10 módszer a migrén ellen

10 módszer a migrén ellen

Kapcsolódó tünetek:

A migrén egy krónikus, gyakran szinte elviselhetetlenül fájdalmas fejfájás, ami számos ember életét keseríti meg világszerte. Jellemzően lüktető vagy pulzáló fájdalommal, rohamszerűen jelentkezik, és órákig, de akár napokig is eltarthat. Emiatt pedig jelentős mértékben befolyásolja az érintettek mindennapi életét.

Ha szeretnénk egy kicsit jobban megérteni ezt a jelenséget, olvassunk tovább! A következőkben ugyanis kitérünk a kialakulás lehetséges okaira, azokra a tényezőkre, amelyek rontják az állapotot, de bemutatunk néhány olyan módszert is, ami beválhat a migrénes fejfájás ellen.

Miért alakul ki?

A migrén kialakulásának pontos okát máig kutatják. Jellemzője a lüktető, pulzáló fejfájás, ami a mérsékelten súlyostól az elviselhetetlen fájdalomig fokozódhat, korlátozódhat a fej egyik oldalára, de érintheti mindkét oldalt is.

 

Egyénileg változó, hogy a fájdalom milyen hatásokra erősödik: a legtöbbeknél mozgásra, fényekre, hangokra, szagokra vagy illatokra. A kínzó fejfájás és ingerérzékenység párosulhat hányingerrel vagy akár hányással is. Sokan arról számolnak be, hogy a migrénes rohamot úgynevezett aura kíséri – megelőzheti vagy követheti. Ennek tünetei egyénenként változóak, a leggyakoribbak a látáskiesés, a villódzó fények és sötét foltok érzékelése a látótérben, a végtagzsibbadás, valamint a beszédzavar.

 

Viszonylag magas a migrén kialakulásának kockázata, ha a családban a felmenőknek, főként, ha mindkét szülőnek volt migrénje. A nők hajlamosabbak erre a kondícióra, közöttük háromszor gyakoribb a krónikus fejfájás előfordulása, mint a férfiaknál.

Mi ronthat az állapoton?

Azt már említettük hogy, a migrén kialakulásának pontos oka egyelőre a tudomány számára sem világos. Léteznek azonban olyan külső és belső tényezők, amelyek kiválthatnak egy-egy rohamot vagy ronthatják az állapotot.

 

Az egyik ilyen a stressz: ez könnyen hozzájárulhat a fejfájás felerősödéséhez, mivel leggyakrabban a nyakat, a csuklyás izomzatot terheli meg ez a fajta feszültség. Az egyik elmélet szerint az idegrendszer bizonyos tényezőkre – stressz, környezeti hatások – az agyalapon található, idegekben gazdag ütőerek görcsös összehúzásával válaszol. Ez a görcs pedig több ütőeret összeszűkít, aminek következtében a vér eloszlása megváltozik.

 

Mind a kialvatlanság, mind a túl sok alvás provokálhat migrénes rohamot. A felborult alvás-ébrenlét ciklus szintén okozhat hasonló panaszokat – például egy külföldi utazás és időeltolódás vagy éjjeli munka során.

 

Hormonális okai is lehetnek a migrénes rohamnak. A menstruáció például migrénes rohamot provokálhat, hormonális fogamzásgátlók szedésekor pedig szintén gyakrabban jelentkeznek ilyen panaszok.

 

Az olyan különböző ingerek, mint a túl erős fény, a meleg, a napsütés és az erős időjárási frontok mind-mind előidézhetnek migrénes fejfájást. Hasonlóképpen hatnak az erős szagok is – ideértve a kellemes illatokat, például bizonyos parfümöket, de a kellemetlen szagokat is.

 

Egyes életmódbeli szokások, gyakorlatok is hozzájárulnak a rohamokhoz. Bizonyos ételek, az alkohol – leginkább a vörösbor –, a csokoládé, különböző sajtok és étel-adalékanyagok (például a natrium-glutamát) szintén kiválthatnak migrént.

A kávéfogyasztás is lehet bűnös. A kávé elhagyásának egyik kellemetlen velejárója lehet a koffeinmegvonás tüneteként jelentkező erős fejfájás, de a túlzott koffeinbevitel is ugyanígy hathat. Emellett a szélsőséges fogyókúra, koplalás alatt a vércukorszint-ingadozás is provokálhat migrént.

10 tanács migrén ellen

Amikor a migrénes fejfájás ellen szeretnénk tenni, először is érdemes a megelőzésre helyezni a hangsúlyt – így most erre vonatkozóan is adunk néhány tanácsot. Utána pedig kitérünk arra, hogy milyen lépéseket érdemes tennünk, ha már elkezdődött a kellemetlen, kínzó roham.

Rendszeres alvás

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás rendkívül fontos a migrén megelőzésében. Az alváshiány vagy a rendszertelen alvási szokások gyakran migrénes rohamokat válthatnak ki. Próbáljunk meg mindennap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, még hétvégén is, hogy stabilizáljuk a belső óránkat. Az alvás minőségét pedig azzal javíthatjuk, ha délután már nem fogyasztunk koffeint, az esti órákban kerüljük a túlságosan megerőltető edzést, csakúgy, mint a nehéz ételeket és a laptop-, illetve mobilhasználatot.

Egészséges táplálkozás

Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend követése is segíthet. Kerüljük a túlzott cukor- és koffeinfogyasztást, emellett pedig figyeljünk oda a rendszeres étkezésekre. Ahogy már szó volt róla, bizonyos ételek, mint a csokoládé, az érlelt sajtok, a feldolgozott húsok és a vörösbor gyakran kiválthatják a migrént, ezért érdemes naplót vezetni az étrendünkről és a fejfájások előfordulásáról.

Hidratáció

A megfelelő folyadékbevitel kulcsfontosságú a migrén megelőzésében. A dehidráció gyakran okozhat fejfájást, ezért fontos, hogy mindennap elegendő vizet fogyasszunk. Egy egészséges felnőttnek napi szinten 35 ml folyadékot, lehetőleg vizet, kell meginnia testsúlykilogrammonként. Próbáljuk meg elkerülni az alkohol- és koffeintartalmú italok túlzott fogyasztását is, amelyek hozzájárulhatnak a dehidratációhoz.

Stresszkezelés

A stressz kezelésére különféle módszereket alkalmazhatunk, ilyen például a meditáció, a jóga és a mélylégzési gyakorlatok – de sokaknál a rendszeres sportolás is ugyanígy beválik. Ezek a technikák segítenek csökkenteni a szervezetben a stressz szintjét és ezáltal megelőzni a migrénes rohamokat.

Hormonális változások figyelemmel kísérése

A nőknél a hormonális változások gyakran összefüggnek a migrénes fejfájással. A menstruáció, a terhesség és a menopauza mind befolyásolhatják a rohamok gyakoriságát és intenzitását. Érdemes nyomon követni ezeket a változásokat és konzultálni egy orvossal, aki segíthet a hormonális migrén kezelésében.

Gyógyszeres kezelés

Ma már számos migrén gyógyszer áll rendelkezésünkre, beleértve a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, mint az ibuprofen vagy az acetaminofen. Az erős migrén elleni gyógyszerek általában vénykötelesek, mint például a triptánok és az ergotaminok. Fontos, hogy ha bármilyen migrén gyógyszert szeretnénk használni, előtte konzultáljunk az orvosunkkal. Ez nemcsak azért fontos, hogy biztonságosan szedhessük a gyógyszert, de így megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb kezelést is.

Kognitív viselkedésterápia

A CBT (Cognitive Behavioral Therapy) egy pszichoterápiás módszer, amely közvetve segíthet a migrénes betegeknek, mivel enyhíti a stresszt és a szorongást. Ezzel a terápiával azonosíthatóak és megváltoztatthatóak a negatív gondolatok és viselkedésminták, amelyek hozzájárulhatnak a migrén kialakulásához.

Akupunktúra

Az erős migrén elleni gyógyszerekkel szemben helyezkedik el a holisztikus módszernek számító akupunktúra. Ez a hagyományos kínai orvoslás egyik technikája, de ugyanúgy hatékony lehet a migrén kezelésében az arra fogékonyak esetében.

Masszázsterápia

A rendszeres masszázs segíthet csökkenteni a feszültséget és a stresszt, amelyek gyakran kiváltják a migrénes rohamokat. A nyak, a váll és a fej masszírozása különösen hatékony lehet a fájdalom csillapításában, csakúgy, mint a rohamok megelőzésében.

Gyógynövények és vitaminok

Bizonyos gyógynövények – mint a kamilla, a veronika, a zsurló, vagy épp a csalán – megelőzhetik a migrén kialakulását, illetve csökkenthetik annak súlyosságát. Ezek mellett a nagydózisú B2-vitamin, valamint a koenzim Q-10 táplálékkiegészítő is hatékony lehet.

 

A BENU kínálatában a fájdalomcsillapítóktól kezdve az étrendkiegészítőkön át mindent megtalál, ami segíthet, ha a migrénes fejfájás tönkretenné a napot.

2024. július 21.

Kiemelt ajánlatunk

Akciós ajánlataink

Kapcsolódó cikkek