A csontritkulás

A csontritkulás

Kapcsolódó tünetek:

A csontritkulás (oszteoporózis) a legtöbb esetben fájdalmas tünetektől mentes formában jelentkezik. A csontritkulást sok esetben csak akkor diagnosztizálják, amikor megtörtént az első csonttörés. A megelőzés és a rendszeres szűrés ennél fogva kiemelt szerepet kap. Mit tehet csontjainak egészségének megóvása érdekében?

A csontritkulás a csontok anyagcseréjének zavara, amely során a csontok vesztenek tömegükből és ez által csökken teherbírásuk, s így könnyebben törhetnek. Sokszor már egy-egy kisebb baleset is elég ahhoz, hogy csonttörés alakuljon ki. A legtöbb esetben a csukló, a medence és a combnyak csontjai törhetnek csontritkulásos állapotban.

Csontrendszerünk folyamatos változáson megy át: az egészséges felnőtt szervezetben lévő csontok mintegy 3 hónap alatt képesek a teljes megújulásra; ez azt jelenti, hogy a meglévő csonttömeg lebomlik, ám helyette új csontszövet alakul ki. Csontritkulásról akkor beszélhetünk, ha jóval több csontszövet bomlik le, mint amennyi termelődni képes.

Kik számítanak veszélyeztetettnek?

A statisztikai adatok arról árulkodnak, hogy a nők körében gyakoribbnak számít a csontritkulás, ám ez nem jelenti azt, hogy a férfiak esetében ne alakulhatna ki a betegség. A nők körében tapasztalt nagyobb gyakoriság arra az okra vezethető vissza, hogy a nők amúgy is kisebb csonttömeggel rendelkeznek, és ez a csonttömeg hamarabb indul csökkenésnek a menopauza után, mivel a csontképzést támogató hormonok mennyisége is kisebb lesz szervezetükben.

A csontritkulásnak előfordulását az alábbi tényezők befolyásolják negatívan:

  • Kevés kalciumbevitel és D-vitamin-hiány;
  • életkor;
  • örökletes tényezők;
  • dohányzás és alkoholfogyasztás;
  • ízületi betegségek;
  • a pajzsmirigy és a mellékpajzsmirigy túlműködése;
  • szteroidok és vízhajtók szedése;
  • daganatos betegségek;
  • mozgásszegény életmód;
  • felszívódási zavarok.

Hogyan kezelhető a csontritkulás?

A gyógyszeres kezelésen túl – amely biszfoszfonát, szelektív ösztrogénreceptor-modulátor, strontiumranelat, teriparatid típusú gyógyszerekkel történhet – fizikoterápiával kezelhető a betegség.

Ne várja meg a csontritkulás kialakulását!

A csontritkulás legjobb „kezelését” a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálatok jelentik. Csontrendszerünk szilárdságának és teherbírásának megóvása érdekében akkor teszünk meg mindent, ha nem a betegség kialakulásakor teszünk óvintézkedéseket, hanem már a gyermekkortól kezdve egészséges életmódot folytatunk. Csontrendszerünk egészséges szempontjából ez azt jelenti, hogy rendszeresen mozgunk, gondoskodunk arról, hogy elegendő mennyiségű kalciumot vigyünk be szervezetünkbe, s emellett megfelelő D-vitamin-forrásról is gondoskodunk.

Nem csak a gyermekek szervezete igényel elegendő mennyiségű kalciumot az egészséges csontozat felépítéséhez, hanem a felnőtt szervezetnek is megfelelő mennyiségben van szüksége rá. A kalcium emellett terhesség és szoptatás idején is kiemelt mennyiségben szükséges a szervezet számára.

Bár nyáron a napsütéses órák magas száma miatt több D-vitaminhoz jutunk, az ártalmas UV-B-sugárzástól való védelem miatt nem biztos, hogy annyi időt tartózkodunk a szabadban, amennyi alatt szervezetünk elegendő D-vitamint állítana elő.

A csontritkulás kockázatának csökkentése érdekében a természetes kalcium- és D-vitamin-forrásokat tanácsos a gyógyszertárakban recept nélkül kapható étrendkiegészítőkkel már akár fiatalkortól teljessé tenni. Az ön számára ideális készítmények kiválasztásával kapcsolatban egyeztessen orvosával vagy érdeklődjön a patikákban.

2016. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek