A fejfájások típusai

2016. október 27.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

A fejfájások hátterében az egyszerűbb eltéréstől a komoly problémákig sok minden állhat.

A fejfájások típusa

Többek közt a fejfájás az egyik olyan tünet, amivel szinte mindenki találkozik élete folyamán legalább egyszer, hol ilyen – hol olyan okok miatt. A fájdalomcsillapítás fontos lehet a napi tevékenység megvalósításához.

Elsődleges és másodlagos fejfájások

Régtől fogva ismert a fejfájások eme két, nagy csoportja, amely döntő jelentősségű a terápiaválasztás, a prognózis szempontjából. Elsődlegesek azok a formák, ahol a háttérben nincs kimutatható anatómiai, vagy élettani eltérés, míg a másodlagos fejfájások minden esetben valamilyen megváltozott állapot következményei.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

Az elsődleges fejfájások közé a migrénes, a cluster és a tenziós fejfájást soroljuk. Ezek közül is a leggyakrabban a tenziós (nyomási) fejfájás „tarol”: az érintettek ilyenkor abroncsszerű nyomó érzést éreznek, mely mintha satuba szorítaná fejüket. Már kamaszkorban is jelentkezhet, a fájdalom enyhe-közepes erősségű, és akár napokig is eltarthat. Friss levegő, fizikai aktivitás segíthet a tünetek enyhítésében, emellett a patikákban, recept nélkül beszerezhető fájdalomcsillapítók zöme igen hatékony.
fejfajas_tipusai_nk

A migrénes fejfájás nőknél gyakrabban jelentkezik. Kialakulásának háttere még nem tisztázott, az azonban bizonyos, hogy az arra érzékenyeknél emocionális, vagy fizikai stressz, hormonális hatások, betegségek kiválthatják a rohamokat. A közepes-erős fejfájások közé sorolják, akik átéltek már ilyet. Nemritkán annyira erős a fájdalom, hogy még a hangok és a fény is bántólag hatnak: az illető csak egy hűvös, csendes, sötét szobában fekve képes elviselni a megpróbáltatásokat. Speciális, kb. 20 százalékot kitevő forma az aurával társuló migrén: ilyenkor a fejfájást vízionálás előzi meg.

Ezt a fejfájástípust sokkal nehezebb kezelni: a vény nélkül kapható gyulladáscsökkentők alig, vagy egyáltalán nem hatnak. A rohamok sok esetben elkerülhetőek a provokáló tényezők kiiktatásával, de sokszor szükség van az orvos által felírt gyógyszerek valamelyikére is. Egyes esetekben speciális gyógyszerek, mint az epilepszia vagy a magasvérnyomás, vagy a depresszió kezelésében használt szerek is bevetésre kerülnek.

A cluster fejfájás a legerősebb fájdalmak egyike: féloldali, kínzó, lüktető érzés, amely naponta jelentkezhet, heteken keresztül. Gyakran féloldali könyezés, orca kipirulása, orrfolyás is társul hozzá. Enyhítése csak a legerősebb szerekkel lehetséges, nemritkán injekciók, helyi érzéstelenítők szükségesek az érintettek napjainak elviselhetővé tételéhez.

A másodlagos formák hátterében szemészeti (rövidlátás), fülészeti (orrmelléküreggyulladás) kórképek állnak, de sajnos éppígy a rettegett agytumorok első jele is lehet a fájdalom. Éppen ezért a makacs, kínzó, netán visszatérő fejfájást minden esetben komolyan kell venni, s a számtalan öngyógyítási kísérlet mellett nem árt neurológus (ideggyógyász) szakorvos véleményét, tanácsát is kikérni.

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

Hogyan csillapítható az erős fejfájás?

A fejfájás az egyik leggyakoribb fájdalom, amit az életünk során tapasztalunk. Zömében teljesen ártalmatlan okai vannak, így a megfelelő kezeléssel hamar el is múlik. Alábbiakban összegezzük, mit tehetünk, hogy minél előbb csillapodjon a fájdalom.

Fejfájás csillapítása (X)

A fájdalomcsillapítás nem mindig egyszerű kérdés, hiszen ami az egyik embernél bevált megoldás, az a másiknál nem biztos, hogy működni fog

Fejfájás gyerekeknél

Fejfájás gyerekeknél

A gyerekkori fejfájás hátterében számos ok állhat.

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Én bírom a fájdalmat! De kell ez nekem? Meddig érdemes tűrni a fejfájást?

Fáj a feje? Hasogat, szúr, nyilall? Nem tud már másra koncentrálni, de mégsem vesz be gyógyszert? Meddig akar várni vele? És főként: miért?

A migrén típusai

A migrén típusai

Ahogy a legtöbb betegségnek, a sokakat érintő migrénnek is léteznek különféle típusai. Ezeket eltérő tünetek kísérik, illetve megjelenésül más és más korosztályra jellemző.