A legjobb mozgásformák minden korosztálynak

A legjobb mozgásformák minden korosztálynak

Kapcsolódó tünetek:

Lássuk, hogy profi edzők milyen testmozgást ajánlanak a különböző életszakaszokban.
  1. Húszasok
A húszasoknak érdemes olyan sportot választaniuk, ami egyesíti a kardió- és a súlyzós edzést, de a nyújtásra is nagy hangsúlyt fektet. Hetente háromszor vagy négyszer ajánlott kardiózni, azaz futni, úszni, biciklizni vagy sétálni. Súlyzós edzésre hetente kétszer ajánlott járni, hogy jól átmozgassuk testünk legfontosabb területeit: hát, mell, kar, has, váll és láb. Erre a crossfit jelentheti a legjobb megoldást, hiszen ez az edzésforma egyesíti az erőnlétet növelő és a kardió elemeket. Tipp nőknek – Súlyzós edzés: A huszonévesek körében még mindig túl kevés nő teszi le a voksát a súlyzós edzés mellett, annak ellenére, hogy rengeteg pozitív hatása van. Tónusossá teszi az alakot, izmokat épít, továbbá növeli a csontsűrűséget. Javasolt guggolásokat, felhúzásokat és más testépítő gyakorlatokat beépíteni az edzéstervbe. Tipp férfiaknak – Jóga: A jógát sokan női sportnak tartják, pedig a huszonéves férfiaknak tökéletes választás lehet! A jóga segítéségével javul a mozgékonyság, a hajlékonyság. Ez manapság egyre fontosabb, hiszen rengeteg időt töltünk el ülve a laptop előtt, vagy az okostelefonunkat nyomkodva. Jógával továbbá a testtartáson is javíthatunk.
  1. Harmincasak
Életünk ebben a szakaszában már nem vagyunk fizikailag a csúcson, izmaink pedig lassabban regenerálódnak, ebből kifolyólag a rezisztencia edzések számát ajánlott heti kettőre csökkenteni. A nőknek most érdemes elkezdeniük ezt a fajta mozgásformát, mellyel megelőzhető a csontritkulás kialakulása. A különböző intervall edzések (pl. spinning) is ajánlottak.
  1. Negyvenesek
Ebben a korban a legtöbben a kardió edzéseket részesítik előnyben, azonban az izmok erősítéséről sem szabad megfeledkeznünk. Az idő múlásával csökken a csontsűrűség és az izomzat tömege is, épp ezért nagy hangsúlyt kell fektetni az izmok erősítésére. A kardiózás mellé ajánlott legalább heti kétszer ezt a mozgásformát is beiktatni. Tipp: Amennyiben még nem találta meg a tökéletes sportot, akkor javasoljuk a kirándulást. Természetesen eleinte egy könnyebb terepet válasszunk, hogy ne terheljük túl az izmainkat, illetve elkerüljük a sérüléseket.
  1. Ötvenesek
A szervezet ekkor már sokkal lassabban képes növelni az izomtömeget, épp ezért javasolt a rezisztencia edzések előtérbe helyezése, ami nem csupán növeli a csontsűrűséget, de még az öregedést is lassítja. Ajánlott heti ötször kb. 30 perc gyaloglást beiktatni a mindennapjainkba. Tipp: Erősítsük a lábizmunkat! A legújabb kutatások szerint a lábizmaink edzésével őrizhetjük agyunk fiatalságát is, így életünk ezen évtizedében az erőnléti és kardió edzések mellé érdemes a teniszt is kipróbálni. Amennyiben korábban a futást részesítettük előnyben, akkor elérkezett a gyaloglás vagy a gyors séta ideje.
  1. Hatvanasok
Sokan ekkor már gyengének és erőtlennek érzik magukat, ennek ellenére nem szabad abbahagyni a sportolást. A kardió edzéseket ajánlott néhány saját testsúlyos gyakorlattal (pl. hasprés, fekvőtámasz) vegyíteni, továbbá hetente kétszer javasolt a jóga vagy a pilates. Tipp: Úszás, evezés, elliptikus tréner használata, spinning – ezek közül bármelyik jótékony hatással van a szervezetre.
  1. Hetvenesek
Ebben a korban a legtöbben már nem igazán mernek sportolni, annak ellenére, hogy fontos lenne. Természetesen nem 200 kilogrammos súlyokat kell emelgetni, de egy személyi edző segítségével a hetedik X után is merjünk lejárni az edzőterembe. Használjunk gumiköteleket, próbáljuk ki a TRX-et, és tartsuk szinten, illetve fejlesszük az izmainkat, a mozgékonyságunkat és egyensúlyérzékünket. Tipp: Járjunk kirándulni, sétálni, hiszen ezzel is erősítjük lábizmainkat, szívünket és tüdőnket.
  1. Nyolcvanasak
Ez az életkor már valóban előrehaladottnak számít, így bármilyen mozgás pozitív hatással lesz a testre és a szellemi képességre. A rezisztencia edzés továbbra is ajánlott, hiszen ezzel szinten tudjuk tartani izmainkat.

2018. szeptember 19.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek