5 kínos tünet, amelyről nem merünk beszélni, pedig kellene!

5 kínos tünet, amelyről nem merünk beszélni, pedig kellene!

Kapcsolódó tünetek:

1. Mellbimbó váladékozása

  • Okozhatja: fokozott prolaktintermelés

A terhességtől függetlenül is kialakulhat olyan hormonális változás a testben, amikor túl sok prolaktin – tejelválasztást serkentő hormon – termelődik, és ez okozza a szivárgást. A kezeletlen hiperprolaktinémia meddőséghez vezethet és növeli a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

  • Megoldás: Egy egyszerű vérvizsgálattal kimutatható az eltérés, és hormonfelszabadulást gátló gyógyszerrel jól kezelhető a probléma.

2. Szexuális érdeklődés hiánya

  • Okozhatja: csökkent dopaminszint

A dopamint a hipotalamusz termeli. Hatását részben közvetlenül, részben noradrenalin-felszabadítás útján fejti ki. Boldogsághormonnak is nevezik, mert az érzelmi életért és reakciókért felelős agyterületen a felszabaduló dopamin elégedettségérzetet vált ki.

  • Megoldás: Enyhébb esetben megoldást jelent a tirozinban gazdag ételek, például mandula, avokádó, tökmag, szezámmag fogyasztása. A dopamin könnyen oxidálódik. Azok az ételek, melyek antioxidánsokban gazdagok, mint a gyümölcsök és a zöldségek, segítenek megvédeni a dopamint használó neuronokat a szabad gyökök károsító hatásaitól. A cukor, a telített zsír és a finomított ételek fogyasztása viszont csökkentheti a dopaminszintet.

3. Fájdalmas székletürítés

  • Okozhatja: aranyér

Az aranyér a végbélnyílás nyálkahártyája alatt elhelyezkedő vénás fonatból alakul ki: a végbél és a végbélnyílás falában keletkező vénatágulat, amely begyulladhat, vérezhet, és ilyenkor fájdalmassá válik. Attól függően, hogy a végbél záróizmától merre helyezkedik el, lehet külső vagy belső aranyér.

  • Megoldás: Mutassa meg a fájdalmas területet proktológusnak vagy sebésznek, aki fájdalommal nem járó végbéltükrözéssel megállapítja, hogy valóban aranyérről van-e szó. Az állapot súlyosságától függően gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel orvosolható a baj. Nagyon fontos az egészséges, rostdús táplálkozás és a rendszeres mozgás.

4. Kellemetlen szag a hüvelyben

Normális esetben a hüvelyben a jó baktériumok (lactobacillusok) lényegesen nagyobb arányban vannak jelen a rossz baktériumoknál. Ha azonban az egyensúly felborul és elszaporodnak a nemkívánatos baktériumok, gyakran jellegzetes, a kórokozóra jellemző, kellemetlen szagú hüvelyváladék termelődik.

  • Megoldás: Keresse fel nőgyógyászát! Helyi kezelésként krémek, gélek és kúpok alkalmazhatók, súlyosabb esetben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet.

5. Száraz hüvely

  • Okozhatja: ösztrogénszint csökkenése

A hüvelyváladék termelődésében fontos szerepe van az ösztrogén hormonnak. Az ösztrogénszint csökkenhet szülés után, szoptatás alatt és a menopauza idején. Bizonyos gyógyszerek (antihisztaminok, néhány fogamzásgátló) is okozhatja az ösztrogénszint csökkenését. A csökkent hüvelyváladék miatt a hüvelyt borító szövet elvékonyodik és szárazzá válik, ezért szexuális aktus során égő, fájdalmas érzés jelentkezik.

  • Megoldás: Egy jó síkosító csodákra képes. Használjon szilikon alapú terméket! Menopauza idején az orvosa hüvelyi ösztrogén kezelést írhat elő (krém vagy kúp formájában).
2016. szeptember 16.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek