Mit tegyünk csaláncsípés esetén?

2018. július 12.

Kapcsolódó tünetek:

csípés, zsibbadás

Noha a csalánt jótékony hatásai miatt előszeretettel használják a gyógyászatban, gyomnövényként tartjuk számon. Nem véletlenül, hiszen a levelein és szárán lévő mirigyszőrök váladéka bőrünkhöz érve nagy kellemetlenséget tud okozni.

Mit tegyünk csaláncsípés esetén

Mit tegyünk csaláncsípés esetén

A csaláncsípés fehéres vagy kissé piros, viszkető, szabálytalan alakú duzzanatokat – esetenként hólyagokat – eredményez bőrünkön. A kiütések miatti fájdalom pár perctől akár több napon át is tarthat szervezetünk érzékenységétől függően. Általánosan javasolt orvoshoz fordulni, hogyha a csípés a test nagy bőrfelületét érte, ha az irritáció nem szűnik meg 24 óra után otthoni kezelés hatására sem, vagy ha allergiás reakciókat (nehézlégzés, rosszullét, hányás, ajkak vagy nyelv dagadása, a kiütés gyors terjedés) tapasztalunk. A csalán okozta bőrelváltozások és irritáció oka a növényen található kémiai anyagok hatása bőrünkre: a csalánszőrök acetikolint, hisztamint, szerotonint és hangyasavat is tartalmaznak.

Csaláncsípés esetén az első teendőnk a különféle kémiai anyagok minél hatékonyabb eltávolítása bőrünkről. Mivel a vegyületek egyszerű érintéssel továbbterjedhetnek más testrészekre is, bármennyire is kellemetlen érzés, próbáljunk meg a csípést követő 10 percben nem hozzáérni a csalánnal érintkezett bőrfelülethez. Ez segít abban is, hogy ne dörzsöljük bőrünk mélyebb rétegeibe az irritációt kiváltó anyagokat. A megszáradt vegyületeket egy kis idő elteltével szappanos vízzel le tudjuk mosni. Ezt követően a fájdalom teljesen megszűnik vagy legalább enyhül.

Ha nincs lehetőségünk szappan és folyóvíz használatára, egyéb praktikákat is alkalmazhatunk. 10 perc elteltével próbáljuk zsebkendővel vagy tiszta ronggyal letörölni a területet. Ha van a kezünk ügyében valamilyen ragasztószalag, akkor azt is használhatjuk, hogy minél nagyobb mennyiségű irritáló anyagtól szabaduljunk meg. Ragasszuk le az irritált bőrfelületet, majd húzzuk le róla a ragasztót. A trükköt használhatjuk akkor is, ha a szappanos lemosás után még mindig irritációt tapasztalunk. De bevethetünk egy fokkal hatékonyabb praktikát is: a bőrünkön maradt vegyületek eltávolítására használhatunk gyantacsíkot is.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Fenistil 1 mg/g gél 50g

    Fenistil 1 mg/g gél 50g

    <p>Csillapítja a viszketést, megnyugtatja az irritált bőrt. Gyorsan felszívódik, hidrogél formájának köszönhetően kellemesen hűsít. </p>

    2 949 Ft helyett:2 499 Ft

Szervezetünk érzékenységétől, a csípés erősségétől és a tisztítási folyamat hatékonyságától is függ, mire számítsunk a továbbiakban. A csalán által megcsípett bőrfelület még egy ideig duzzadt, pirosas színű marad, és viszkető érzést tapasztalhatunk. Évszázadok óta használt praktika a viszketés és irritáció más növények levelével való enyhítése. Ha erdős területen történt a csaláncsípés, akkor nagy valószínűséggel találunk a közelben természetes segítséget. Tipikusan ilyenek a lórom (lósóska, sóska) vagy a nebáncsvirág. Levelüket préseljük össze, hogy a gyógyhatású lé kicsorduljon belőle, és dörzsöljük be vele az érintett felületet.

Ezt követően, amennyire csak lehet, kerüljük a vakaródzást és a meleget (például zuhanyzás alatt), mivel ezek csak meghosszabbítják az amúgy általában rövidesen eltűnő duzzanatok élettartamát. További praktika a jeges borogatás, a vízzel kevert szódabikarbónás paszta vagy az aloevera tartalmú kenőcsök alkalmazása, de különböző gyulladáscsökkentő és bőrnyugtató hatású gyógyszertári készítményeket is választhatunk a gyógyulás érdekében.

Csípések a bőrön – Mi okozta?

Csípések a bőrön – Mi okozta?

A nyári meleg nem csak a napsütéssel jár együtt, hanem sajnos a rovarok csípéseivel is. Bár hazánkban a legtöbb rovar csípése nem veszélyes, akkor tudjuk minimalizálni a kellemetlenségeket, ha tudjuk, mivel is állunk szemben.

Mit tegyünk darázscsípés esetén?

Mit tegyünk darázscsípés esetén?

Rengetegen félnek a darazsaktól, ami érthető, hiszen csípésük nem csak fájdalmas, de akár életveszélybe is sodorhatja az érintettet. Cikkünkből kiderül, hogy mit ajánlott darázscsípés esetén tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a nagyobb bajt.

ágyi poloska

Ágyi poloska – Ezekből a jelekből gyanakodjunk rá

Rettentő kellemetlen dolog, ha ágyi poloskáink vannak, de ha már tudomásunk van róluk, akkor legalább tehetünk is valamit ellenük. Az alábbi jelei lehetnek annak, hogy beköltöztek az otthonunkba.

A bababőr ápolása nyáron

A bababőr ápolása nyáron

A babák bőre különösen érzékeny, védekezőképessége pedig kifejletlen, így fokozott törődést igényelnek – különösen nyáron. Nézzük, mi mindenre kell kiemelt figyelmet fordítanunk ilyenkor.

Ezért szeretnek minket annyira a szúnyogok

Ezért szeretnek minket annyira a szúnyogok

Ki ne ismerné a szituációt, amikor alig győzi hajtani magáról a szúnyogokat, miközben körülötte mindenki nyugodtan ácsorog. Mert ezek a bosszantó vérszívók nem "szeretnek" mindenkit egyformán.

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában