A szájpenész kezelése

A szájpenész kezelése

Kapcsolódó tünetek:

Mi a szájpenész?

A szájpenész egy gombás fertőzés. Ez a betegség a legtöbb esetben 10 hónapos kor és 3 éves kor között fordul elő, de ritka esetekben az idősebb gyerekeket vagy a felnőtteket is érintheti. A nyelven és a fogak mellett az orca belső felszínén 1-2 mm átmérőjű, fehér foltocskák jelennek meg. Ezeket a fehér foltokat le lehet törölni, azonban alattuk piros és néha enyhén vérző, érzékeny területek maradnak. A foltokhoz továbbá társulhat ízvesztés, kellemetlen íz a szájban, égő érzés a torokban, illetve a szájszélek kirepedezése. Annak érdekében, hogy minél előbb elmúljanak a panaszok, ajánlott egy orvos felkeresése, aki a megfelelő kezelésben részesíti a beteget.

A szájpenész kezelése

Mivel ez egy gomba okozta betegség, gombaellenes kezelést kell elkezdeni. Ez enyhébb esetekben helyi ecsetelésből áll, melyet naponta többször kell végezni. Amennyiben nagyobb mértékű a szájpenész, akkor belsőleg szedendő gombaellenes gyógyszerrel kezeljük, illetve az ecsetelést gyógyszerrel egészítjük ki. Az ecsetelők szirup állagúak, és helyileg hatnak, így nem okoznak problémát, ha a csecsemő lenyeli azokat, ugyanis a belekben nem szívódnak fel. Az áttörlés során nagyon alaposnak kell lennünk, ellenkező esetben magas a visszafertőzés esélye. A kezelést azután is kell még pár napig folytatni, miután már nem találunk fehér foltokat. Ezeken kívül arra is figyeljünk, hogy egy ilyen fertőzés után minden olyan tárgyat fertőtlenítsünk, amivel érintkezett a beteg szája. Amennyiben pelenkakiütés is társul a szájpenészhez, akkor a pelenkázó fertőtlenítéséről se feledkezzünk meg.

Ha felnőtt a beteg, kicsit jobban utána kell járni, hogy miért alakult ki a betegség. Természetesen ez az orvos dolga, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy a cukorbetegség, antibiotikum szedése, a kemoterápia vagy a műfogsor használat hajlamosít a fertőzés megjelenésére.

Tippek szájpenész esetén

  • Fokozottan figyeljünk gyermekünk folyadékbevitelére, nehogy kiszáradjon. Mivel a hólyagok fájdalmat okozhatnak, a legjobb választás a víz vagy a szobahőmérsékletű tea.
  • A cukortaralmú és szénsavas italokat kerülni kell.
  • Mivel szájpenész esetén az étkezés is fájdalommal járhat, figyeljünk fokozottan az ételek minőségére.
  • A sót és a fűszereket is ajánlott kerülni.
2020. december 29.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink