5 emésztést segítő olaj

5 emésztést segítő olaj

Kapcsolódó tünetek:

A mára mindennapossá vált gyorséttermi étkezés, az ülő életmód és a nagymértékű stressz sok egyéb mellett emésztőrendszerünket is ostromolja. Az élelmiszerek közül különösen a magas zsír- és cukortartalmú fogások zavarhatják meg a rendszert, arról nem is beszélve, hogy megemésztésük is sokkal tovább tart. Szervezetünk ezen funkciójának nem megfelelő működése pedig letargiához, a szervezet kevésbé hatékony működéséhez és számos egészségügyi problémához vezethet. Hogyan bánjunk jól emésztőrendszerünkkel? A legfontosabb a belekben lévő mikrobióták (bélbaktériumok) egyensúlyának fenntartása. A jó baktériumok segítenek az ételek lebontásában az emésztés során, valamint egyes B-vitaminok előállításában és a káros baktériumok leküzdésében is szerepet játszanak. A hasznos baktériumok a probiotikumokban gazdag ételekben találhatók meg. De ha nem a szívünk csücske a joghurt, a savanyú káposzta vagy a kovászos uborka, akkor kereshetjük máshol is a megoldást. Az aromaterápiában. Közelmúltban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az ősi terápiaforma hatékonyan segítheti az emésztést – még ha elsőre szokatlannak is tűnik ez. Ráadásul nem feltétlenül szükséges párologtató berendezésre sem beruháznunk, masszásolajokhoz vagy hajápolási termékekhez csöppentve is használhatjuk őket. Mely olajok szolgálják legjobban bélműködésünk védelmét?
  1. Borsmenta
A borsmentát az IBS-ben (gyomorfájdalommal, gázosodással, hasmenéssel járó rendellenesség) szenvedő betegeknek is előírják. Immunrendszerünk erősítéséért kombinálhatjuk korianderrel vagy citromfűvel is.
  1. Levendula
Aromája sok parfümben, dezodorban, illatosító termékben megtalálható. Míg sokan azért szippantanak bele, hogy nyugodtabban aludjanak, mások szorongásos tüneteiket csillapítják vele. Mindemellett a diszbakteriózissal szemben is védi emésztőrendszerünket gyógyító és gyulladáscsökkentő tulajdonságaink köszönhetően.

  1. Tömjén
Koreai kísérletekben sikerrel alkalmazták a fájdalom és depresszió kezelésére, illetve természetes fertőtlenítőszerként is hatékonynak bizonyult. Az emésztőrendszer teljesítményének növelésével segíti az immunrendszer működését. A legjobb eredményért kombináljuk levendulával!
  1. Kömény
A másik IBS esetén kifejezetten hatékonynak tartott olaj. Négy hetes, 57 betegen végzett vizsgálatban mutatták ki, hogy a betegség összes főbb tünetét jelentősen csökkenti.
  1. Kakukkfű
A kakukkfű széleskörű gasztronómiai felhasználásáról ismert. Emellett viszont természetes baktériumölő is: hatékonyan kezeli a bélbaktériumokat, és legyűri a vékonybélben található kórokozókat, emiatt több bélbetegséggel szemben sikerrel alkalmazzák.
2018. április 18.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek