A cickafark jótékony hatásai

A cickafark jótékony hatásai

Kapcsolódó tünetek:

Manapság egyre inkább a gyógyszeres szekrényhez rohanunk, ha valamilyen bajunk van, pedig számos olyan gyógynövény létezik, melyek szintén a segítségünkre lehetnének. Cikkünkben a cickafark jótékony hatásait vesszük górcső alá.

A cickafark gyógyító hatásai

A cickafark szárában, leveleiben és virágaiban számos értékes összetevő, illóolaj, ásványi, keserű és cserzőanyag található. Ezeknek köszönhetően nagyon sok jótékony hatása van a cickafarknak, melyek közé a következőek tartoznak: segíti az epe tisztítását, étvágygerjesztő, antibakteriális, görcsoldó és összehúzza a nyálkahártyákat. Külsőleg alkalmazva sebgyógyító, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és csíragátló hatásai is vannak. Ennek a rengeteg pozitívumnak köszönhetően az alábbi területeken lehet alkalmazni:

  • Belsőleg: étvágytalanság és diszpepsziás panaszok (például: felhasi fájdalmak, görcsök, puffadás) esetén
  • Külsőleg: súlyos görcsös panaszok, melyek pszicho-vegetatív eredetűek (például: Pelvipathia vegetativa, azaz fájdalmas görcsös állapotok a női kismedencében), illetve enyhe bőr- és nyálkahártya gyulladások esetén

A népi gyógymód szerint belsőleg akkor is alkalmazzák a cickafarkat, ha valamilyen máj- vagy epeproblémák van, esetleg vesebetegek vagyunk, menstruációs zavarokkal küzdünk, továbbá hasmenés, láz és fájdalmak esetén is rendkívül hatékony. Külsőleg aranyérre, vérzésekre, véraláfutásokra és égésekre is szokták javasolni az alkalmazását.

Hogyan kell alkalmazni?

A cickafarkból készíthetünk teát, de számos más formában is kapható, akár drazséként vagy cseppekként. Utóbbi készítmények dobozán mindig pontosan fel van tüntetve, hogy mikor és mennyit lehet belőle beszedni, de a kezelőorvosunk véleményét is ajánlott kikérnünk, mielőtt alkalmaznánk ezeket a termékeket.

A tea elkészítéséhez 150 ml vízzel forrázzunk le 2 teáskanál cickafarkat. Ezt 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le a gyógynövényt. Ha az orvos nem javasol más adagolást, akkor naponta ihatunk 3-4 bögre cickafark teát.

Amennyiben erős görcsök jelentkeznek, például a menstruáció során, akkor az ülőfürdő a legjobb mód a panaszok enyhítésére. Ehhez 100 gramm cickafarkot forrázzunk le 2 liter vízzel, és alaposan keverjük el. Ezt a keveréket hagyjuk állni 20 percig, az idő lejárta után szűrjük át egy rongyon, majd öntsük hozzá a fürdővízhez, ami ne legyen több 20 liternél.

Milyen mellékhatásai lehetnek a cickafarknak?

Ritka esetekben jelentkezhetnek allergiás reakciók a cickafark külsőleg történő alkalmazása után. A bőr viszkethet, begyulladhat, és apró hólyagok keletkezhetnek. Leginkább azok veszélyeztetettek, akik alapból allergiások a fészekvirágzatú növényekre, mint például a kamillára vagy a fekete ürömre.

Mire figyeljünk a cickafark alkalmazása során?

Ammenyiben allergiások vagyunk a fészekvirágzatú növényekre, értelemszerűen ne alkalmazzuk se külsőleg, se belsőleg a cickafarkot. Várandósok, szoptató anyukák és gyerekek esetén pedig először kérjük ki egy orvos vagy gyógyszerész véleményét!

2021. november 3.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek