Mit tegyünk csaláncsípés esetén?

2018. július 12.

Kapcsolódó tünetek:

csípés, zsibbadás

Noha a csalánt jótékony hatásai miatt előszeretettel használják a gyógyászatban, gyomnövényként tartjuk számon. Nem véletlenül, hiszen a levelein és szárán lévő mirigyszőrök váladéka bőrünkhöz érve nagy kellemetlenséget tud okozni.

Mit tegyünk csaláncsípés esetén

Mit tegyünk csaláncsípés esetén

A csaláncsípés fehéres vagy kissé piros, viszkető, szabálytalan alakú duzzanatokat – esetenként hólyagokat – eredményez bőrünkön. A kiütések miatti fájdalom pár perctől akár több napon át is tarthat szervezetünk érzékenységétől függően. Általánosan javasolt orvoshoz fordulni, hogyha a csípés a test nagy bőrfelületét érte, ha az irritáció nem szűnik meg 24 óra után otthoni kezelés hatására sem, vagy ha allergiás reakciókat (nehézlégzés, rosszullét, hányás, ajkak vagy nyelv dagadása, a kiütés gyors terjedés) tapasztalunk. A csalán okozta bőrelváltozások és irritáció oka a növényen található kémiai anyagok hatása bőrünkre: a csalánszőrök acetikolint, hisztamint, szerotonint és hangyasavat is tartalmaznak.

Csaláncsípés esetén az első teendőnk a különféle kémiai anyagok minél hatékonyabb eltávolítása bőrünkről. Mivel a vegyületek egyszerű érintéssel továbbterjedhetnek más testrészekre is, bármennyire is kellemetlen érzés, próbáljunk meg a csípést követő 10 percben nem hozzáérni a csalánnal érintkezett bőrfelülethez. Ez segít abban is, hogy ne dörzsöljük bőrünk mélyebb rétegeibe az irritációt kiváltó anyagokat. A megszáradt vegyületeket egy kis idő elteltével szappanos vízzel le tudjuk mosni. Ezt követően a fájdalom teljesen megszűnik vagy legalább enyhül.

Ha nincs lehetőségünk szappan és folyóvíz használatára, egyéb praktikákat is alkalmazhatunk. 10 perc elteltével próbáljuk zsebkendővel vagy tiszta ronggyal letörölni a területet. Ha van a kezünk ügyében valamilyen ragasztószalag, akkor azt is használhatjuk, hogy minél nagyobb mennyiségű irritáló anyagtól szabaduljunk meg. Ragasszuk le az irritált bőrfelületet, majd húzzuk le róla a ragasztót. A trükköt használhatjuk akkor is, ha a szappanos lemosás után még mindig irritációt tapasztalunk. De bevethetünk egy fokkal hatékonyabb praktikát is: a bőrünkön maradt vegyületek eltávolítására használhatunk gyantacsíkot is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Fenistil 1 mg/g gél 50g

    Fenistil 1 mg/g gél 50g

    <p>Különböző bőrreakciókat - például bőrkiütéseket, csalánkiütést, rovarcsípést, napégést és felületes égési sérülést - kísérő viszketés enyhítésére alkalmazható.</p>

    2 499 Ft helyett:1 999 Ft

Szervezetünk érzékenységétől, a csípés erősségétől és a tisztítási folyamat hatékonyságától is függ, mire számítsunk a továbbiakban. A csalán által megcsípett bőrfelület még egy ideig duzzadt, pirosas színű marad, és viszkető érzést tapasztalhatunk. Évszázadok óta használt praktika a viszketés és irritáció más növények levelével való enyhítése. Ha erdős területen történt a csaláncsípés, akkor nagy valószínűséggel találunk a közelben természetes segítséget. Tipikusan ilyenek a lórom (lósóska, sóska) vagy a nebáncsvirág. Levelüket préseljük össze, hogy a gyógyhatású lé kicsorduljon belőle, és dörzsöljük be vele az érintett felületet.

Ezt követően, amennyire csak lehet, kerüljük a vakaródzást és a meleget (például zuhanyzás alatt), mivel ezek csak meghosszabbítják az amúgy általában rövidesen eltűnő duzzanatok élettartamát. További praktika a jeges borogatás, a vízzel kevert szódabikarbónás paszta vagy az aloevera tartalmú kenőcsök alkalmazása, de különböző gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatású gyógyszertári készítményeket is választhatunk a gyógyulás érdekében.

Hogyan állapítsuk meg, mi csípett meg

Hogyan állapítsuk meg, mi csípett meg?

Bár valószínűleg mindenki szenvedett már el csípéseket, és nagyobb komplikációk nélkül túl is jutott az incidensen, a gyors gyógyulás érdekében hasznos, ha a leggyakrabban előforduló csípéseket fel tudjuk ismerni.

A bababőr ápolása nyáron

A bababőr ápolása nyáron

A babák bőre különösen érzékeny, védekezőképessége pedig kifejletlen, így fokozott törődést igényelnek – különösen nyáron. Nézzük, mi mindenre kell kiemelt figyelmet fordítanunk ilyenkor.

Csípések a bőrön – Mi okozta?

Csípések a bőrön – Mi okozta?

A nyári meleg nem csak a napsütéssel jár együtt, hanem sajnos a rovarok csípéseivel is. Bár hazánkban a legtöbb rovar csípése nem veszélyes, akkor tudjuk minimalizálni a kellemetlenségeket, ha tudjuk, mivel is állunk szemben.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában