A rebarbarának számos jótékony hatása van, többek közt szabályozza a koleszterinszintet és javítja az emésztést. Cikkünkben eláruljuk, hogy továbbá miért ajánlott ezt a finom zöldséget rendszeresen fogyasztanunk.
Mit lehet tudni a rebarbaráról?
A rebarbara a keserűfűfélék családjába tartozik. Már az ókorban használták orvoslásra, habár akkoriban jobban kedvelték a szárított gyökerét. Manapság leginkább édes kompótokhoz, levesekhez, lekvárokhoz, szószókhoz és süteményekhez használják.
Rebarbara tápanyagok
Annak ellenére, hogy a rebarbara nem tartalmaz túl sok esszenciális tápanyagot és kalóriát, egy rendkívül sokoldalú és egészséges zöldség. 100 grammjában az alábbi tápanyagok találhatóak meg:
- Kalória: 26
- Zsír: kevesebb, mint 1 gramm
- Rost: 2 gramm
- Fehérje: 1 gramm
- Szénhidrát: 6 gramm
- Cukor: 1 gramm
- K1-vitamin: napi szükséges mennyiség 26%-a
- C-vitamin: napi szükséges mennyiség 6%-a
- Kalium: napi szükséges mennyiség 3%-a
Mindezek ellenére sose felejtsük el, hogy a rebarbara oxálsavat is tartalmaz, méghozzá elég magas koncentrációban, ami az erre érzékenyeknél mérgezésszerű tüneteket válthat ki.
A rebarbara egészségügyi hatásai
Tudományos kutatások még nem bizonyították a rebarbara jótékony hatásait, ennek ellenére kisebb vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy képes segíteni bizonyos megbetegedések megelőzésénél.
Koleszterinszint szabályozása
A rebarbara nagyon fontos nyomelemekkel látja el a szervezetünket. Ezek többek közt képesek arra, hogy szabályozzák a koleszterinszintünket, amit egy kutatás is alátámaszt. A Journal of the American College of Nutrition című szaklapban megjelent tanulmányban kimutatták, hogy ezek az anyagok az összkoleszterint 8 százalékkal, míg az LDL-koleszterint – azaz a rossz koleszterin – 9 százalékkal csökkentették.
Antioxidánsok
Az antioxidánsoknak kiemelkedő szerepük van a krónikus betegségek kialakulásának megelőzésében. Ezek ugyanis nem csupán csökkentik a szabad gyökök kártékony hatásait, hanem megerősítik az immunrendszerünket, továbbá gyulladások esetén is a segítségünkre vannak. A rebarbarában olyan speciális és különleges antioxidánsok találhatók meg, melyek a kelkáposztában lévőket is felülmúlják. Előbbi olyan anticianinokat tartalmaz, melyek megvédik a szív- és érrendszert, az agy és a bőr egészségét.
Jobb emésztés
A zöldségben megtalálható élelmi rostok továbbá az emésztésre is pozitív hatással vannak. A rebarbara rendszeres fogyasztásával megelőzhetők, sőt, akár kezelhetők is különféle emésztési panaszok – így például a székrekedést.