Amit a szexuális úton terjedő betegségekről tudnia kell!

Amit a szexuális úton terjedő betegségekről tudnia kell!

Kapcsolódó tünetek:

Szexuális betegségekre utaló jelek

Nem feltétlenül szükséges az egyéjszakás kaland után mindenkinek kivizsgáltatnia magát, ám az együttlétet követő két hétben fokozottan figyeljenek a tünetekre, mert a legtöbb nemi betegség tünetei ennyi idő alatt jelentkeznek. Ha viszketés, folyás, illetve kiütések jelennek meg a nemi szerven, mindenképp orvoshoz kell fordulni, ám lehetnek a szexuális úton terjedő betegségeknek olyan tünetei is, amelyek nem a nemi szerveken jelentkeznek. Ha az együttlét utáni hetekben panaszokat észlel, javasolt orvoshoz fordulni. Előfordul, hogy a tünetek egy része egy időre elmúlik, majd hónapokkal, vagy akár évekkel később visszatér, ám addigra sokkal nehezebb a kezelés, gyógyítás. A betegek ráadásul tünetmentes állapotban is fertőznek, ezért úgy adhatják tovább a betegséget, hogy nem is tudnak róla.

Hogyan gyógyíthatók?

A szexuális úton terjedő betegségek többsége egyszerű gyógyszeres kezeléssel gyógyítható. Probléma viszont, hogy mivel a manapság használatos jó minőségű készítmények két-három nap alatt megszüntetik a tüneteket, sokan nem szedik az előírt ideig. Tudni kell azonban, hogy a gyógyszer akkor pusztítja el teljesen a szervezeten belüli mikroorganizmusokat, ha az előírt ideig, a tünetek megszűnését követően is szedi a beteg. A legtöbb szexuális úton terjedő betegség újból elkapható, tehát az elszenvedett, kikezelt kór sem nyújt védelmet.

Az orvosi diagnosztikai eljárások már nagyon fejlettek, számos betegség kimutatható otthoni gyorsteszttel is. Kapható már például olyan HIV teszt, ami húsz perc alatt nyálból kimutatja a fertőzöttséget, természetesen csak a fertőződést követő bizonyos idő eltelte után. Tudni kell viszont, hogy ezeknek a teszteknek nem 100 százalékos a biztonsága, ezért gyanú esetén, vagy ha fertőzést mutat ki, feltétlenül fel kell keresni a szakorvost.

 
2016. november 15.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek