A CRP értéke a szívbetegségek kockázatát is jelezheti

A CRP értéke a szívbetegségek kockázatát is jelezheti

Kapcsolódó tünetek:

A májnak fontos feladatai vannak a szervezetünkben, többek közt kiemelt szerepe van a méregtelenítésnél. Ezen szervünk alakítja át és bontja le az idegen-, illetve méreganyagokat, szabályozza az anyagcserét, epét termel, lebont és aktivál bizonyos hormonokat, továbbá számos fehérje előállításáért felel. Utóbbiak közé sorolandó a CRP-fehérje is, aminek szintje jelentősen megemelkedik, ha gyulladás van a szervezetünkben.

Kutatások arra a megállapításra jutottak, hogy ha magas a szintje, akkor megnő a szívbetegségek kialakulásának a kockázata. Manapság egyre több ilyen beteg van. Ennek oka az életmódunkban és a környezeti hatásokban keresendő. Az egészségtelen étkezés, káros szenvedélyek, kevés mozgás és stressz nagyban hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához.

Cikkünkben a CRP értéket mutatjuk be közelebbről. Eláruljuk, hogy mit jelez, ha magas, és mit lehet tenni a csökkentéséért.

Mit jelezhet, ha magas a CRP értéke?

A CRP érték, az immunrendszerünk akut fázis fehérjéi közé tartozik. Ezek olyan proteinek, melyek egy akut gyulladás során nagy számban bekerülnek a vérbe, így támogatva az immunrendszerünket. A CRP a májban termelődik, és egy fertőzés során  a kórokozókhoz és az elhalt sejtekhez kapcsolódva segíti, hogy a falósejtek bekebelezzék azokat. Ilyenkor a CRP értéke pár órán belül a tíz- vagy százszorosára is emelkedhet, majd hirtelen lecsökken, amikor enyhült vagy elmúlt a gyulladás. Arra azonban nem ad semmilyen utalást, hogy a gyulladás hol található a szervezetünkben. A CRP normál értékét 5mg/liter (0,5 mg/dl) alatt határozták meg. Ez a határérték minden korosztályra és minden nemre vonatkozik.

Amennyiben 0, 5mg/dl fölötti a szintje, olyan okok állhatnak a háttérben, melyeket mindenféleképpen tisztázni kell. A CRP alapvetően valamilyen gyulladásra utal. Ez lehet egy húgyúti fertőzés, vakbél-, tüdő- vagy hasnyálmirigy-gyulladás, de  autoimmun kórképekben, így például Crohn betegség és reumás ízületi gyulladás esetén is magas a CRP szint. További okok közé sorolják még a szívinfarktust, bizonyos daganatok jelenlétét, de egy műtét is befolyásolhatja a CRP szintet . Ugyancsak magas lehet a CRP szint rosszindulatú daganatos betegségekben.

Az alábbiakban összegezzük, hogy a különféle CRP értékek milyen betegségre utalhatnak:

  • 0,5-1 mg/dl: túlsúly, 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések
  • 1-4 mg/dl: szívinfarktus, reumás megbetegedés, krónikus megbetegedések
  • 4-10 mg/dl: húgyúti fertőzés, bakteriális hörghurut, bakteriális mandulagyulladás, daganatos megbetegedés
  • 10 mg/dl fölött: gombák vagy baktériumok okozta súlyos fertőzés, szöveti sérülések, műtét, szepszis, agyhártyagyulladás, Crohn betegség

Teendők magas CRP érték esetén

Ha magas a CRP érték, akkor a gyulladást kiváltó okokra minél előbb fényt kell deríteni. A tünetek típusától függően különféle vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön a kiváltó ok. Amennyiben ez megtörtént, akkor következhet a személyre szabott kezelés. Ha egy bakteriális fertőzés áll a háttérben, akkor antibiotikumok szedése válik szükségessé. Alapvetően gyorsan lecsökken a CRP értéke. Amennyiben nehéz bizonyítani, hogy fertőzés okozza a CRP emelkedését, akkor segíthet annak a megerősítésében, ha a szérum prokalcitonin szint is emelkedést mutat (PCT), mert az csak infekció okozta gyulladás esetén emelkedik.

Tünetek

A fellépő tünetek természetesen nagyban függenek attól, hogy a szervezetünkben hol található a gyulladás. Azt is fontos megemlíteni, hogy nem a magas CRP érték váltja ki a panaszokat, hanem az aktív gyulladás. Krónikusan magas szint esetén a következő tünetek jelentkezhetnek: fáradtság, kimerültség, hányinger, hőemelkedés, izommerevség, izomfájdalom, emésztési zavarok, fogyás, álmatlanság. Amennyiben egy akut betegség áll a háttérben, akkor a kialakuló panaszok is eltérőek: magas láz, gyors pulzus, hidegrázás, verejtékezés, szédülés, nehézlégzés.

Kockázati tényezők

Az életmódunk szoros kapcsolatban áll a CRP értékkel. Amennyiben sok transzzsírsavat viszünk be a szervezetünkbe, akkor nőni fog a CRP érték is. Ez nem meglepő, hiszen a transzzsírsavak jelentősen növelik a szívbetegségek kialakulásának az esélyét. A kevés mozgás, egészségtelen táplálkozás, káros szenvedélyek mind megemelik a C reaktív fehérje szintjét. Ez egyben viszont azt is jelenti, hogy egészséges életmóddal és rendszeres mozgással csökkenthető.

A CRP értéke a szívbetegségek kockázatát is jelezheti

Számos olyan kockázati tényező létezik, mely kedvez a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának. Ide soroljuk a magas vérnyomást és vércukorszintet, a túlsúlyt és a magas koleszterinszintet. Fontos megjegyezni, hogy utóbbi az egyik legsúlyosabb rizikófaktor. A koleszterin egy olyan vérzsír, amit a szervezetünk termel, és fontos szerepe van a D-vitamin, illetve számos létfontosságú hormon előállításában , de ahhoz már bőven elégséges, a még kockázatot nem jelentő alacsony szint is.

Ha állati eredetű élelmiszereket fogyasztunk, akkor több koleszterint juttatunk a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk van. A koleszterin hatására lerakódások keletkeznek a vérerek falán, aminek következtében érszűkület alakul ki, így romlik a véráramlás. Ez akkor válik veszélyessé, amikor a szív koszorúerek vagy az agyi erek érintettek. Ha előbbiek már annyira összeszűkültek, hogy csak kevés vér jut át rajtuk, esetleg egyáltalán nem tud átfolyni a vér, akkor jelentősen megnő a szívinfarktus veszélye. Ha ez a folyamat az agyban játszódik le, akkor agyvérzés lehet a következménye.

Két típusú koleszterint kell megkülönböztetnünk:

  • rossz koleszterin: LDL – alacsony sűrűségű lipoprotein
  • jó koleszterin: HDL – nagy sűrűségű lipoprotein

Az LDL feladata

Az LDL feladata, hogy eljuttassa a koleszterint a sejtkehez, ahol szükség van rá a sejtmembránok fenntartásához vagy a hormonok előállításához. A problémák akkor kezdődnek, amikor több LDL van a vérben, mint amennyit fel tudnak használni a sejtek. Ebben az esetben ez az alacsony sűrűségű lipoprotein lerakódik az érfalakon, melyek ezáltal összeszűkülnek vagy megkeményednek. Utóbbi következtében olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, mint a szívroham vagy az agyvérzés. Ezért nevezik az LDL-t rossz koleszterinnek.

A HDL feladata

Ennek a nagy sűrűségű lipoproteinnek a feladata, hogy a felesleges koleszterint visszaszállítsa, és visszaszállítsa a májba, ahol epe keletkezik belőle, ezáltal megakadályozva az erek károsodását. Fontos megemlíteni, hogy a HDL azt a koleszterint is képes elszállítani, ami már elraktározódott az érfalakban. Az ilyen pozitív tulajdonságai miatt nevezik a HDL-t jó koleszterinnek.

Magas koleszterinszint és CRP érték közötti összefüggés

A legújabb kutatások arra az eredményre jutottak, hogy nem csak a magas koleszterinszint felelős az érelmeszesedésért, hanem a krónikus gyulladásos folyamatok is. Utóbbi áll számos betegség hátterében (például: daganatos és szív- és érrendszeri betegségek). Ez a fajta gyulladás az artériák repedéséhez és szűküléséhez vezethet, a gyulladás mértékét pedig a CRP érték adja meg. A C-reaktív protein teszi lehetővé, hogy a koleszterin és más zsírok is be tudjanak épülni az érfalakba. Meglepő módon a kissé magas CRP szint is jelezheti a szívinfarktus, hirtelen szívhalál, stroke vagy valamilyen érbetegség kockázatát, még akkor is, ha a koleszterin szintje normál tartományban van.

A CRP és a magas érzékenységű (high sensitivity) CRP (hs-CRP) értékének mérése

Egy CRP tesztet abban az esetben szükséges elvégeztetni, ha a kezelőorvosnak az a gyanúja, hogy valamilyen fertőzés vagy gyulladás áll a háttérben. Ehhez a teszthez vénából vett vérmintára van szükség, amit egy laborban vizsgálnak meg. Ha a kapott eredmény a normál tartományban van, akkor értelemszerűen nincs gyulladás a szervezetben, míg a rendkívül magas érték valamilyen gyulladásra vagy fertőzésre utal. Ilyen esetben további vizsgálatokra van szükség, melyek segítenek a pontos okok kiderítésében. Mivel a megemelkedett érték valamilyen szív- és érrendszeri problémát is jelezhet, így ajánlott egy kardiológus felkeresése.

hs-CRP

Általánosan elfogadott megegyezés nincs azzal kapcsolatban, hogy mikor kell elvégezni egy hs-CRP vizsgálatot is. De fontos megemlíteni, hogy ezzel lehet kimutatni látszólag egészséges embereknél a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát, ugyanis a normál tartományba eső CRP értékeket csak ezzel a módszerrel lehet egymástól elkülöníteni. Általában nem önmagában végzik, hanem más vizsgálatokkal együtt, így könnyebben meg lehet állapítani egy esetleges szívbetegség jelenlétét vagy kialakulásának kockázatát. Azoknál, akiknél a hs-CRP értéke tartósan a normál tartomány felső határán van, akár négyszeresére nőhet a szívroham kockázata, mint azoknál, akiknek a CRP értéke a normál tartomány alsó határán van.

A kapott értékeknél mindig figyelembe kell venni, hogy számos tényező is hatással van rájuk. Ide soroljuk például a nem-szteroid- és koleszterincsökkentőket, terhességet és krónikus betegségek jelenlétét. Ezekből kifolyólag teljesen egyértelmű, hogy a kapott értékek hatására nem lehet rögtön messzemenő következtetéseket levonni, hanem más vizsgálatok elvégzése is szükséges.

Mit tehetünk a CRP értékek alacsonyan tartásáért?

CRP érték csökkentése gyógyszerekkel

Mindig annak a betegségnek a gyógyítása a cél, ami a CRP emelkedését okozzam és amennyiben ez sikeres, akkor a CRP érték is normalizálódik. Amennyiben egy bakteriális fertőzés áll a magas érték hátterében, akkor az antibiotikumok szedése szükséges. Ezek a készítmények elölik a kórokozókat, így a kezelés hatékonyságának köszönhetően a fertőzés elmúlik. A CRP érték nem azonnal, hanem pár nappal később fog lecsökkenni.

Ha nem fertőző betegségek okozzák a magas értéket, akkor nem segítenek az antibiotikumok. Ilyenkor feltétlenül fontos tisztázni, hogy mi áll a CRP emelkedés hátterében. Autoimmun kórképek enyhe formáiban gyulladáscsökkentők (ibuprofen, diklofenák, paracetamol) hozhat javulást, súlyosabb esetekben pedig immunszuppresszív szerekkel és szteroiddal érhetünk el tünetmentességet.

Amennyiben daganat fennállása okozza a CRP emelkedést, akkor annak a komplex kezelése szükséges (műtéti eltávolítás, kemoterápia és/vagy besugárzás).

További hatékony szerek közé tartozik a kortizon, ami szintén gyulladáscsökkentő hatású.

CRP érték csökkentése életmóddal

A káros szenvedélyek, ezek közül leginkább a dohányzás, nagy hatással vannak a CRP értékre, így annak csökkentése érdekében ajánlott leszokni a cigarettáról. Ezen kívül az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás is tökéletes ellenszere a magas CRP-hez vezető állapotnak. Fogyasszunk minél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonából készült terméket és halat. A különféle étrendkiegészítők is a segítségünkre lehetnek, hogy bevigyük a szervezetünknek szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezeken kívül a súlyunk normalizálása is javít az értéken. Több kutatás is arra a megállapításra jutott, hogy a hasi zsír növeli a szívinfarktus kockázatát. Nők esetben a 80 cm-nél nagyobb derékbőség, míg férfiaknál a 94 cm-nél nagyobb jelent veszélyt.

Koleszterinszint csökkentése gyógyszerekkel

A koleszterin csökkentésére számos gyógykészítmény kapható, de ezek szedése abban az esetben javasolt, ha az életmód és az étkezés megváltoztatása nem elegendő. A legelterjedtebb gyógyszerek a sztatinok, melyek abban az esetben bizonyulnak ideális választásnak, ha a magas koleszterin értékek kialakulásában feltételezhető a genetikus tényezők szerepe. Hatásuknak köszönhetően csökken az LDL-koleszterin szintje a vérben. Azoknál, akik nem szedhetnek sztatinokat, fibrátok alkalmazása javasolt. A koleszterin bélből történő felszívódását gátlók is javulást hozhatnak, de ezeket sok esetben sztatinokkal együtt kell szedni.

Koleszterinszint csökkentése életmóddal

Jó hír, hogy mindenki tehet azért, hogy csökkenjen a koleszterinszintje. Ebben fontos szerepet játszik a koleszterinben szegény és egyben kiegyensúlyozott étkezés, a rendszeres testmozgás, a nikotinról való leszokás, illetve a fogyás túlsúly esetén. Az étkezés során kerüljük a gyorséttermi és zsíros ételeket, továbbá a telített zsírsavakat, azaz az állati eredetű és zsíros élelmiszereket. A hal és növényi zsírok fogyasztás ellen azonban nem szól semmi, ez alól mindössze a kókusz- és a pálmazsír jelent kivételt. A magok, zabpehely, spenót, brokkoli, burgonya, borsó, bab, lencse és teljes kiőrlésű termékek fogyasztásával pedig akár csökkenthetjük a vérben található koleszterin mennyiségét.

Összegzés

A magas CRP érték azt mutatja, hogy valamilyen gyulladás van a szervezetünkben, annak helyét azonban magából az értékből nem ismerjük meg. Ebből kifolyólag rendkívül fontos, hogy felkeressük az orvosunkat, aki a vizsgálati leletet és az egyéb laboratóriumi eredményeket figyelembe véve tudja kideríteni, hogy mi állhat a CRP emelkedés hátterében, és hogy milyen további szakemberhez ajánlott fordulni. A magas CRP értékkel mindenféleképpen foglalkoznunk kell, hiszen akár súlyos szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedés jelenlétére is utalhat. A magas CRP értéket szerencsére nem csak gyógyszerekkel, hanem az életmódunk megváltoztatásával is csökkenthetjük. Ebben segítségünkre lehetnek a különféle étrendkiegészítők.

2022. június 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek