A csalánról általában

A csalánról általában

Kapcsolódó tünetek:

Mióta ismerjük a csalánt?

A csalán neve a latin égni szóból ered, és az erő szimbóluma. A csalán pozitív hatásaira már az ókorban fény derült, így sokáig igazi csodanövényként tartották számon. Úgy hitték, misztikus védelmet nyújt a harcosoknak. Ezen kívül a nagyobb méretű csalán friss hajtásait szívesen fogyasztották leginkább Észak- és Nyugat-Európában, illetve Kanadában. Leggyakrabban teát vagy levest készítettek belőle, szegényebb területeken főzeléket, azonban a húsok elkészítése során is használták, ugyanis a csalánnak köszönhetően rendkívül omlós lesz a hús. Ezen felül gyógyításra is használták, főleg reumás megbetegedések esetén – ilyenkor a növény friss hajtásaival ütögették a fájó testrészeket –, de mérgezések, kígyómarások vagy skorpiócsípések kezelésénél is segítségül hívták.

Milyen növény a csalán?

A nagy csalán az egyik legismertebb gyógynövény. Egész Európában, így hazánkban is elterjedt. Ez a maggal és kúszó gyökerével egyaránt szaporodó növény leginkább a nedves erdőkben, a mocsaras területeken, a patakpartokon, istállók környékén, parkokban és kertekben érzi jól magát, ahol nitrogénben és tápanyagokban gazdag a talaj. Igen magasra meg tud nőni, számos olyan példánnyal találkozhatunk, ami 1,5 méter magas. A növény teljes felülete csalánszőrrel van borítva, ami érintés következtében égető, viszkető érzést okoz a bőrünkön, továbbá apró kiütések is eredményezhet.

A csalán hatóanyagai

A csalán számos hatóanyagot tartalmaz a gyökereiben és a leveleiben egyaránt. Utóbbiakban 2 százalék flavonoid, továbbá szerves savak, illóolajok, C-, B-, és K-vitamin és szteroidok találhatók. Ezeken kívül olyan ásványi anyagok is vannak benne, mint a kálium, a kalcium és a kovasav. A gyökerek is számos hatóanyagot rejtegetnek magukban: növényi szterolokat, lignánt, lecitint és poliszacharidokat. A csalánszőrben pedig hisztamin, szerotonin, acetilkolin és hangyasav található. Ennek a rengeteg különböző hatóanyagnak köszönhetően számos kellemetlen panaszt képes enyhíteni a csalán. A flavonoidoknak vízhajtó hatásuk van, aminek köszönhetően átmossák a húgycsövet, javulást hozva hólyaghurut vagy más húgyúti fertőzések esetén. A gyökérben található anyagoknak is hasonlóan pozitív hatásuk van. Megkönnyítik például a vizeletürítést prosztata-megnagyobbodás esetén. Azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy a növényi hatóanyagok csak rövid ideig hatásosak, azaz nem helyettesítik az orvosi kezeléseket. Ezen kívül a csalán nincs befolyással a prosztata méretére. Amennyiben alkalmazni szeretnénk ezt a gyógynövényt, akkor mindig egyeztessünk az urológusunkkal.

Mire használható fel a csalán?

Talán a legismertebb készítmény a csalántea, amit leginkább vízhajtás és méregtelenítés céljából szoktak alkalmazni. Ezen kívül homeopátiás szerekben is megtalálható, melyeket leginkább a reuma, a köszvény, a magas vérnyomás és ízületi betegségek esetén vetnek be. Az alacsony hígítás fokozza és megőrzi vízhajtó és tejszaporító hatását is. A homeopátiás gyógyításban egyébként bőrallergia, rovarcsípés, ekcéma és égési sérülések kezelése során is alkalmazzák. Ebből a különleges növényből továbbá olyan tinktúrák is kaphatók, melyek reuma és ízületi betegségek, vesehomok és hólyaghurut kapcsán fellépő panaszokat képesek enyhíteni. A hajunk egészségének a megőrzésében is nagy szerepe van a csalánnak. A csalán sampon nem csak hatékonyan tisztítja a fejbőrünket, de mindezt úgy teszi, hogy nem távolít el túl sok zsírt a fejbőrről. Tudni kell, hogy a zsíros réteg védelmet nyújt, és ha azt eltávolítjuk, bőrünk faggyút kezd termelni. Tehát a csalán úgy tisztítja meg a hajunkat, hogy nem borítja fel ezt a kényes egyensúlyt. Ezen felül a hajhagymákat is erősíti.

Mikor érdemes szedni a csalánt?

A növény föld feletti részét kora tavasztól késő őszig szedhetjük, arra azonban figyeljünk, hogy ne egy forgalmas út mellől gyűjtsük be. Próbáljunk minél több friss levelet és a hajtások végeit szedni. A gyökerek esetén nincs időbeli megkötés, azokat egész évben begyűjthetjük.

A csalán otthoni felhasználása

Csalánteát akár mi magunk is készíthetünk: mossuk meg a leveleket, terítsük szét egy vászonzsákon, majd egy árnyékos helyen szárítsuk meg. Ez a folyamat kb. 1 hetet vesz igénybe, elteltével pedig isteni teát tudunk belőle főzni. Ha nem szeretnénk ennyit bíbelődni vele, akkor tegyünk egy tál friss csalánhajtást egy gyümölcscentrifugába, majd jól préseljük ki, és keverjük össze egy pohár vízzel. Ezzel már el is készült a csalánlevünk, amit étkezés előtt, naponta kétszer fogyasszunk. Torokgyulladás esetén is jó szolgálatot tesz a csalán. Készítsünk fél liter vízből, egy púpos evőkanál szárított csalánlevélből és egy evőkanál szederlevélből egy különleges keveréket, amivel naponta többször gargarizáljunk. Ülőfürdőként képes enyhíteni a reuma és az aranyér okozta panaszokat, borogatásként pedig bőrkiütések ellen is hatékony.
2020. július 28.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek