4 jel, hogy túl sok sót eszünk

2018. október 27.

Kapcsolódó tünetek:

fejfájás

A só azon kívül, hogy tartósít, extra ízt is ad fogásainknak, nélküle szinte elképzelhetetlen az étkezés. Valószínűleg ezért is van, hogy néhányan többet fogyasztanak belőle, mint kellene. De honnan vehetjük észre, ha ez a helyzet?

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

4 jel, hogy túl sok sót eszünk

Íztelen az étel

Ha már az étteremben fogyasztott fogások is rendre sótlannak tűnnek, ideje elgondolkoznunk sófogyasztási szokásainkon. Persze az ’édesszájú’ mellett létezik olyan, aki inkább a sósabb ételeket kedveli, illetve az ételeket sósabban kedveli, azonban a túlzott sózás nagyrészt már a tanult viselkedésformáknak és az életünk során kialakult szokásoknak köszönhető.

Puffadás, duzzadás

Ha úgy látjuk, mintha híztunk volna, mégsem tapasztalunk súlyváltozást, azt lehet, hogy a túl sok elfogyasztott só számlájára kell írnunk. A só ugyanis mágnesként hat a folyadékra, és vízelvonó képessége miatt olyan hatást kelthet akár ujjainkban, akár arcunkon, mintha megduzzadtak volna.

Indokolatlan fejfájás

Ha néha megmagyarázhatatlanul fejfájást érzékelünk, és nem tudjuk mire vélni a jelenséget, próbáljuk meg megfigyelni, hogy köze lehet-e az azt megelőző órákban fogyasztott ételekhez. A nagy mennyiségű sót tartalmazó élelmiszerek ugyanis az agyban lévő erek tágulását okozhatják, amely néhányak esetében fájdalmakhoz vezethet.

BENU Online Gyógyszertár ajánlata:

  • Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta 40x

    Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta 40x

    <p>Az Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta acetilszalicilsavat tartalmaz. Az acetilszalicilsav fájdalomcsökkentő és lázcsillapító hatású. Az Aspirin Ultra 500 mg bevont tabletta láz és/vagy enyhe és középerős fájdalom, például fejfájás, influenza, fogfájás, izomfájdalom tüneti kezelésre alkalmazható.</p>

    3 419 Ft helyett:2 899 Ft

Gyakori vizelés

Az idő előre haladtával egyre többeknek van problémája az éjszakai mosdóhasználat kérdésével, azonban egy 2017-ben készült tanulmány azt állítja, a jelenségnek köze lehet a sófogyasztási szokásokhoz is. A japán kutatók által végzett kísérlet alatt ugyanis meglepetten tapasztalták mind a tudósok, mind a résztvevők, hogy a sófogyasztás 25 százalékkal történő csökkentése esetén az alanyok éjszakai vizelési ingere és a mosdólátogatások száma is nagymértékben csökkent.

Napszúrás vagy hőguta? – Mi a különbség?

Napszúrás vagy hőguta? – Mi a különbség?

Nyár, napsütés, napszúrás. Míg az első két szónál örömujjongásba törünk ki, addig a harmadiknál már a fejünket fogjuk. Annak ellenére, hogy a legtöbben már tapasztaltuk a napszúrás tüneteit, nem vagyunk teljesen tisztában a napszúrás és a hőguta közötti különbségekkel.

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Nem is gondolnánk, mi mindent okozhat a dehidratáltság

Kiszáradás esetén a szervezetünkben folyadékhiány lép fel, ami enyhe, közepes, de akár súlyos következményekhez is vezethet.

10 furcsa gyakorlat, ami fejleszti az agyunkat

10 furcsa gyakorlat, ami fejleszti az agyunkat

Agyunk rendszeres „tornáztatása” nem csak azért fontos, hogy elüssük időt, de hozzájárulhatunk vele mentális képességeink fenntartásához, elkerülhetjük az emlékezetvesztést, illetve élesíthetjük is eszünket.

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A pezsgő jót tesz a memóriánknak

A Reading Egyetem legújabb kutatása arra az eredményre jutott, hogy a heti három pohár pezsgő fogyasztása megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását.

7 érdekesség a kómáról

7 érdekesség a kómáról

Valószínűleg nem sokan ismerünk olyan személyt, aki már volt kómában, így a legtöbben a filmekben látott főbb jellemzők alapján szereztük meg ismereteinket az állapottal kapcsolatban. De vajon helyesek ezek a szedett-vedett információk?

Összes cikk Aktuális, érdekességek témában

Kulcsszavak: , ,