A hüvelygombásodás megelőzése

A hüvelygombásodás megelőzése

Kapcsolódó tünetek:

A hüvely gombás fertőzését a Candida albicans gombák túlszaporodása okozza. A Candida jelenléte önmagában nem számít kóros állapotnak, hiszen e gomba a hüvely normál flórájában is megtalálható.

A hüvelygomba tünetei

A hüvelyflóra alaphelyzetben enyhén savas közeg meglétét jelenti, amely a hüvelyben lévő Lactobacillusok termelte tejsavnak köszönhető. Amennyiben a hüvely flórája sérül, a Lactobacillusok száma csökkenhet, teret adva a Candida albicans gombáknak – és más kórokozóknak is.

A hüvely gombás fertőzésére több tényező is hajlamosít:

  • Kezeletlen cukorbetegség / diabétesz;
  • antibiotikumok szedése, kemoterápia;
  • túlsúlyosság, szénhidrátban túlságosan bőséges étrend;
  • menstruáció megléte, menopauza, az immunrendszer diszfunkciója;
  • nem megfelelő (túlzott vagy teljesen elégtelen) intim higiénia

A hüvely gombás fertőzésének tünetei

Hüvelygombára utaló tünet lehet a bőséges, fehér, sűrű, sok esetben túrószerű hüvelyváladék. Az érintettek a hüvelyben és a szeméremtájékon jelentkező irritációra (viszketés, égő, csípő érzés) panaszkodnak, amelyet a bőr és a nyálkahártya vörössé és érzékennyé válása kísérhet.

Mit tehet a hüvelygomba megelőzése érdekében?

A kellemetlen tünetekkel járó fertőző betegség megelőzése szempontjából kulcsfontosságú a megfelelő intim higiénia. Az intim testrészek folyamatos tisztán tartása ugyanakkor ne jelentsen túlzásba vitt tisztálkodást, mivel a kozmetikumok túlzott használata is károsan befolyásolhatja a hüvelyflórát. A patikákban is kapható intim tisztálkodási szerek a legmegfelelőbbek a hüvely sérülékeny pH-értékének. A hüvely túlzott irrigálása (hüvelyöblítés) szintén kedvez a hüvelygomba kialakulásának, ezért ez is kerülendőnek számít.

Olyan betegségek alatt és után, amelyek esetében antibiotikum-kúra szükséges a gyógyulás érdekében, nagyobb a gombás fertőzés kockázata, ilyenkor tejsavas irrigálást alkalmazhat a patikákban recept nélkül elérhető termékek használatával (ám ezt is maximum heti 1-2 alkalommal).

Amennyiben a hüvelygomba kellemetlen tünetei jelentkeznek, a kezelésre a patikákban – szintén recept nélkül – kapható kúpok, zselék, krémek és kenőcsök már egy-egy használat után is gyógyulást eredményezhetnek. Az ön számára legmegfelelőbb készítmény kiválasztásához kérje ki gyógyszerésze, kezelőorvosa véleményét. A kezeléssel egyidőben tanácsos a partnert is kezelni, hogy a további felülfertőződésnek elejét vegyük.

Ha a gombás fertőzés egymás után több alkalommal is jelentkezik, mindenképpen alapos orvosi kivizsgálás szükséges, hogy a háttérben álló egyéb kórképeket (pl. cukorbetegség) k

2016. november 4.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek