A szép hajért

2015. január 7.

Kapcsolódó tünetek:

ásványianyag-hiány, Zsíros haj

Az egészséges haj eléréséhez vitaminokra és nyomelemekre van szüksége.

Nagyon sokan nem elégedettek hajzatuk minőségével(sűrűség, a hajszálak vastagsága, töredezettség, a hajnövekedés gyorsasága). Gyakori probléma a hajhullás mértéke is, hiszen normális mértékű hajhullásról akkor beszélhetünk, ha az elvesztett hajszálak mennyisége napi szinten nem haladja meg az 50-100 szálat.

Mi állhat a hajjal kapcsolatos panaszok hátterében?

Az egészséges hajzat eléréséhez a szervezetnek azonban vitaminokra és bizonyos nyomelemekre van szüksége. Változatos, vitamindús táplálkozás esetén az étrend is pótolhatná a haj egészségéhez szükséges megfelelő mennyiségű vitaminokat és nyomelemeket. A problémák megjelenésekor már hiányállapot áll fenn, bár fontos azt is tisztázni, hogy egyéb kórképek is állhatnak a haj minőségét negatívan befolyásoló panaszok mögött(hormonális problémák, belgyógyászati okok, gyulladás a szervezetben, egyes gyógyszerek mellékhatása, anyagcsere betegségek, vérszegénység). Érdemes tehát a hajzat minőségének megváltozásakor orvoshoz fordulni, a megfelelő szűrővizsgálatok elvégzése érdekében.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

A haj egészségét támogató vitaminok és nyomelemek

Elsőként kell megemlíteni a nemcsak a haj egészsége érdekében javasolt változatos, zöldségben és gyümölcsben gazdag étrendet. Ha figyelembe vesszük azt, hogy egyes adatok szerint minden hajszálra vetítve, az egészséges haj növekedése elérheti a napi 20-30 métert, havi szinten egy egészséges hajszál pedig 1 cm-t növekszik, különösebb magyarázatot nem igényel, hogy a hajhagymáknak jelentős tápanyagigénye van. A hajhagyma felelős a hajállomány képződéséért, a tápanyagokhoz a véráramon keresztül jut hozzá. A B-vitaminok segítik a hajhagymák és a körmök tökéletes anyagcseréjét. Ha a szervezet B-vitamin szintje alacsonnyá válik, tünetként jelentkezhet hajhullás, hajtöredezettség, illetve a körmök töredezettsége is. Fontos étrendi B-vitamin forrás az élesztő, a tojássárgája, a dió és a mogyoró, illetve zöldségek közül a hüvelyesek. Szintén fontos szerep jut a biotinnak(B7-vitamin, H-vitamin).aszhaj301

A biotin a fehérjeanyagcserében is részt vesz és segít, hogy a haj megfelelő szerkezetű és fényes maradjon. A legtöbb gyógyszertárban kapható hajerősítő vitamin komplex tartalmazza a B-vitamin sor jelentős részét, megfelelő támogatást adva a hajhagymák működéséhez. Az A-vitamin a hajnövekedés megfelelő mértékéhez járul hozzá. A C-, és E-vitaminok antioxidánsként védik a sejteket a káros hatásoktól.

A nyomelemek is fontos szerepet játszanak az egészséges hajkorona elérésében. A cink magas koncentrációban található meg a hajszálakban, hiányára utalhat a töredező haj és köröm. A réz megfelelő szintje is szükségez ahhoz, hogy a hajunk egészséges legyen, hiszen ez a nyomelem is alkotója az egészséges szervezet szöveteinek. Különösen menstruáló hölgyek, vérzékenységben szenvedők küzdhetnek vashiányos állapottal. A vashiány következményeként kialakulhat a nyomelem hiányával magyarázható egészségtelen mértékű hajvesztés is.

A legfontosabb nyomelemek

Fontos, hogy vitaminokban, nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag táplálkozást folytassunk.

Kezelhető a hajhullás?

Akkor kóros hajhullás, ha naponta 100-nál több hajszálat veszítünk el.

A hajhullás okai - 10 dolog, ami a háttérben állhat

A hajhullás okai – 10 dolog, ami a háttérben állhat

Mi számít kóros hajhullásnak ősszel, mi az oka és hogyan kezelhető?

Fokozott hajhullás – mi okozhatja?

Kóros a hajhullásról, ha naponta 100-nál több hajszálat vesztünk el.

A hajhullás okai

A hajhullás hátterében számtalan ok állhat.