A burnout szindróma

2019. augusztus 3.

Kapcsolódó tünetek:

félelem

A burnout szindrómáról már rengetegen hallottak, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy mi ez. Pontos fordítása kiégést jelent, ami sajnos egyre több személyt érint. Legfőképpen az emberekre nehezedő állandó nyomás következtében alakul ki.

A burnout szindróma

A burnout szindróma

Leginkább azok a személyek veszélyeztetettek, akik a munkájuk során másokon próbálnak segíteni, akár saját testi épségüket is kockáztatva. Ez zömében az orvosokra, rendőrökre, tűzoltókra, ápolókra, szociális munkásokra és tanárokra értendő, de ezeken kívül rengeteg más ilyen foglalkozás van. Ettől függetlenül bárki szenvedhet burnout szindrómától, hiszen akár családi problémák is okozhatják. Az érintettek gyakran a mások szükségleteit helyezik a sajátjaik elé.

Mi a burnout szindróma?

Ezen szindróma alatt testi, érzelmi és lelki fáradtságot értünk, aminek következtében a teljesítőképesség is csökken. A burnout annyit tesz kiégés, ami annyit tesz, hogy az érintettek rendkívül kimerültek és üresnek érzik magukat.

Tünetei

Pontos kórképe nincsen, ugyanis különböző testi és lelki panaszok is jelentkezhetnek, melyek nem hirtelen, hanem egy hosszabb folyamat eredményeként alakulnak ki. A testi tüneteknek nincs szervi okuk, mindössze pszichoszomatikusak. Az alábbiak a leggyakoribbak:

 • Izomfeszültség
 • Fejfájás
 • Gyomor- és bélrendszeri panaszok (pl. hányinger, hasi görcsök vagy gyomorfájdalom)
 • Szédülés
 • Egyensúlyzavar
 • Erős szívdobogás

A leggyakoribb lelki tünetek a következők:

 • Csökkenő önbizalom
 • Fokozott stresszérzékenység
 • Csökkenő munkahelyi elégedettség

Milyen tényezők vezethetnek kiégéshez?

A burnout szindróma pontos kiváltó okait még nem sikerült megfejteniük a szakembereknek, de annyi biztos, hogy nagyon különbözőek. Legtöbb esetben nagy szerepe van a hosszú távú munkahelyi vagy családi nyomásnak. Ez legfőképpen akkor következhet be, ha nem ismerik el az illető teljesítményét, aki rosszul kezeli a stresszt. Az ilyen személyek sokszor nem pihennek és relaxálnak eleget, továbbá nem veszik figyelembe a szervezetük intő jeleit. A kiégést okozhatja többek között rossz munkahelyi légkör, túlzott stressz, különböző konfliktusok vagy félelem az állás elvesztésétől. A maximalizmus, a magas elvárások a munkával és a mindennapokkal szemben, továbbá a túlzott idealizmus is vezethetnek kiégéshez. Azoknál a személyeknél magas a rizikó, akik nem részesülnek semmilyenfajta elismerésben. További okok lehetnek:

 • Eltúlzott ambíció
 • Erős felelősségérzet
 • Kényszer, hogy mindent egyedül oldjunk meg

A kiégés mindig egy hosszú folyamat eredménye, melynek az elején még lelkesek vagyunk, majd ez egyre inkább alábbhagy, kiábrándulunk, frusztráltak és végül teljesen közömbösek leszünk.

A bipoláris zavar fázisai3

A bipoláris zavar fázisai

A bipoláris zavarral küszködő ember rendkívül szélsőséges érzelmi hullámzásokon és hangulatingadozáson megy keresztül, melytől nem csak ő szenved, de a környezete is.

Mi állhat a pánikbetegség hátterében?2

Mi állhat a pánikbetegség hátterében?

A pánikbetegség a legfélelmetesebb pszichés zavarok egyike. Fontos, hogy elkülönítsük a pánikrohamtól. Utóbbit élete során az emberek 10%-a legalább egyszer átéli. Pánikbetegségről akkor beszélünk ha a pánikrohamok többször ismétlődnek.

A skizofrénia okai – Mi állhat a betegség hátterében?

A skizofrénia okai – Mi állhat a betegség hátterében?

Magyarországon több mint nyolcvanezer ember szenved ebben a mentális betegségben, aminek kiváltó okai nagyon összetettek. Lássuk, hogy mi vezethet a skizofrénia kialakulásához.

Menedzserbetegség – Miről ismerjük fel?

Menedzserbetegség – Miről ismerjük fel?

Menedzserbetegségnek nevezzük általánosságban azokat a testi panaszokat, melyek elsősorban a munkahelyünkön szerzett folyamatos stressz hatására alakulnak ki. A tünetek idővel erősödhetnek, és akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek.

Ezért fontos, hogy ne legyünk egyedül

Ezért fontos, hogy ne legyünk egyedül

Magyarországon minden tizedik ember érzi magát gyakran egyedül. Vannak élethelyzetek, amelyek generálják ezt a hiányérzést, de a magány bárkit elérhet, rombolva az önértékelést, megbetegítve lelket és sok esetben a testet is.

Összes cikk Psziché témában