Mi mindenre jó az aloe vera?

vosi aloé, vagyis aloe vera

Kapcsolódó tünetek:

Mi az az aloe vera?

Az aloe vera jótékony hatásait már az ókorban is ismerték. Közel 300 fajtáját tartja számon a szakirodalom, melyek közül öt bír bizonyítottan gyógyító erővel. Kivonatait széleskörűen használják a kozmetikai iparban és az alternatív gyógyászatban egyaránt.

Az orvosi aloé olyan pozsgás növény, amit nemcsak könnyű gondozni és szaporítani, de a házi patikánk fontos tagja is lehet, hiszen elég törni belőle és a benne lévő gél számos bajra enyhülést hozhat.

A növényt könnyű tartani, széles a tűrőképessége, akár heteket, hónapokat is kibír víz nélkül. Ennek ellenére persze öntözni kell, de sose álljon a víz alatta, nem baj, ha a földje kiszárad. Télen szeret “pihenni”, érdemes 5-10 fokos helyen teleltetni.

Mi mindenre jó az aloe vera?

Az aloe vera húsában közel 200 féle jótékony hatóanyagot találtak, többek között vitaminokat (A,C,E), antioxidáns vegyületeket, ásványi anyagokat, aminosavakat, enzimeket, immunerősítő poliszacharidokat (acemannán) és magas a víztartalma is. Fontos tudni, hogy az aloe vera kb.3 éves kora felett rendelkezik a leginkább gyógyító hatóanyagaival, így a fiatal növényeket nem érdemes letörögetni, a többéves cserepesünkből használjunk erre a célra.

Sérülések és égések

Mivel az aloe vera serkenti a sebgyógyulást, remek választásnak bizonyul égési sérülések, horzsolások, illetve napégés kezelése esetén. A gyorsabb gyógyulás érdekében pedig még a műtéti sebek ápolásához is ajánlott, de akár csonttörések, és sportsérülések esetén is bátran alkalmazhatjuk, természetesen csak a többi kezelés kiegészítéseként.

Csípések, horzsolás, égési sérülés esetén elég egy darabot letörni az aloé leveléből és a benne lévő gélt rátenni a bőrpírre.

Az aloe hűsítő gélnedvét tehetjük mozgásszervi panaszok esetén is a gyulladt, fájó ízületre borogatásként.

Bőrbetegségek

Gyulladáscsökkentő hatását már számos kutatás bebizonyította, így alkalmazását gyakran ajánlják nemi herpesz, pikkelysömör, és számos más bőrkiütés esetén. Annak ellenére, hogy még nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az aloe vera képes enyhíteni az akné, a neurodermitisz, a pelenkakiütés, az övsömör és a csalánkiütés tüneteit, rengetegen használják ezen betegségek kezelésére is.

Ráncok és száraz bőr

Az aloe vera számos olyan hatóanyagot tartalmaz, mely nem csupán megnyugtatni, hanem táplálni is képes a bőrünket, így száraz bőr esetén bátran használjuk ki az aloe vera  jótékony hatását.

Ezek az összetevők továbbá a sérült bőrsejtek gyógyulási folyamatát is támogatják, aminek köszönhetően enyhülnek a ráncok, ezáltal sokkal fiatalabbnak mutatkozik bőrünk.

A gélt akár arcpakoláshoz is keverhetjük.

Immunrendszer

Több tanulmány is arra az eredményre jutott, hogy az aloe vera erősíti az immunrendszerünket, így akár asztma, rák vagy HIV-fertőzés esetén is bátran alkalmazzák a szokványos kezelések kiegészítéseként. Antibiotikus és antivirális hatásának köszönhetően továbbá támogatja az immunvédelmünket az olyan fertőzésekkel szemben, melyeket különféle baktériumok vagy vírusok okoztak. Sőt, még a közismert candida gomba ellen is hatásos az aloe vera. Polifenol és antioxidáns tartalmát tehát belsőleg is hasznosíthatjuk, az aloé nedve számos ital formájában is elérhető.

Száj- és torokpanaszok

Számos országban szájgyulladás, fogfájás és ínygyulladás esetén is sikeresen alkalmazzák az aloe verát. Zsályával együtt még akár egy makacs torokgyulladás ellen is hatásos lehet.

A gél hatása felér a szájvizek klórhexidin hatóanyagával, így a foglepedék felhalmozódását is gátolhatja a tanulmányok szerint.

A szájüreg higiéniájánál meg kell említeni azt is, hogy az aloe vera kezelés felgyorsíthatja a szájfekélyek, vagyis afták gyógyulását.

Bél- és gyomorpanaszok

Ki gondolná, de még gyomor- és bélpanaszok ellen is bátran használhatjuk ezt a különleges csodaszert. Ez annak köszönhető, hogy emésztést segítő anyagokat tartalmaz, továbbá képes kitisztítani a beleket, és még a testünk savtalanításában is komoly szerepet tölt be. Ezért az aloe verát érdemes lehet kipróbálni a GERD, vagyis savas reflux kiegészítő kezelésére is.

Székrekedés esetén viszont nem a növény géle segíthet, hanem közvetlenül a levél bőre alatti sárgás réteg, amely aloin vagy barbaloin hashajtó hatóanyagot rejt.

Cukorbetegség és magas koleszterin

Számos kutatás arra utal, hogy az aloe vera akár a cukorbetegek, és a magas koleszterinszinttel rendelkező személyek állapotán is javíthat. A növény leve fokozhatja az inzulinérzékenységet és javíthatja a vércukorszint szabályozását. Amennyiben ez tényleg beigazolódik, akkor a jövőben már ezek a betegségek is kezelhetőek lesznek ezzel a csodanövénnyel.

Természetgyógyászat

A természetgyógyászatban számos más betegség gyógyítására, illetve kezelésére alkalmazzák az aloe verát. Ezek közé tartozik a depresszió, a migrén, a reuma, különféle szívbetegségek, a köhögés, a fejfájás, a fagyások, a rovarcsípések és a vesepanaszok.

2020. július 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek