A kanyaró lefolyása

A kanyaró lefolyása

Kapcsolódó tünetek:

A kanyarónak általában három stádiuma van, melyek mindegyikének megvannak a jellegzetes tünetei.

A kanyaró kezdeti stádiuma

A kanyaró kezdeti stádiuma során megfázás, illetve influenzaszerű tünetek figyelhetőek meg, méghozzá a fertőzés után 9-10 nappal. A betegség ezen szakasza kb. 4 napig tart, és a harmadik napon jellemzően magas láz jelentkezik, illetve a teljes száj- és garatnyálkahártya kivörösödik. Ezek a tünetek sajnos nem járnak egyedül, így a betegek gyakran panaszkodnak fejfájásra, torok- és gyomorfájásra, köhögésre, levertségre, fáradtságra, fényérzékenységre, utóbbihoz pedig akár egy kötőhártya-gyulladás is társulhat. A második és a harmadik napon megjelennek a szájban – a hátsó-alsó őrlőfogakhoz közel – az úgynevezett Koplik-foltok, melyek piros, grízszerű foltok. A negyedik nap végére általában csökken a láz, amit már a kanyaró második, azaz fő stádiuma követ.

A kanyaró második stádiuma

A betegségnek ebben a szakaszában jelenik meg a kanyaró legtipikusabb tünete, a kiütés, amit magas láz kísér. Az első stádium tünetei felerősödnek, a nyaki nyirokcsomók is megduzzadnak. 3-6 mm nagyságú világospiros foltok jelennek meg, melyek a fültől kezdenek el szétterjedni az érintettek testén. Három nap alatt az egész arcon, a törzsön, a karokon és a lábakon is kijönnek a kanyaróra jellemző kiütések. A negyedik napon már a lábfejre is átterjednek a foltok. Mindössze a betegek tenyere és talpa nem lesz kiütéses. A foltok egyre sötétebbek lesznek, majd 4-7 nap alatt kivilágosodnak, és a bőr elkezd hámlani. Ezzel egyidőben a többi tünet szintén enyhülni kezd, és a testhőmérséklet is csökken. Attól az időponttól nem fertőző egy beteg, ha a kiütések teljesen elmúltak. A teljes felépülés kb. 2 hetet vesz igénybe, amennyiben nem lép fel valamilyen komplikáció.

A kanyaró harmadik stádiuma

A hosszas betegeskedés után a szervezetnek kb. két hétre van szüksége ahhoz, hogy teljesen regenerálódjon. Fertőzés után az immunrendszer le van gyengülve, így más betegségekre is fogékony. Ez még évekkel később is károsíthatja az immunrendszert, tüdőgyulladás, fülgyulladás jelentkezhet.
2020. március 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek