A bab jótékony hatása a diabéteszre

A bab jótékony hatása a diabéteszreA bab jótékony hatása a diabéteszre

Kapcsolódó tünetek:

Szénhidrátok Bár a bab tartalmaz szénhidrátokat, ezek alacsony glikémiás-indexszel rendelkeznek, tehát nem okoznak hirtelen kiugrásokat a vércukorszintben. Ezenkívül valamennyi komplex szénhidrát, így a szervezet fokozatosan, lassan bontja le őket a nap során, ezzel is stabillá téve a vércukorszintet. Rost A bab a rostokban gazdag élelmiszer, emiatt pedig számos egészségügyi előnnyel jár fogyasztása. Azon kívül ugyanis, hogy a magas rost tartalmú ételek segítik emésztésünk működését és jót tesznek bélrendszerünknek, hozzájárulnak a vércukorszint egyenletes szinten tartásához. Ezt azzal érik el, hogy ellensúlyozzák a magas glikémiás-indexű ételek hatásait, mivel lassítják az emésztést, így pedig nem engedik az egekbe szökni a cukorszintet. A rostfogyasztás emellett egyéb előnyökkel is jár, például segít kordában tartani a koleszterinszintet, ezzel pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke és az elhízás kockázatát is. Fehérje A bab a növényi eredetű fehérjék fantasztikus forrása, ezáltal pedig rengeteg energiát nyerhetünk belőle, és növeli teltségérzetünket is, így kevesebb elfogyasztott étellel tovább maradhatunk jóllakottak. Vitaminok A bab egészségünkhöz szükséges tápanyagokban gazdag élelmiszer, mely ásványi anyagokat és vitaminokat biztosíthat a szervezet számára szinte nulla transzzsír, só, illetve koleszterin mellett. A babban találunk folsavat, vasat, magnéziumot, káliumot és kalciumot is.

Elérhetőség és sokoldalúság A különféle babok már csak könnyű hozzáférhetőségük és alacsony áruk miatt is tökéletes választásnak bizonyulnak, ha egészségesebbé kívánjuk tenni mindennapi étrendünket. A hüvelyes számtalan fajtája könnyedén biztosítja ételeink változatosságát. Emellett a legtöbb nemzet konyhájában fellelhető növényről beszélünk, így sokféleképpen variálhatjuk vele fogásainkat. Arra érdemes odafigyelnünk, hogy ha eddig nem fogyasztottunk nagy mennyiségű rostot rendszeresen, akkor inkább fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket, elkerülve ezzel az emésztőrendszer túlzott megerőltetését.
2019. június 22.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek