A menta tea hatásai – ezért érdemes fogyasztani

A menta tea hatásai

Kapcsolódó tünetek:

A menta hallatán rögtön eszünkbe jut a jellegzetes, frissítő aroma. A régóta alkalmazott gyógynövény népszerűsége nem véletlen. Számos jótékony hatása között szerepel, hogy görcsoldó, antibakteriális, segíti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, enyhíti a fejfájást és az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, javítja az alvás minőségét, sőt még stresszoldó is. Gyógytea formában fogyasztani – finom ízén túl – azért is remek döntés, mert a hatóanyagai is jól hasznosulnak így.

Cikkünkben bemutatjuk a mentát mint a világ egyik legősibb gyógynövényét, illetve a menta tea hatásait és megfelelő elkészítési módját, hogy minél több olvasónk használhassa kiegészítő természetes gyógymódként a különböző egészségügyi problémákra.

A menta mint gyógynövény

A „menta” megnevezés tulajdonképpen nem egyetlen növényfajt takar, hanem egy egész nemzetséget, amihez összesen 24 faj tartozik a különböző hibridek mellett. Eredeti származási helye kétséges, görög eredetű nevét viszont Menthe nimfáról kapta, akit növénnyé változtatott Hádész, az alvilág istene, hogy megmentse féltékeny feleségének, Perszephonénak a haragjától. A menta előfordulási helyei ismeretlen származásának és elterjedtségének megfelelően változatosak, mint ahogyan a külseje és a gondozási igénye is.

A menta előfordulási helye

Noha egy könnyen termeszthető, fagytűrő növényről van szó, általában tápanyagban gazdag talajt igényel, méghozzá félárnyékkal vagy napfénnyel, bőséges öntözéssel. Szabadba, virágládába vagy cserépbe is ültethető, de nem ajánlott szűk helyet szentelni neki, mert gyorsan burjánzik. Érdemes gyümölcsfa közelébe helyezni, mert virága vonzza a méheket, amivel hozzájárulhat a beporzáshoz.

Népszerű mentafajták

  • Borsmenta (Mentha × piperita)
  • Fodormenta (Mentha spicata)
  • Vízi menta (Mentha aquatica)
  • Mezei menta (Mentha arvensis)
  • Lómenta (Mentha longifolia)
  • Csombormenta (Mentha pulegium)
  • Marokkói menta (Mentha spicata L. var. Crispa)
  • Narancs menta (Mentha piperita „Citrata”)
  • Csokoládé menta (Mentha x piperita f. citrata „Chocolate”)
  • Almaillatú menta (Mentha suaveolens „Variegata”)
  • Gyömbér illatú menta (Mentha gracilis. var. „Ginger Mint”)

A világ egyik legősibb gyógynövénye

A menta az ősi Kínában is népszerű volt, és 3000 éve már Egyiptomban is használták a különböző betegségek kezelésére – belsőleg elsősorban emésztési zavarok, haspuffadás és epebántalmak, külsőre pedig meghűléses betegségek és az azokat kísérő köhögés ellen. Érdekessége, hogy gyógynövény létére manapság már rengeteg kozmetikai cikk összetevői között is megtalálható: a fogkrémek és a szájvizek mellett különböző illatszerek, fürdőszerek és krémek alapanyaga. Az ezekben lévő mentol természetes hatóanyagként fejti ki jótékony hatásait. (A mentában található mentol egy jellegzetes aromájú kristályos alkohol, amit a mentafélék természetes körülmények között tartalmaznak, ugyanakkor mesterségesen is előállítható.)

Mik a menta tea hatásai?

A menta tea hatásai

Menta teát készíteni nem csupán a gyógynövény jótékony hatásai miatt ajánlott, hanem azért is, mert rendkívül jól felfrissít és nagyon finom. Persze emellett érdemes tisztában lenni azzal, hogyan hat a szervezetünkre, és milyen panaszok esetén hívhatjuk segítségül.

Felfrissíti a szájüreget

A menta a benne található antibakteriális összetevők révén nagyszerűen hozzájárul a lepedékképző baktériumok elpusztításához, ezáltal a fogak és az egész szájüreg egészségének megőrzéséhez. Friss leheletet és kellemesen üde érzetet biztosít. Erre a célra akár mentalevelet is lehet rágcsálni, ahogyan azt számos kultúrában teszik ma is étkezés után, vagy éppen a fogások között, de Észak-Afrikában például díszes ezüst- vagy rézkannában szolgálják fel a nagyon meleg, friss mentateát, szinte szertartásos keretek között.

A menta antibakteriális hatással rendelkezik

Az antibakteriális hatásét nemcsak a szájüregben fejtheti ki: a mentateát évezredek óta használják az emésztőrendszer bakteriális egyensúlyának helyreállításához, illetve különböző légzőszervi panaszok ellen. Fontos tudni, hogy bár a menta felnőtteknél többnyire teljes biztonsággal, kellemetlen mellékhatások nélkül alkalmazható, kisgyermekeknél nem szabad használni – a belőle készült olyan készítményeket sem, mint az orrkenőcs vagy az orrcsepp –, mert náluk még könnyen allergiás reakcióhoz vezethet.

Elősegíti a megfelelő emésztést

A menta tea fogyasztásának egyik legközismertebb indoka az epebántalmak jelentkezése. Használható az epehólyag és az epevezeték gyulladásos betegségeinek kiegészítő kezelésére is. Ugyanakkor általános emésztéskönnyítő hatása miatt rendszeresen vagy kifejezetten laktatóbb étkezéseknél is érdemes fogyasztani.

Enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit

Az irritábilis bél szindróma (IBS) olyan tünetekkel jár, amelyek sajnos jelentősen ronthatják a mindennapi életminőséget. A menta tea csillapíthatja a puffadást, a hasfájást és a hasi diszkomfortérzetet, emellett hozzájárul a megfelelő anyagcseréhez.

Enyhítheti a fejfájást

A tenziós és a migrénes fejfájást egyaránt enyhíti a menta és a belőle készült tea. Noha a fejfájás okát érdemes célirányos vizsgálatokkal feltérképezni, alkalmanként jelentkező panaszok esetén vagy kiegészítő kezelésként remek lehet a menta tea fogyasztása is.

Arcüreggyulladás ellen

A menta tea vagy a borsmenta illóolaja arcüreggyulladás esetén is hatékonyan segít a már említett antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatás révén. Akár megfázásos eredetű, akár allergia kapcsán jelentkező arcüreggyulladásról van szó, a mentából készült tea segíthet a panaszok enyhítésében.

Menstruációs görcsökre

A menta közismert izomlazítóként természetes megoldást nyújt a menstruációs görcsök ellen. Kutatások igazolják, hogy a borsmenta hatóanyaga akár hasonló eredménnyel is oldhatja az erős menstruációs görcsöket, mint a szteroid alapú gyulladáscsökkentő gyógyszerek. (Ugyanakkor tény, hogy a súlyos menstruációs panaszok mindenképpen nőgyógyászati kivizsgálást és sok esetben orvosi kezelést igényelnek. Ilyenkor a menta tea a kiegészítő terápia része lehet.)

Segít a fogyókúrában

Természetes módon szabályozza az étvágyunkat, vagyis megakadályozza, hogy túl sokat együnk. Ha nagyobb lakomára van kilátás, akkor tehát nemcsak a már említett emésztéssegítő hatás miatt célszerű kortyolgatni, hanem ezért is. A menta tea ráadásul önmagában kalóriamentes (hacsak nem adunk hozzá cukrot, amit gyógyteákhoz egyébként sem érdemes), ugyanakkor kellemesen eltelít.

Javítja az alvás minőségét

Elalvás előtt egy csésze menta teát kortyolgatva ellazulhatunk, és könnyebben álomba merülhetünk. A teázás szertartásának nyugalma mellett a menta hatóanyagai is segítenek ebben, hiszen ellazítják az idegrendszert. A menta teában ráadásul nincs koffein, így nem kell erős élénkítő hatástól tartanunk.

Stresszoldó

Akár reggel vagy napközben is fogyaszthatunk mentából készült teát – főleg akkor, ha feszültséggel teli teendők állnak előttünk. A gyógynövény idegrendszerre gyakorolt jótékony hatása ugyanis fizikai szinten segít a nyugalmunk megőrzésében, maga a teázás rítusa pedig hozzájárul az ellazult mentális állapothoz.

Segít koncentrálni

Fokozott szellemi terhelés esetén vagy vizsgák előtt is érdemes menta teát inni, mert eredményesen javíthatja a koncentrációt, a memóriát és az éberséget. Sőt, a menta illóolajának illata is kellemesen élénkítő hatású lehet.

Ezek a menta tea hatásai

Hogyan készítsünk menta teát?

A menta tea igen könnyen, néhány egyszerű lépésben elkészíthető. Ha az egészségmegőrző hatás mellett egy kis gasztronómiai élményre is vágyunk, akkor az egyébként is kellemes eredeti aroma mellett még változatosan ízesíthető.

A menta tea készítésének lépései a következők, ha igazi gyógyteát szeretnénk kapni:

  1. 2 dl forró vízzel öntsünk le 1 teáskanálnyi szárított vagy 2 teáskanálnyi friss mentát (mentalevelet).
  2. Hagyjuk ázni 15 percig.
  3. Szűrjük le a teát.
  4. Adhatunk hozzá mézet, gyömbért vagy édesítőszert is, hogy még finomabb ízvilágot teremtsünk, ám ez a lépés emésztési problémák esetén nem ajánlott.

Jó tudni, hogy ha emésztési bántalmak ellen fogyasztjuk, akkor 20-30 perccel étkezés előtt érdemes azt megtenni, édesítés nélkül. Hányinger csillapítására hidegen igyuk.

Ha az íze miatt választjuk, vagyis élvezeti teaként innánk, akkor hidegen, langyosan vagy melegen is finom. Bátran keverhető más gyógynövényekkel vagy gyümölcsökkel (citromfű, bodzavirág, málna, földieper). Sokan a fekete vagy zöld teát szeretik ízesíteni vele.

Az élvezeti célú menta tea elkészítésénél 1,5-2 liter vízhez adjunk 1-2 teáskanál szárított mentalevelet vagy 2 friss mentaágat. A leveleket nemcsak forró vízzel önthetjük fel, hanem akár 80-90 Celsius-fokra visszahűtöttel is – ebben az esetben enyhébb ízhatást fogunk kapni.

Összegzés

A menta a legősibb gyógynövények egyike. Nem csupán egyetlen növényfajt takar, hanem egy egész nemzetséget (24 fajjal és 15 hibriddel). Antibakteriális és görcsoldó hatása mellett felfrissíti a szájüreget, elősegíti a megfelelő emésztést, enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit és a fejfájást vagy éppen használható arcüreggyulladás vagy menstruációs görcsök ellen is. Emellett fokozza az anyagcserét, segít a fogyókúrában, javítja az alvás minőségét, hozzájárul a stressz leküzdéséhez és koncentrációs képesség megőrzéséhez. A mentából könnyen lehet a fenti problémákra hatékony gyógyteát készíteni, de akár élvezeti teaként is fogyasztható.

2023. február 13.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek