A nevetés jótékony hatásai egészségünkre

A nevetés jótékony hatásai egészségünkre

Kapcsolódó tünetek:

  1. Magas vérnyomás csökkentése
Egy kutatás kiderítette, hogy a nevetés javíthat a magas vérnyomással küzdő betegek állapotán. Egy tanulmányban például megfigyelték a vérerek tágulását azoknál az embereknél, akik egy vicces filmet néztek. „Valószínűleg nem a nevetés jelenti a végső megoldást arra, hogy egészséges legyen a szívünk, de valóban úgy tűnik, hogy pozitív hatással van rá” – nyilatkozta a kutató, Jun Sugawara.
  1. Stressz megszüntetése
A testünk fent említett reakciói továbbá aktiválják a stresszválaszt, aminek köszönhetően sokkal nyugodtabbnak érezzük magunkat. Egy tanulmány kiderítette, hogy már a nevetés puszta lehetősége is képes csökkenteni a három stresszhormon, a kortizol, az epinefrin és a dopac szintjét. A nevetésterápiát ezen felül stresszkezelő eszközként is vizsgálták szorongó, illetve depressziós személyek esetében.
  1. Jobb védettség
Dr. Lee Berk, a Loma Linda Egyetem professzora a TIME magazinnak nyilatkozott a nevetés hatásával kapcsolatban. Véleménye szerint a röhögés hatására enyhül a szervezetben található gyulladás, továbbá erősödnek a védekező sejteket. Utóbbiak segítik szervezetünk harcát a fertőzések ellen.
  1. Fájdalomcsillapítás
Egy kísérletsorozatban felfedezték, hogy a csoportosan nevető emberek sokkal jobban tűrik a fájdalmat. „Amikor valami nevetést vált ki, akkor jelentősen megnő a fájdalomküszöbünk, míg ha valami olyat néznek az emberek, ami nem humoros, nem változik a fájdalomküszöbük” – nyilatkozta a kutatócsoport egyik tagja. Annak ellenére, hogy még nem jöttek rá a pontos okra, a kutatók úgy vélik, a nevetés során szervezetünkben olyan kémiai folyamatok zajlanak le, melyek által jobban bírjuk a fájdalmat.
  1. Fogyás
Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a nevetés kiváltja a testmozgást, azonban ha kb. 10-15 percig nevetünk, akár 40 kalóriát is elégethetünk, továbbá erősíthetjük vele a rekesz-, a has- és még a vállizmainkat is.
2019. március 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek