Véralvadási zavar is állhat a meddőség és a vetélések hátterében!

Véralvadási zavar is állhat a meddőség és a vetélések hátterében!

Kapcsolódó tünetek:

Az APS betegség

Az antifoszfolipid szindróma (APS) – más néven Hughes-szindróma –  az immunrendszer zavara miatt kialakuló véralvadási zavar, mely fokozott véralvadási készséggel jár. Figyelmeztető jele a fokozott trombózishajlam, nőknél pedig a gyakori vetélések is felhívhatják a betegségre a figyelmet. A véralvadás folyamatában fontos szerepet játszanak a döntően a vérlemezkékből származó foszfolipidek, valamint a véralvadási faktorok aktiválódása, melynek végeredményeképpen létrejön a fibrin háló. APS esetében a szervezet ellenanyagok, ún. antifoszfolipidek termelését kezdi meg, melyek foszfolipidek ellen termelődő antitestek. Az antifoszfolipidek a vérben fokozzák a vérrögök kialakulásának kockázatát, így növelve a betegnél a trombózishajlamot.

Az APS meddőséget és sorozatos vetélést okozhat!

Az APS a terhesség bármely időszakában okozhatja az embrió, vagy a magzat méhen belüli elhalását. A méhlepényben, vagy a méhben létrejövő érelzáródás következtében ugyanis a magzat nem jut elég oxigénhez és táplálékhoz, így elhal. Az antifoszfolipid antitest jelenléte okozhat meddőséget is, ilyen esetben sokszor még lombikbébi technikával sem sikerül ép terhességet létrehozni. Azokban a terhesekben, akiknek a magzata a terhesség második felében elmarad a növekedésben, 10-15%-ban mutatható ki az antifoszfolipid antitest.

Az APS kezelési lehetőségei

Kezelés nélkül, APS esetén, a terhességek közel 90%-a vetéléssel fejeződik be. Mindez azonban részben elkerülhető, vagy a kockázata jelentősen csökkenthető, ha a betegség gyanúja esetén – akár az első vetélést követően – orvoshoz fordul a beteg. Egy vérvétel segítségével ugyanis megállapítható, valóban erről van-e szó. Ha bebizonyosodik, hogy igen, létezik kezelési lehetőség: tervezetten, alvadásgátlás védelmében lehet vállalni a terhességet. Az alvadásgátlást végig kell vinni a várandósság alatt és szülést követően is folytatni kell a gyermekágyas időszakban. Idejében megkezdett kombinált véralvadásgátló kezeléssel, orvosi felügyelet mellet, a terhesség APS esetén is kihordható és az anyuka egészséges babának adhat életet.
2017. április 30.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek