A melanóma tünetei és kezelése

A melanóma tünetei és kezelése

Kapcsolódó tünetek:

A melanóma az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés. Kialakulásának esélye a korral nő, de minden korosztályt érint. Bármilyen bőrfelületen előfordulhat. A férfiaknál  leggyakrabban a törzsön (a vállak és a csípő között) vagy a fej és a nyak környékén jelenik meg, míg a nőknél a lábak alsó részén alakul ki sokszor. A fehér tónusú bőrön gyakoribb. A sötét bőrtónusú embereknél körmökön, lábujjakon, tenyéren vagy talpon figyelhető meg leggyakrabban. Melyek a melanóma jelei? Gyakori, hogy a melanóma első jele egy meglévő anyajegy méretének, alakjának, színének változása. A legtöbb melanómának fekete vagy kékes-fekete a színe. A következő változásoknak kell különös figyelmet szentelnünk:
  • aszimmetria – ha az anyajegy egyik fele nem egyezik meg a másikkal, vagy aránytalanul változik annak mérete.
  • határ – az anyajegyek és foltok határvonala elmosódó, és a pigment elterjed a környező bőrterületen (esetleg „lábacskákat” növeszt).
  • szín – egyenetlen színek, fekete, barna, sárgás árnyalatok jelennek meg az addig egyszínű foltokon. A fehér, szürke, vörös vagy rózsaszín, esetleg kék elváltozás is intő jel lehet.
  • átmérő – a méret megváltozik, általában növekedés tapasztalható.
Hogyan kezelik a melanómát? A melanóma kezelése a beteg bőrfelület nagyságától, a folyamat előrehaladásától, a beteg korától és általános egészségi állapotától, valamint egyéb tényezőktől függ. A melanóma kezelésében résztvevő orvosok bőrgyógyászok, sebészek, onkológusok és plasztikai sebészek . Korai időszakban a sebészeti eltávolítás a legkézenfekvőbb, mely sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet. Amennyiben nem terjedt át a tumor más szervekre vagy a nyirokcsomókra, akkor 90% feletti a gyógyulás esélye. Áttétek esetében sokkal komolyabb a helyzet, mivel a műtét után egyéb kezelések is szükségessé válnak. Kísérleti szakaszban vannak új eljárások, melyek áttörést hozhatnak a melanóma gyógyításában. Emellett saját tumorsejtekből vett vakcinák és immunterápiás, valamint újfajta sugárterápiás kezelések is tesztelés alatt állnak.  
2018. május 31.

Kiemelt ajánlatunk

Kapcsolódó cikkek