A paracetamol

2014. november 18.

Az egyik leggyakoribb fájdalomcsillapító hatóanyagnak számít.

A paracetamol tartalmú fájdalomcsillapító készítmények nagy része vény nélkül megvásárolható a gyógyszertárakban.

A paracetamol előnyei és hatása

paracetamol301

A paracetamol hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek enyhe és középsúlyos fájdalmak enyhítésében (fogfájás, fejfájás, izomfájdalom, menstruációs fájdalom, reumás fájdalmak) segíthetnek. Sokszor alkalmazottak láz csillapítására is. A paracetamol hatóanyag jelentős előnye, hogy a nyálkahártyát nem károsítja, így olyan betegek is szedhetik, akik gyomor-, vagy nyombélfekélyben szenvednek. Így esetükben láz-, és fájdalomcsillapítóként, ha egyéb kizáró ok nem áll fenn, kedvező a hatóanyag használata. Fontos megjegyezni, hogy a paracetamol, ellentétben sok vény nélkül kapható láz,- és fájdalomcsillapítóval nem rendelkezik gyulladáscsökkentő hatással.

Azok a betegek, akik rendszeresen, huzamosabb időn keresztül véralvadásgátlót szednek, nem alkalmazhatnak olyan vény nélkül kapható készítményeket, melyeknek véralvadást gátló hatása is van(pl. acetilszalicilsav, ibuprofen, stb.). A paracetamol tartalmú láz-, és fájdalomcsillapítók azonban véralvadásgátlók rendszeres szedése mellett is alkalmazhatóak, esetenként. Véralvadásgátló melletti használatáról orvosát, gyógyszerészét mindenképpen tájékoztassa.

Népszerű fájdalomcsillapító hatóanyag lévén, sokféle kiszerelésben elérhető, szirup, tabletta, kúp formájában is. Gyermekek részére létezik paracetamol tartalmú szirup, melyet már három hónapos kortól lehet adni láz-, és fájdalomcsillapítás céljából. Jellemzően a gyermekek részére készített termék alkalmazási köre a fertőző gyermekbetegségek okozta láz csillapítása, de hatékony megoldás fogzási fájdalom, fogfájás, torokfájás enyhítésére is.

Terhesség és szoptatás alatt kérje ki orvosa tanácsát a paracetamol tartalmú termék alkalmazásáról, mert ezen terminusokban használata egyedi, orvosi elbírálás után lehetséges.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Coldrex tabletta 24x

    Coldrex tabletta 24x

    <p>A Coldrex tabletta felnőttek és 12 éves vagy annál idősebb serdülők számára a megfázás és az influenza tüneteinek, mint például láz, fejfájás, torokfájás, végtagfájdalom, orrfolyás, orrdugulás, valamint az orrmelléküreg‑gyulladás (szinuszitisz) és a vele járó fájdalom rövid távú enyhítésére javallott.</p>

    2 699 Ft

A paracetamol mellékhatásai

Mivel a paracetamol gyakran használatos és vény nélkül elérhető fájdalom,- és lázcsillapító, előfordulhat, hogy valaki több terméket fogyaszt egyszerre, és nincs tisztában azzal, hogy az alkalmazott készítmények mindegyike tartalmazza a hatóanyagot. A túladagolásos esetek többsége ebből a tudatlanságból fakad, hiszen több, mint száz megvásárolható termék tartalmaz paracetamolt.

Terápiás dózisban a paracetamol egy biztonságos hatóanyag, ugyanakkor nem veszélytelen. A terápiás dózis és a mérgezéshez vezető adagok közti különbség kicsi, így fokozottan kell ügyelni a dózis betartására. Túladagolás esetén a paracetamol májkárosító hatása révén májelégtelenséghez is vezethet. Aki májműködési zavarban, májkárosodásban szenved, a hatóanyagot ne alkalmazza. Szintén ellenjavallt alkalmazása krónikus alkoholfogyasztás esetén. Paracetamol szedése mellett alkohol fogyasztása tilos.