónikus betegségek kialakulására (pl. elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás).

Hogyan zajlik egy terhességi cukorbetegséget szűrő vizsgálat?

A szénhidrát háztartás ellenőrzése már a kora terhességben megtörténik, miután a rutin laboratóriumi vérvétel során az éhgyomori vércukrot is ellenőrzik.  A diagnózist vércukor terhelés eredménye alapján lehet kimondani. Egészséges esetben  az éhgyomri vércukor érték 5,6 mmol / liter alatt van, a 120 perces érték pedig alacsonyabb mint 7,8 mmol/liter.

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Így segítsünk az utazáskor émelygő gyermeken

Az utazás közbeni rosszullét a mai napig igencsak titokzatos jelenség, mely főként a 2 és 12 év közötti gyerekeket érinti. De vajon hogyan segíthetünk émelygő gyermekünkön?

A terhesség első jelei

A napjainkban patikában kapható terhességi tesztek meglehetősen érzékenyek, már a várható vérzés időpontjában kimutatják a terhességet. Szervezetünk várandósság miatt megváltozott működésének azonban más apró, de félreérthetetlen jelei is vannak.

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

Súlyos táplálkozási hibák a terhesség és a hozzátáplálás alatt

A felnőttkori népbetegségek – a diabétesz, az elhízás vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések – megelőzése szempontjából sorsdöntő időszak már a fogantatással elkezdődik.

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

Terhesség pajzsmirigy alulműködéssel? Így eshet könnyen teherbe!

4 módszer, amellyel növelheti termékenységét.

A terhességi cukorbetegség – A kezelés

Hogyan kezelhető a terhességi cukorbetegség?