A kanyaró korai jelei és betegség lefolyása

2018. április 29.

A kanyaró egy rendkívül ragályos betegség, mely az 5-10 éves gyermekek körében az egyik legelterjedtebb fertőző betegség volt a kötelező oltás bevezetéséig.

A kanyaró korai jelei és betegség lefolyása

A kanyaró korai jelei és betegség lefolyása

A kanyaró elleni MMR oltás (kanyaró-mumpsz-rózsahimlő) beadatása ma Magyarországon kötelező. A gyermekek két részletben, előbb 15 hónapos, majd 11 éves korukban kapják meg az oltóanyagot. A mai oltási gyakorlat az emlékeztető oltásnak köszönhetően teljes védettséget ad, de az 1989 előtt beoltottak között előfordulhat a megbetegedés. Mivel manapság mind Nyugat-Európában , mind Romániában kanyaró járványokat figyelhetünk meg, a felnőtt, kanyarón át nem esett személyek oltása is javasolt, főleg ha fertőzött területre utaznak.

A kanyaró korai tünetei

A kanyarót vírus okozza,  cseppfertőzéssel terjed, tünetei a vírusnak való kitettség után 10-14 nappal jelentkeznek. A kanyaró jelei tipikusan láz, száraz köhögés, orrfolyás, torokfájás, gyulladt szemek, a száj belsejében apró, fehér foltok közepükön kékesfehér pontokkal és piros háttérrel, az arcon pedig nagy lapos bőrkiütések, melyek egymásba is érhetnek. A testen megjelenő kiütések vörösek, a bőrből kissé kiemelkednek, összefolyhatnak.

A kanyaró lefolyása

A fertőzésnek több szakasza van:

  • Fertőzés és inkubáció: Az első 10-14 napban, miután a fertőzéssel találkozott a szervezet, még nem produkál tüneteket.
  • Nem specifikus és specifikus tünetek: A hurutos szakasz, mely hasonlít bármilyen más légúti fertőzéshezA kanyaró jellemzően enyhe vagy mérsékelt lázzal kezdődik, gyakran állandó köhögéssel, orrfolyással, gyulladt szemekkel és torokfájással jár. Ez a viszonylag enyhe betegségnek tűnő jelenség két-három napig tarthat.
  • Akut betegség és kiütések: A kiütések lencsényi vörös foltok, melyek gyakran összefolynak, a bőrből kiemelkednek. Először az arcon terjednek el a kiütések, különösen a fül mögött és a halánték környékén. Az elkövetkező néhány napban aztán a kiütés a karokra, a törzsre, majd a combokra és az alsó végtagokra, lábfejre is átterjed. Ezalatt a láz hirtelen emelkedik, gyakran eléri a 40-41 Celsius fokot is. Ezután a kanyaró kiütései fokozatosan elapadnak, először fokozatosan elhalványulnak az arcról, majd a comboktól a lábak felé megjelenési sorrendben tűnnek el.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Prevalin Nasodren orrspray 1x

    Prevalin Nasodren orrspray 1x

    <p>Hatékonyan enyhíti az arcüreggyulladás esetén kialakuló nyomás- és fájdalomérzetet. Kitisztítja és kiüríti a felgyülemlett váladékot az arcüregekből. Enyhülés már az 1. dózistól.</p> <div style="padding-top: 10px; clear: both;"> </div> <div style="display: table; width: 100%;"> <div style="display: table-row-group;"> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/mpl.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style=";display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Kiszállítás futárszolgálattal: 695 Ft</div> </div> <div style="display: table-row;"> <div style="display: table-cell; padding: 3px 0px;"><img src="../../../../../../../../../wp-content/uploads/img/benu.jpg" border="0" width="30" /></div> <div style="display: table-cell; padding: 6px 0 10px 0; vertical-align: middle;">Személyes átvétel több, mint 100 gyógyszertárban: ingyenes</div> </div> </div> </div>

    7 499 Ft

Mi a kanyaró legnagyobb veszélye?

A kanyarós betegek között viszonylag gyakoriak a szövődmények, melyek akár életveszélyesek is lehetnek. Ezek között a legsúlyosabb az agyvelőgyulladás, de a kanyaró vírusa okozhat súlyos tüdőgyulladást és középfülgyulladást is. Szövődményként jelentkezhet bakteriális felülfertőződés is, mely szintén vezethet súlyos, életveszélyes állapothoz.

Hogyan előzhető meg?

A leghatékonyabb védekezés a kanyaró fertőzés ellen az oltás.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában